Weki to idealne rozwiązanie na czas, w którym nie ma dostępu do świeżych owoców czy warzyw. Dzięki nim możemy cieszyć nasze podniebienie cudownym smakiem sezonowych produktów i dalej przyrządzać fantastyczne potrawy z ich udziałem.
Sok pomidorowy na zimę to oczywiście nie to samo co świeże warzywa, ale dzięki niemu możemy korzystać z niezwykłego smaku letnich warzyw. Najważniejszą substancją, która czyni pomidory tak cennymi w naszej diecie, jest likopen, którego najwięcej jest właśnie w przetworach, choć oczywiście jest obecny także w surowych i świeżych warzywach. Ma on działanie przeciwutleniające, a także m.in. obniża poziom cholesterolu, pozytywnie działa na układ odpornościowy, poprawia krzepliwość krwi. Oprócz tego likopen ma także inne bardzo istotne działanie, a mianowicie przeciwnowotworowe. Pomidory zawierają także dużo witaminy A, potasu i kwasu foliowego.
Weki od zawsze pojawiają się na naszych stołach. Żeby jednak takie rarytasy przetrwały jak najdłuższy okres czasu, np. kilka tygodni, miesięcy czy nawet lat, muszą być we właściwy sposób przygotowane. Możliwe jest przyrządzenie weków bez pasteryzacji. Wystarczy przygotować dany przysmak i jeszcze gorący, a wręcz wrzący, przełożyć do czystych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Wówczas powinny się one zamknąć i wytrzymać dzięki temu jeszcze bardzo długo. Dzięki temu sok z pomidorów na zimę będzie cieszył nasze podniebienie w każdym momencie, w którym będziemy chcieli z niego skorzystać.
Najważniejsze, co warto zapamiętać to to, że nie trzeba korzystać z jednego gatunku pomidorów. Można kupić je różne, np. malinowe, bawole serca, pomidorki koktajlowe i papryczkowe. Wybór zależy od naszych kubków smakowych. Jak zrobić sok pomidorowy na zimę z takich różnych gatunków? Tak samo, jak wtedy, gdy wykorzystamy jeden rodzaj. Pomieszanie ich może jednak dać niesamowity efekt smakowy. Wszystko zależy od naszych preferencji oraz możliwości, jeśli chodzi o dostępność produktu.
Tak, to również możliwe, ale można wykorzystać różne metody jego przygotowania. Sok z pomidorów z wyciskarki wolnoobrotowej to tylko jedna z możliwości. Można również sparzyć pomidory, obrać je ze skórki i gotować w garnku aż zaczną się rozpadać. Następnie przecisnąć przez gazę lub inną gęstą tkaninę (np. nową pieluszkę tetrową), by pozbyć się resztek ewentualnych skórek oraz pestek.
Sok z pomidorów z wyciskarki na zimę jest dobry do wielu różnych rzeczy. Może być użyty m.in. jako składnik sosów, zup i różnych napojów.
Każdy, kto lubi smak pomidorów i marzy o nich zimą, powinien mieć w domowej spiżarce taki przysmak. Przyrządzenie go nie jest bardzo skomplikowane, choć trzeba przyznać, że jest jednak trochę czasochłonne. Do przygotowania porcji soku potrzebne będzie ok. 4 kg pomidorów oraz jedna do dwóch łyżeczek soli (można też dodać pieprz lub chili, jeśli lubi się go ostrego). Warzywa powinny być soczyste i dojrzałe. Sok z nich można uzyskać, używając:
Pomidory najlepiej pokroić na nieduże kawałki i zagotować lub podgrzać tylko do momentu, w którym zaczną być miękkie i się rozpadać. Następnie skorzystać z wybranej metody wyciskania soku, który należy zagotować. Sól i ewentualne przyprawy można dodać na dowolnym etapie. Wrzący sok należy przelać do słoików i albo spróbować metody zamknięcia ich bez pasteryzacji, albo pasteryzować przy pomocy gotowania słoików w garnku lub pasteryzacji w piekarniku. Ważne, by przetwory zostały w ten sposób utrwalone, bo tylko dzięki temu mają szansę przetrwać długi okres czasu w naszej spiżarce.
Komentarze (1)
Sok pomidorowy na zimę idealny do domowej spiżarki. Bez wyciskarki też dasz radę!
Z niecierpliwością czekam na przepis "Gazety" jak samodzielnie zbudować Lamborgini.