• Link został skopiowany

To mój popisowy letni obiad i patent na przemycenie warzyw. Jest rozchwytywany przez dzieci

To jeden z najlepszych pomysłów na to, jak przemycić warzywa w obiedzie. Mój popisowy letni posiłek jest wręcz rozchwytywany przez dzieci. Co więcej, przygotowanie zajmuje nie więcej niż 20 minut, a składniki nie są drogie.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Kalafior zapiekany to zawsze dobry pomysł na przemycenie dużej ilości warzyw w posiłku. To pełnowartościowy obiad, który można serwować nawet kilka razy w tygodniu. Co więcej, jego przygotowanie zajmuje bardzo mało czasu, a w sezonie letnim można kupić warzywa w okazyjnych cenach. 

Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego

Zapiekany kalafior - smakuje wybornie i jest prosty w przygotowaniu

Proste obiady, które można szybko zrobić to dobre rozwiązanie przede wszystkim na lato, kiedy nie chcemy spędzać dużej ilości czasu w kuchni. Zapiekanego kalafiora najlepiej robić od wiosny do jesieni, gdy w Polsce akurat jest sezon na to warzywo. Poniżej prezentujemy pierwszy przepis na danie obiadowe dla bliskich. 

Kalafior zapiekany z serem - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 1 kalafior;
  • 200 g sera żółtego;
  • 3 łyżki bułki tartej;
  • 3 łyżki masła;
  • sól, gałka muszkatołowa, pieprz;
  • odrobina soku z cytryny;
  • pęczek koperku;
  • odrobina cukru.

Wykonanie:

  • Kalafiora umyj, obierz z liści i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny.
  • Odcedź kalafiora i podziel na różyczki. Ułóż je w naczyniu do zapiekania.
  • Rozpuść masło i polej nim kalafiora.
  • Dalej zetrzyj ser i posyp nim kalafiora. Dołóż bułkę tartą połączoną z gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  • Tak przygotowaną potrawę wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza). Zapiekaj, aż ser żółty się rozpuści, a bułka zarumieni.
  • Koper umyj, posiekaj i posyp nim całość.

Pieczony kalafior w całości - kilka składników i danie jest gotowe!

Kalafior pieczony w całości w piekarniku z powodzeniem może zastąpić lekkie danie obiadowe. Tak jak poprzedni przepis, sprawdzi się idealnie w upalne dni, kiedy z reguły nie chce się nam dużo jeść. Do jego przygotowania potrzebnych jest tylko kilka składników.  

Składniki:

  • 1 duży lub 2 średnie kalafiory;
  • kilka łyżek bułki tartej;
  • przyprawa do grilla (może być inna ulubiona przyprawa);
  • odrobina oleju.

Jak zrobić kalafiora pieczonego w całości? Oto prosty przepis:

  • Kalafior obierz z liści, dokładnie umyj i osusz. Włóż go do garnka i zalej wodą. Gotuj przez 5-10 minut. Kalafior musi być ugotowany na półtwardo.
  • W dalszym etapie przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  • Kalafiora odcedź, ułóż na blaszce i natrzyj olejem.
  • Posyp kalafiora przyprawami i bułką tartą. 
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw kalafiora i piecz przez 20-40 minut, w zależności od wielkości warzywa.

Zobacz też: To naturalna bomba błonnika i potasu. Zrób te suszone owoce sam w domu i ciesz się nie tylko smakiem

Więcej o: