Kotlety z batatów to smaczne danie nowoczesnej kuchni, które idealnie sprawdzi się jako propozycja lżejszego obiadu bezmięsnego. Wypróbuj kilka wersji i wybierz swoją ulubioną.
Nasza pierwsza propozycja to kotlety z batatów i marchewki. Do ich przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
Sposób przygotowania:
Bataty i marchewki dokładnie umyj, a następnie obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na niej cebulę, a później czosnek. Dodaj bataty i marchewki i całość smaż przez kwadrans, aż warzywa zmiękną. Przełóż do dużej miski, dodaj jajko, mąkę, bułkę tartą (część zostaw do obtoczenia kotletów), sól, pieprz i natkę pietruszki. Z powstałej masy formuj kotlety. Obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
Kolejny pomysł na smakowity obiad to kotlety z batatów i soczewicy. Najlepiej smakują jako danie obiadowe na ciepło. Do przygotowania kotletów z batatów i soczewicy będziesz potrzebować:
Sposób przygotowania:
Bataty umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki, a następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie. Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie podsmaż na patelni na łyżce oleju (najpierw samą cebulę, później dodaj czosnek). Ostudzone bataty przełóż do dużej miski i rozgnieć widelcem. Dodaj soczewicę, podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko, mąkę, bułkę tartą (część zostaw do obtoczenia kotletów), sól, pieprz i natkę pietruszki. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy formuj dłonią kotlety i obtocz w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
Kotlety z batatów i ciecierzycy to kolejna smaczna propozycja obiadowa, która skrywa w sobie bogactwo cennych składników odżywczych. Przygotuj następujące składniki:
Sposób przygotowania:
Bataty opłucz, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Gotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości, a następnie odstaw do wystygnięcia. Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj i podsmaż na patelni. Ciecierzycę wyjmij z puszki i dokładnie przepłucz pod wodą. Bataty i ciecierzycę przełóż do dużej miski. Rozgnieć np. tłuczkiem do ziemniaków. Dodaj pozostałe składniki (część bułki tartej zostaw do obtoczenia kotletów) i całość dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy formuj średniej wielkości kotlety. Obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju.
Analogicznie do powyższych receptur przygotujesz także kotlety z batatów i kaszy jaglanej. Kasza jaglana ma gorzki posmak, dlatego ważne jest, aby przed gotowaniem dokładnie przepłukać ją pod bieżącą wodą. Kasza jaglana ma duże właściwości "wiążące", dlatego do przygotowania kotletów z batatów i kaszy jaglanej być może nie będziesz już potrzebować jajka (użyj 1 szklanki kaszy jaglanej, pozostałe składniki pozostają bez zmian). Kotlety z batatów i kaszy jaglanej możesz podać z ulubioną letnią surówką.
Pieczone kotlety z batatów to zdrowsza alternatywa dla smażonych potraw. Choć w wymienionych wyżej przepisach jest mowa o smażeniu jako obróbce termicznej, to tak naprawdę zamiast patelni, można wybrać również piekarnik. Kotlety z batatów można piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Optymalna temperatura pieczenia to 200°C. Kotlety z batatów należy piec przez ok. 20-25 minut, a w połowie pieczenia odwrócić na drugą stronę.
Zobacz też: Ile dodać soli, aby kapusta wyszła znakomita? Gdy znasz odpowiednie proporcje kiszenie staje się proste