Kurki, czyli smak lata na naszych stołach. Makaron z kurkami znika z talerzy w mgnieniu oka!

Kurki to smakowite grzyby, które od wielu lat wykorzystujemy w naszej kuchni. Dania z kurkami to prawdziwe majstersztyki kulinarne. Kurki można podać na wiele różnych sposobów. Pasują do makaronu, mięsa, a także do porannej jajecznicy.

Kurki to — można powiedzieć — uniwersalny produkt w kuchni, ponieważ ich zakres zastosowania do różnego rodzaju przepisów jest naprawdę szeroki. Wypróbuj kilka sprawdzonych przepisów i ciesz się tym wyjątkowym smakiem lata.

Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy

Kurki — grzyby pełne cennych składników odżywczych

Dlaczego warto sięgać po kurki? Grzyby, na które możemy się natknąć podczas wakacyjnego spaceru po lesie, to prawdziwe bomby odżywcze. Kurki to niepozorne grzyby, które zawierają w swoim składzie wiele cennych witamin i minerałów. W kurkach znajdziemy m.in.:

  • witaminę D, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i kostnego człowieka 
  • witaminy z grupy B (m.in. witaminę B2, witaminę B3), która zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego 
  • błonnik, korzystnie wpływający na procesy trawienne
  • przeciwutleniacze, które chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Makaron z kurkami — pyszne i proste w przygotowaniu danie obiadowe

Makaron z kurkami to jeden z najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych przepisów z kurkami w roli głównej. Pyszny makaron z kurkami przygotujesz w zaledwie kilka chwil. Będziesz potrzebować następujących składników:

  • 300 g makaronu (np. tagliatelle, spaghetti)
  • 300 g świeżych kurek 
  • średniej wielkości cebula
  • 3 ząbki czosnku 
  • 250 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki masła
  • łyżkę oliwy z oliwek 
  • 50 g parmezanu 
  • sól i pieprz do smaku 
  • łyżka posiekanej natki pietruszki do dekoracji 

Sposób przygotowania:

Kurki bardzo dokładnie oczyść z wszelkich zanieczyszczeń. Jeśli grzyby są małe, pozostaw je w całości, większe okazy pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obierz i pokrój (cebulę w kostkę, czosnek na plastry). Na patelni rozgrzej jedną łyżkę masła i jedną łyżkę oliwy. Podsmaż cebulę, a po chwili dodaj czosnek. Gdy warzywa będą rumiane, dodaj kurki i całość podsmażaj przez ok. 6-7 minut, aż grzyby odparują nadmiar wody. W międzyczasie ugotuj makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy z kurek odparuje woda, dodaj śmietanę. Gotuj na małym ogniu do czasu, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem. Ugotowany makaron przecedź, a następnie włóż na patelnię i połącz z sosem kurkowym. Dodaj drugą łyżkę masła i starty na drobnej tarce parmezan. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Sos powinien być gładki i kremowy. Makaron z kurkami przełóż na talerze, a przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.  

Kurki — przepisy na idealny smak 

Jak inaczej można zaserwować kurki? Przepisy na dania z kurkami to cała gama wyśmienitych propozycji. Koniecznie wypróbuj kremowe risotto z kurkami. Do jego przygotowania będziesz potrzebować:

  • szklanki ryżu do risotto
  • 370 g świeżych kurek
  • cebuli
  • 3 ząbków czosnku 
  • litry bulionu warzywnego
  • 3 łyżek masła
  • 50 g parmezanu 
  • soli i pieprzu do smaku 
  • świeżej natki pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kurki dokładnie oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej dwie łyżki masła i podsmaż na niej cebulę, a po chwili dodaj także czosnek. Na patelnię wrzuć ryż i smaż przez chwilę. Wlej jedną chochelkę bulionu. Gdy ryż wchłonie płyn, dodaj kolejną i rób tak do momentu, aż zużyjesz cały bulion. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż na niej kurki. Podsmażone grzyby wrzuć na patelnię z ryżem. Dodaj starty na tarce parmezan i dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj. Przed podaniem udekoruj natką z pietruszki.    

Jajecznica z kurkami — poranna skarbnica smaku i zdrowia

Jajecznica z kurkami to pyszne i pożywne śniadanie, które warto zaserwować w sezonie letnim. Przygotowanie smakowitej jajecznicy z kurkami jest banalnie proste. Będziesz potrzebować następujących składników:

  • 3 jajka
  • 100 g świeżych kurek 
  • mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku 
  • posiekany szczypiorek do dekoracji 

Sposób przygotowania:

Kurki dokładnie oczyść z nadmiaru piasku i innych zanieczyszczeń. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj pokrojoną cebulę. Smaż do momentu, aż cebula stanie się lekko złocista. Dodaj kurki i całość smaż przez kilka minut, aż z kurek odparuje nadmiar wody. W szklanej misce roztrzep jajka. Na patelni rozgrzej drugą łyżkę masła i dodaj jajka. Smaż do momentu, aż jajka się zetną i jajecznica z kurkami stanie się idealnie kremowa. Podawaj z posiekanym koperkiem.  

Zobacz też: Sos kurkowy będzie pyszny i aksamitny. Uważaj na jedną rzecz, nie chodzi o cebulę

Więcej o: