• Link został skopiowany

Jak suszyć miętę - trzy szybkie sposoby na susz do orzeźwiającej herbaty [PORADNIK]

Jak suszyć miętę, aby jej okres przydatności do spożycia był jak najdłuższy? Sprawdź proste metody DIY po to, aby później cieszyć się pyszną miętową herbatą czy zielonym dodatkiem do potraw.
Jak suszyć miętę - trzy najlepsze patenty na susz do orzeźwiającej herbaty [PORADNIK]
Fot. Iwona Burdzanowska / Agencja Wyborcza.pl

Mięta to popularna roślina wieloletnia, która pochodzi z Ameryki Południowej. Do najbardziej znanych odmian należą mięta pieprzowa i zielona, ale na popularności zyskuje też mięta cytrynowa, a nawet taka o zapachu czekolady. Już jeden listek mięty dodany do wody wzbogaci jej smak i sprawi, że stanie się ona bardziej orzeźwiająca. Napar z mięty pomaga na trawienie, a suszone i świeże listki dodaje się do koktajli, zup i deserów. Jak powinno przebiegać suszenie mięty i kiedy jest najlepszy czas na zbiory?

Zobacz wideo Zioła w domowej kuchni - jak przedłużyć ich żywotność, hodować i mrozić

Kiedy zbierać miętę do suszenia i gdzie szukać najlepszych krzaków?

Miętę warto zbierać na bieżąco w miarę potrzeby metodą odcinania łodyg. Najlepszy czas na zbiory przypada na moment tuż przed pojawieniem się kwiatów, czyli tak samo jak w przypadku innych ziół. Kiedy najlepiej zbierać miętę do suszenia? Dziko rosnącą, np. na łące, tuż przed kwietniem, krzaki wysadzone do ogrodu zaś - w czerwcu. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by zrywać miętę do suszenia również w letnie miesiące.

Suszenie mięty krok po kroku

Suszona mięta wymaga przygotowań. Poniżej znajdziesz opis kolejnych etapów, które dzielą cię od orzeźwiającej letniej herbaty na bazie mięty z prywatnych zbiorów.

  1. Zacznij od dokładnego płukania liści pod chłodną wodą.
  2. Pozbądź się nadmiaru wody przy pomocy ręcznika papierowego.
  3. Oddziel łodygi od liści - możesz je wykorzystać do przygotowania zdrowego koktajlu.
  4. Wybierz najbardziej dogodną metodę suszenia: piekarnik, suszarka lub suszenie na powietrzu.

Piekarnik ustaw na temperaturę pomiędzy 30 a 35 stopni Celsjusza, a listki ułóż na blasze na papierze do pieczenia. Miętę w piekarniku suszy przez około 4 godziny i wyjmij w momencie, gdy listki staną się chrupiące.

W suszarce do warzyw i owoców miętę ułóż na płasko bez pokrywania się liści. Nie należy zajmować wszystkich półek, podczas suszenia mięta musi oddychać. Czas suszenia mięty w suszarce to około 5 godzin. Podobnie jak w przypadku piekarnika gotowe listki powinny być chrupiące.

Miętę można też suszyć na powietrzu. To idealny sposób, aby przygotować miętę do herbaty czy pod napar. Metoda na powietrzu wymaga zachowania łodyg, które łączymy w pęczek, następnie zawijamy go w papier i wieszamy do góry nogami w suchym miejscu.

Jak suszyć miętę - metoda przechowywania

Listki mięty będą się najlepiej czuły w dużym, szklanym słoiku, ale można wykorzystać też plastikowy pojemnik. Miejsce przechowywania powinno być chłodne i ciemne. Tym sposobem można przechowywać miętę przez okres około jednego roku.

Suszone listki mięty sprawdzą się nie tylko jako składnik naparu, ale też jako składnik różnych dań (np. spaghetti); będą też świetną dekoracją ciast. Suszoną miętę można dodać też do porannej owsianki lub posypać nią kanapki z pomidorem. Suszona mięta zimą fantastycznie sprawdzi się np. do grzanych napojów lub po prostu tradycyjnej herbaty.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: