Zupa grzybowa z suszonymi grzybami to bardzo proste, a jednocześnie wybitnie smaczne danie, które koniecznie musisz wypróbować. Wyjątkowy grzybowy aromat w połączeniu z ulubionymi warzywami to idealna kompozycja smakowa, która zachwyci Twoich domowników i gości.
Zupa z suszonych grzybów gości na polskich stołach już od wieków. Zupa grzybowa to jedna z najpopularniejszych polskich zup, nic zatem dziwnego, że przez wielu uważana jest za królową naszych stołów, zarówno codziennych, jak i odświętnych. Zupa grzybowa z suszonymi grzybami to danie nie tylko aromatyczne, ale też bardzo zdrowe. Grzyby to prawdziwe skarby lasu, skrywające w sobie wiele cennych składników odżywczych. Te suszone są bogate w białko, witaminy (witamina D, witaminy z grupy B), minerały (selen, potas, fosfor, żelazo), a także błonnik, który odgrywa bardzo ważną rolę w procesach trawiennych organizmu. Zupa grzybowa z suszonych grzybów zajmuje szczególne miejsce w polskiej tradycji kulinarnej. W wielu domach jest to obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole. Jak przygotować ten wyjątkowy rarytas? Poniżej kilka wskazówek i rad odnośnie przygotowania najsmaczniejszej zupy grzybowej z suszonymi grzybami.
Zupa grzybowa z suszonych grzybów — wigilijna lub jako codzienne danie obiadowe — to przysmak, dla którego warto znaleźć miejsce w swoim domowym menu. Klasyczną zupę grzybową z suszonych grzybów przygotujesz z następujących składników:
Sposób przygotowania:
Zupa grzybowa z suszonymi grzybami to proste danie, jednak pracę należy zaplanować odpowiednio wcześniej. Suszone grzyby wymagają moczenia, dzięki któremu grzyby stają się miękkie i oddają całą głębię swojego aromatu. Moczenie powinno trwać co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Gdy suszone grzyby będą już przygotowane do dalszej obróbki, czas przystąpić do właściwej pracy. Cebulę, czosnek, marchewkę, pietruszkę i selera należy obrać i drobno pokroić. W dużym garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cebulę. Po chwili dodajemy także czosnek, a następnie pozostałe warzywa. Smażymy przez chwilę. W międzyczasie przygotowujemy grzyby. Grzyby należy bardzo dokładnie odsączyć z nadmiaru wody i pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone grzyby wrzucamy do garnka z warzywami. Zalewamy bulionem (opcjonalnie wodą) i dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 45-50 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę. W celu uniknięcia zważenia, śmietanę umieszczamy w szklanym naczyniu i zalewamy kilkoma łyżkami zupy. Dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka. Zupę grzybową z suszonymi grzybami doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Przed podaniem dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Klasyczna zupa grzybowa z suszonych grzybów może być wzbogacona o inne ulubione smaki i dodatki. Bardzo częstym składnikiem zupy grzybowej z suszonymi grzybami jest makaron. Ugotowany makaron (np. świderki) należy ułożyć w talerzach, a następnie zalać zupą z garnka. Dzięki obecności makaronu zupa grzybowa z suszonymi grzybami staje się bardziej sycąca. Innym ciekawym dodatkiem jest kasza jęczmienna. Kasza jęczmienna idealnie komponuje się ze smakiem grzybów i wzbogaca naszą zupę o wiele cennych składników odżywczych. Oprócz makaronu i kaszy, do zupy grzybowej z suszonymi grzybami można dodać także ziemniaki. Pokrojone w kostkę ziemniaki należy dodać do zupy razem z innymi warzywami i gotować do miękkości. Osoby preferujące gładką konsystencję mogą z kolei wybrać zupę grzybową z suszonymi grzybami w wersji zupy-krem. Gotową zupę wystarczy zmiksować na gładką masę za pomocą blendera (przed miksowaniem należy wyjąć z zupy ziele angielskie i liść laurowy), a następnie podać np. z grzankami i posiekaną natką pietruszki.