Moje ulubione placki ziemniaczane, to te podawane z łososiem i orzeźwiającymi tzatzikami. Danie nie może być jednak udane, jeśli same placki będą zbyt mączne, blade lub zwyczajnie bez wyrazu. W końcu na takim talerzu królują ziemniaki, więc dobrze wydobyć z nich to, co najlepsze.
W wielu przepisach na placki ziemniaczane, do startych kartofli dodaje się mieszankę mąki pszennej i
skrobi ziemniaczanej. Efekty jednak bywają różne. Czym można zastąpić ten dodatek, przy okazji wzmacniając nasze placki o trochę białka? Odpowiedź można znaleźć w książce Marty Nowak - "Nowa Jadłonomia". Blogerka kulinarna opracowała przepis na placki ziemniaczane bez jajka i zwykłej mąki. Jaki jest sekretny składnik?
Sekretem przepisu na placki ziemniaczane bez jajek i mąki pszennej jest ciecierzyca. Możemy ją kupić w sklepach ze zdrową żywności zmieloną na mąkę. Ale spokojnie! Obędzie się bez wyprawy po zakupy. Jeśli mamy pod ręką paczkę suchych strączków, wystarczy, że zmielimy je na pył w blenderze lub młynku do kawy. Z taką mąką placki nigdy nie wyjdą twarde ani gumowate. Staną się za to ekstrachrupiące.
Oto pełna lista składników na placki ziemniaczane bez jajka:
(składniki na 3-4 porcje)
Z czym podać tak przygotowane placki? To zależy od tego, na co mamy ochotę. Jeśli potrzebujecie inspiracji, poniżej znajdziecie przepis na sos.
Jeśli mamy ochotę na placki ziemniaczane w wersji wytrawnej, możemy przygotować do nich prosty sos tzatziki. Jak go zrobić? Potrzebny nam będzie jogurt naturalny (może być roślinny), dwa ogórki gruntowe, ząbek czosnku, łyżka oliwy i odrobina cytryny. Ogórki obieramy, pozbywamy się miękkich środków za pomocą łyżeczki i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do nich jogurt, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, oliwę oraz sól i pieprz. Mieszamy i wstawiamy do lodówki. Ten sos do placków ziemniaczanych sprawdzi się także jako dodatek do potraw z grilla. Jest lekki i orzeźwiający.