Awokado. Jak jeść zielony owoc, żeby nam się nie znudził?

Awokado może dostarczyć nam wielu cennych składników odżywczych. Zielony owoc zawiera kwas foliowy i kwas pantotenowy, a także liczne witaminy - m.in. A, C, E, K i H oraz witaminy z grupy B. Warto go więc włączyć do codziennej diety. Jak jeść awokado? Sposobów jest wiele, oto kilka propozycji.

Sposobów na to, jak jeść awokado jest mnóstwo. Ze względu na dość neutralny smak, pasuje ono do wielu potraw. Jednym z klasycznych przepisów z avocado w roli głównej jest guacamole. Jak je przyrządzić? Prosty przepis opracowała Anna Starmach. 

Zobacz wideo Chłodnik z ogórka i awokado - nowoczesny klasyk

Jak jeść awokado? Przepis na guacamole 

Co będzie nam potrzebne? 

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 biała cebula
  • 1 papryczka chili
  • Sok z limonki

Wystarczy, że rozgnieciemy awokado widelcem, dodamy posiekaną cebulę i chili oraz wyciśnięty sok z limonki. Całość mieszamy widelcem. Taki sos można jeść jako dodatek do nachos lub wysmarować nim tortillę. Żeby guacamole było naprawdę smaczne, musimy użyć dojrzałego owocu awokado. Jak sprawdzić w sklepie, czy owoc jest już dobry do jedzenia? Wystarczy, że delikatnie przyciśniemy palcem ogonek owocu. Powinien nie stawiać oporu - wtedy awokado jest dojrzałe. Ale uwaga! Jeśli cały owoc jest zbyt miękki, może być zepsuty. 

Pomysł na zielony koktajl z awokado

Dojrzałe awokado z łatwością zmienimy też w odżywczy koktajl. Pokrojony zielony owoc wrzucamy do blendera, razem z bananem i łyżką masła orzechowego. Tak uzyskane smoothie to doskonały dodatek do codziennej diety dla zabieganych. 

Szybka pasta z awokado 

Jeśli chcemy postawić na prostotę, awokado powinno zagościć na stałe w naszej kuchni. W książkach kucharskich i na blogach kulinarnych można znaleźć niezliczone przepisy na pastę z awokado. Najprostsza wersja tego dodatku nie wymaga jednak szczególnych instrukcji - obrany owoc wystarczy rozgnieść widelcem z dodatkiem soli, pieprzu i odrobiny soku z cytryny. Taką pastą możemy wysmarować kromkę chleba żytniego, lub chrupiącego tosta. Pasta z awokado będzie doskonałym zamiennikiem masła, jeśli chcemy ograniczyć ilość tłuszczu w naszej diecie. 

Co zrobić z awokado? Niezawodny duet 

Awokado doskonale komponuje się z jajkami. Możemy po prostu pokroić owoc na kawałki, oprószyć solą lub skropić sokiem z cytryny i podać w towarzystwie jajek sadzonych. W wersji bardziej eleganckiej warto postawić na jajka w koszulkach. Do tego kilka plastrów pomidora, dobre pieczywo - i królewskie śniadanie gotowe. 

Na kolację możemy przyrządzić awokado z piekarnika. Owoc należy przekroić na pół, a w dziurę po pestce wbić jajko. To połączenie można wzbogacić, dodając na przykład wędzonego łososia, suszone pomidory lub obsypując całość serem. Tak przygotowane awokado pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 8 minut. 

Jak widać - sposóbów na awokado jest mnóstwo. Warto przetestować kilka, by znaleźć swój ulubiony i korzystać z prozdrowotnych właściwości zielonego owocu na co dzień.

Więcej o: