Mole spożywcze potrafią wyrządzić niemałe szkody w naszych domach. Jak skutecznie pozbyć się szkodników?

Mole spożywcze to małe, niepozorne owady, które potrafią naprawdę uprzykrzyć życie. Ich obecność w domu może być naprawdę dużym problemem, dlatego warto wiedzieć, skąd biorą się mole spożywcze i jak skutecznie wyprosić je z domu.

Mole spożywcze to niewielkie insekty, które niespodziewanie zakradając się do naszych domów, mogą narobić wiele szkód i problemów. W poniższym tekście podpowiadamy, jak skutecznie pozbyć się moli spożywczych z domów i czy można coś zrobić, aby nie chciały do nas wracać. 

Zobacz wideo Jak się pozbyć moli spożywczych? Są na to domowe sposoby

Mole spożywcze — czym są i jak je rozpoznać?

Jak rozpoznać mole spożywcze? Mole spożywcze to niewielkie owady należące do rodziny motyli nocnych. Nie stanowią żadnego zagrożenia dla człowieka, ale ich obecność w domu może rodzić niemałą frustrację. Mole spożywcze zagnieżdżają się w produktach spożywczych, które w konsekwencji nie nadają się do dalszego wykorzystania i muszą zostać wyrzucone. Jak wyglądają mole spożywcze? W zależności od fazy rozwoju mole spożywcze przybierają następujący wygląd:

  • poczwarki — mają owalny kształt i najczęściej są ukryte w szczelinach mebli 
  • larwy — niewielkie gąsienice o białym lub żółtym zabarwieniu
  • postać dorosła — małe motylki o szarawo-brązowym zabarwieniu 

Mole spożywcze mogą znajdować się w opakowaniach z sypkimi produktami, takimi jak m.in. kasze, ryż, mąka, suszone owoce czy herbata. Najszybciej rozmnażają się w miejscach, gdzie panuje ciepło i wilgoć (m.in. spiżarnie i piwnice). Jak można rozpoznać, że w naszych domach zamieszkały mole spożywcze? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na opakowania naszych produktów spożywczych. Jeżeli zauważymy, że są zlepione lub przegryzione, powinniśmy natychmiast zainterweniować. Mole spożywcze są szczególnie aktywne wieczorami — wówczas otwierając szafkę kuchenną, możemy natrafić na dorosłe owady buszujące w naszych produktach. Larwy gromadzą się wewnątrz opakowań, tworząc charakterystyczne pajęczyny.  

Mole spożywcze — jak się pozbyć uciążliwego problemu?

Wiemy już, jak wyglądają mole spożywcze. Jak się pozbyć niechcianych insektów i  skąd one się w ogóle biorą w naszych domach? Najczęściej źródłem problemu jest zainfekowana żywność, którą kupujemy i przynosimy ze sobą do domu. Kupując suche produkty spożywcze, możemy nieświadomie "przemycić" larwy lub jaja tych owadów do domów. Larwy mogą przegryźć się przez cienkie folie, dlatego bardzo trudno zauważyć jest to, że produkt jest zainfekowany. Często zdarza się również tak, że mole spożywcze wędrują przez wentylację lub szczeliny w ścianach, dlatego jeżeli nasz sąsiad zmaga się z problemem moli spożywczych, to jest duże ryzyko, że owady zaatakują również nasze zapasy produktów spożywczych. Jak pozbyć się uciążliwego problemu?

  • Przede wszystkim należy znaleźć źródło problemu, czyli dokładnie przejrzeć każde opakowanie z produktami suchymi i sypkimi.
  • Produkty, które zostały zainfekowane przez mole spożywcze, należy zgromadzić w jednym worku, szczelnie zamknąć i jak najszybciej wynieść z domu.
  • Wszystkie szafki i szuflady, gdzie trzymamy suchą żywność, należy bardzo dokładnie wyczyścić i zdezynfekować.
  • Produkty suche w naszych szafkach kuchennych lub spiżarniach należy przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach, które zapewnią większą ochronę przed ponowną inwazją szkodników.
  • Niektórzy stosują także środki owadobójcze lub specjalne pułapki na mole. Można użyć gotowych produktów lub wykonać je samodzielnie, np. z pomocą fragmentu tekturowego pudełka i kawałka lepkiej taśmy.    

Mole spożywcze a ubraniowe — czy to te same insekty?

Mole spożywcze a ubraniowe — czy mamy do czynienia z tym samym rodzajem szkodników? Nie do końca. Choć mole spożywcze i mole ubraniowe należą do tej samej grupy owadów, to różnią się między sobą kilkoma cechami. Najważniejszą jest to, że mole spożywcze i mole ubraniowe mają odmienne preferencje odnośnie pożywienia i miejsc bytowania. W przeciwieństwie do moli spożywczych mole ubraniowe żerują na naturalnych materiałach takich jak m.in. jedwab, wełna czy futro. Mole ubraniowe spotkamy tam, gdzie są przechowywane ubrania, czyli w szafach lub garderobach oraz szufladach, ale można je znaleźć także na obiciach mebli, dywanach, a nawet książkach. Mole ubraniowe są mniejsze niż mole spożywcze i brak im charakterystycznego zabarwienia, którym wyróżniają się ich kuzyni. Trudniejsze może być również ich pozbycie się z naszych domów. Atak moli ubraniowych jest równoznaczny z koniecznością wyrzucenia ubrań, co może być naprawdę bardzo dotkliwym i kosztownym doświadczeniem. 

Zobacz też: Weź ocet i wymieszaj z wodą. W trymiga pozbędziesz się obrzydliwego problemu

Więcej o: