Figi suszone to prawdziwa bomba witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Regularne spożywanie suszonych fig może przyczynić się do widocznej poprawy kondycji organizmu, zwłaszcza w zakresie procesów trawiennych.
Suszone figi to bardzo pyszna przekąska, po którą chętnie sięgamy w przypadku "słodyczowego głodu". Suszone figi cenione są za swój wyjątkowy smak, ale te niepozorne małe owoce to także doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nich m.in.:
Regularne spożywanie suszonych fig niesie wiele korzyści dla organizmu i usprawnia jego pracę. Na jakie aspekty działania organizmu działają szczególnie?
Jak działają na organizm figi suszone? Właściwości prozdrowotne tych niewielkich owoców są znane już od dawna i trzeba przyznać, że zyskują one na coraz większej popularności także u nas. Dlaczego warto jeść figi suszone? Regularne spożywanie fig suszonych przynosi ogromne korzyści w zakresie procesów trawiennych zachodzących w organizmie. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że figi suszone wspomagają pracę jelit i przyczyniają się do redukcji zaparć i problemów z wypróżnianiem. Wspomnieć należy także o tym, że suszone figi wpływają na wzmocnienie odporności, a zawarte w nich witaminy wspierają organizm w walce z infekcjami. Nie bez znaczenia jest także to, że suszone figi spowalniają procesy starzenia organizmu i chronią nasze komórki przed uszkodzeniami. Ten słodki rarytas przyczynia się także do poprawy wzroku, wzmocnienia kości, a nawet obniżenia parametrów ciśnienia tętniczego krwi.
Jak spożywać suszone figi? Wartości odżywcze fig są bardzo cenne, dlatego warto włączyć je do swojego codziennego jadłospisu. Suszone figi można spożywać po prostu jako przekąskę, ale istnieją także inne sposoby na włączenie tego prozdrowotnego owocu do diety. Suszone figi mogą być składnikiem zdrowej sałatki. Ich smak dobrze komponuje się m.in. z rukolą, orzechami włoskimi, serem pleśniowym, winogronem jasnym bądź różowym, a także prażonymi ziarnami słonecznika. Suszone figi dobrze prezentują się również jako składnik deski serów, którą można zaserwować np. podczas maratonu filmowego z grupą znajomych. Suszone figi można dodać również do jogurtu lub porannej owsianki. Jest to także idealny dodatek do domowych ciast i deserów, wśród których chyba największą popularnością cieszy się tarta z figami.
Na co należy zwrócić uwagę, spożywając suszone figi? Indeks glikemiczny. Jest to parametr, który określa, jak spożycie danego produktu wpłynie na wzrost stężenia glukozy w organizmie. Indeks glikemiczny to wartość, która interesuje zwłaszcza osoby cierpiące na insulinooporność i cukrzycę. W przypadku problemów z gospodarką węglowodanową, produkty o niskim indeksie glikemicznym są lepszym wyborem, ponieważ nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Jeżeli chodzi o figi suszone, ich indeks glikemiczny plasuje się na poziomie 62, co oznacza, że znajdują się w gronie produktów o średnim IG.
Czy każdy może sięgać po figi suszone? Przeciwwskazania do spożywania fig suszonych nie są duże, jednak warto wiedzieć, w jakich okolicznościach należy zachować ostrożność. Uważać na nie powinny przede wszystkim osoby zmagające się z cukrzycą, choć — jak wspomnieliśmy wyżej — figi suszone nie znajdują się w czołówce produktów o najwyższym indeksie glikemicznym. Uważać powinny także kobiety w ciąży, u których została stwierdzona cukrzyca ciążowa. Szczególną ostrożność powinny zachować także osoby, które mają wrażliwy układ pokarmowy. Wysoka zawartość błonnika w suszonych figach może nasilać np. problemy z biegunką. Warto mieć również na uwadze alergie pokarmowe, które mogą wystąpić u niektórych osób w mniejszym, bądź większym nasileniu. Figi suszone są wysokokaloryczne, dlatego warto zachować umiar także w przypadku zmagania się z otyłością.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!