• Link został skopiowany

Figi suszone - egzotyczny rarytas, ceniony za smak i wiele właściwości prozdrowotnych. Jakich?

Figi suszone cieszą się coraz większą popularnością w naszym kraju. Ta słodka przekąska ma wyjątkowy smak, ale nie każdy wie, że oprócz smaku, suszone figi są cenione także za swoje właściwości prozdrowotne. Kiedy warto sięgać po suszone figi, a kto powinien na nie uważać?
Na co należy zwrócić uwagę, spożywając suszone figi?
zdjęcie ilustracyjne, iStock

Figi suszone to prawdziwa bomba witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Regularne spożywanie suszonych fig może przyczynić się do widocznej poprawy kondycji organizmu, zwłaszcza w zakresie procesów trawiennych. 

Zobacz wideo Czy w supermarkecie można kupować warzywa? Ekspert zwrócił uwagę na coś innego. "Mrożone są bezpieczne"

Suszone figi — co w sobie mają?

Suszone figi to bardzo pyszna przekąska, po którą chętnie sięgamy w przypadku "słodyczowego głodu". Suszone figi cenione są za swój wyjątkowy smak, ale te niepozorne małe owoce to także doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nich m.in.:

  • dużą ilość błonnika pokarmowego,
  • witaminę C,
  • witaminę K,
  • witaminy z grupy B,
  • żelazo,
  • potas,
  • wapń,
  • magnez,
  • pektyny,
  • kwasy organiczne 
  • antyoksydanty.

Regularne spożywanie suszonych fig niesie wiele korzyści dla organizmu i usprawnia jego pracę. Na jakie aspekty działania organizmu działają szczególnie?  

Figi suszone — właściwości prozdrowotne

Jak działają na organizm figi suszone? Właściwości prozdrowotne tych niewielkich owoców są znane już od dawna i trzeba przyznać, że zyskują one na coraz większej popularności także u nas. Dlaczego warto jeść figi suszone? Regularne spożywanie fig suszonych przynosi ogromne korzyści w zakresie procesów trawiennych zachodzących w organizmie. Wysoka zawartość błonnika sprawia, że figi suszone wspomagają pracę jelit i przyczyniają się do redukcji zaparć i problemów z wypróżnianiem. Wspomnieć należy także o tym, że suszone figi wpływają na wzmocnienie odporności, a zawarte w nich witaminy wspierają organizm w walce z infekcjami. Nie bez znaczenia jest także to, że suszone figi spowalniają procesy starzenia organizmu i chronią nasze komórki przed uszkodzeniami. Ten słodki rarytas przyczynia się także do poprawy wzroku, wzmocnienia kości, a nawet obniżenia parametrów ciśnienia tętniczego krwi.   

Suszone figi — wartości odżywcze i zastosowanie w kuchni

Jak spożywać suszone figi? Wartości odżywcze fig są bardzo cenne, dlatego warto włączyć je do swojego codziennego jadłospisu. Suszone figi można spożywać po prostu jako przekąskę, ale istnieją także inne sposoby na włączenie tego prozdrowotnego owocu do diety. Suszone figi mogą być składnikiem zdrowej sałatki. Ich smak dobrze komponuje się m.in. z rukolą, orzechami włoskimi, serem pleśniowym, winogronem jasnym bądź różowym, a także prażonymi ziarnami słonecznika. Suszone figi dobrze prezentują się również jako składnik deski serów, którą można zaserwować np. podczas maratonu filmowego z grupą znajomych. Suszone figi można dodać również do jogurtu lub porannej owsianki. Jest to także idealny dodatek do domowych ciast i deserów, wśród których chyba największą popularnością cieszy się tarta z figami.

Suszone figi — indeks glikemiczny owoców

Na co należy zwrócić uwagę, spożywając suszone figi? Indeks glikemiczny. Jest to parametr, który określa, jak spożycie danego produktu wpłynie na wzrost stężenia glukozy w organizmie. Indeks glikemiczny to wartość, która interesuje zwłaszcza osoby cierpiące na insulinooporność i cukrzycę. W przypadku problemów z gospodarką węglowodanową, produkty o niskim indeksie glikemicznym są lepszym wyborem, ponieważ nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Jeżeli chodzi o figi suszone, ich indeks glikemiczny plasuje się na poziomie 62, co oznacza, że znajdują się w gronie produktów o średnim IG.  

Figi suszone — przeciwwskazania do spożywania

Czy każdy może sięgać po figi suszone? Przeciwwskazania do spożywania fig suszonych nie są duże, jednak warto wiedzieć, w jakich okolicznościach należy zachować ostrożność. Uważać na nie powinny przede wszystkim osoby zmagające się z cukrzycą, choć — jak wspomnieliśmy wyżej — figi suszone nie znajdują się w czołówce produktów o najwyższym indeksie glikemicznym. Uważać powinny także kobiety w ciąży, u których została stwierdzona cukrzyca ciążowa. Szczególną ostrożność powinny zachować także osoby, które mają wrażliwy układ pokarmowy. Wysoka zawartość błonnika w suszonych figach może nasilać np. problemy z biegunką. Warto mieć również na uwadze alergie pokarmowe, które mogą wystąpić u niektórych osób w mniejszym, bądź większym nasileniu. Figi suszone są wysokokaloryczne, dlatego warto zachować umiar także w przypadku zmagania się z otyłością.  

Zobacz też: Co jedli Jezus i Maryja z Nazaretu? Przepis na te ciasteczka ma przeszło trzy tysiące lat i jest bardzo prosty

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: