Cebula już nigdy więcej nie zgnije. To sprawdzony sposób mojego dziadka

Wiele osób myśli, że kiełkująca cebula nie nadaje się już do jedzenia, przez co ląduje w śmieciach. Rzeczywiście, gdy warzywa zaczynają wypuszczać pędy, mogą się szybciej zepsuć. Nie oznacza to jednak, że trzeba spisywać je na straty. Zastosuj te metody, by cebula pozostała świeża aż do wiosny.

Choć cebula ma długi termin ważności i można ją trzymać w domu przez wiele miesięcy, to jednak z czasem zacznie kiełkować. To naturalny cykl wzrostu, ale niestety wiąże się z tym szybsze psucie, a wówczas warzywo nadaj się tylko do wyrzucenia. Do szybszego dojrzewania przyczynia się też nieodpowiedni sposób przechowywania, zła temperatura i nieprawidłowy poziom wilgoci w pomieszczeniu. Wystarczy przestrzegać kilku zasad, by cebula przez długi czas nadawała się jeszcze do spożycia i nie kiełkowała.

Zobacz wideo Myk Płaczesz jak bóbr podczas krojenia cebuli? Sprawdź, co zrobić, by tego uniknąć

Jak przechowywać cebulę, żeby się nie psuła? Pamiętaj o tym jeszcze w sklepie

Na termin ważności cebuli mamy wpływ już w momencie robienia zakupów spożywczych. Należy wybierać tylko te warzywa, które są czyste, mają pełny, dorodny kształt i wyraźne, suche zewnętrzne skórki. Należy natomiast omijać tych, które już kiełkują lub są wilgotne. Nie powinniśmy też kupować miękkich cebul z ciemnymi plamami na szyjce. To może być oznaka próchnicy, a wówczas warzywo nie nadaje się do jedzenia. Ważne jest również to, skąd pochodzą warzywa. Najlepiej sięgać po okazy z ekologicznych upraw, ponieważ będziemy mieć pewność, że do ich produkcji nie użyto chemicznych preparatów. Gdy już kupimy dobre cebule, trzeba wybrać miejsce, w którym będziemy je przechowywać. Właśnie od tego zależy, czy nie zepsują się już po kilku dniach.

Czy można jeść kiełkującą cebulę? Nie doprowadź do szybszego zepsucia

Zanim przełożymy cebule do właściwego miejsca, trzeba najpierw dobrze oczyścić je z ziemi. Następnie należy odstawić je na około dwa lub trzy tygodnie w suche i przewiewne miejsce, by nieco przeschły. Po tym czasie trzeba przyciąć korzenie do długości około centymetra, by przygotować warzywa do bezpiecznego zimowania. Najlepszym miejscem do długiego przechowywania cebuli będzie chłodne pomieszczenie, w którym temperatura nie przekracza 5 stopni Celsjusza. Najlepiej sprawdzi się spiżarnia, piwnica lub strych. Przede wszystkim należy unikać wilgotnych miejsc, dlatego na pewno nie bierzemy pod uwagę lodówki. Warzywa najlepiej schować do drewnianych skrzynek, koszyków lub pudełek z otworami, które zapewnią główkom odpowiednią wentylację. Jeśli jednak dojdzie już do kiełkowania, nie trzeba od razu wyrzucać cebuli. Można ją spokojnie zjeść.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: