Jak lepić uszka wigilijne? Lepienie uszek to niemal rytualne wydarzenie, dlatego warto się do niego przygotować i zaskoczyć swoich domowników nowymi umiejętnościami.
Uszka na wigilię to danie, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie najbardziej uroczystej i rodzinnej kolacji w ciągu roku. I słusznie. Uszka z barszczykiem czerwonym to element tradycji, która towarzyszy nam już od bardzo dawna. Lepienie uszek to prawdziwa sztuka. Warto ją opanować, aby hołdować tradycji i zaskoczyć nowymi umiejętnościami kulinarnymi. Jak lepić uszka, aby wyszły one dokładnie takie, jak sobie wyobrażaliśmy? Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, idealny kształt uszek jest wynikiem nie tylko umiejętności sprawnego posługiwania się dłońmi, ale także innych czynników, wśród których bardzo duże znaczenie ma ciasto i farsz, którym napełniamy nasze uszka.
Świąteczna uszka — jak lepić, a czego unikać? Mało doświadczeni kucharze mogą mieć problem z ulepieniem idealnych uszek, jednak — jak ze wszystkim — im więcej praktyki, tym lepiej. Uszka do wigilijnego barszczu powinny być mniejsze niż tradycyjne pierogi, dlatego do ich przygotowania należy użyć mniejszej foremki. Bardzo dobrze sprawdzi się mały kieliszek lub specjalny wykrawacz do pierogów i uszek. Bardzo duże znaczenie dla efektu finalnego naszej pracy ma samo ciasto. Ciasto na uszka do barszczu wigilijnego powinno być przygotowane z najwyższą starannością. Jeżeli ciasto jest elastyczne i dobrze wyrobione, to znacznie łatwiej jest je wycinać i formować pożądane kształty. Do przygotowania ciasta do uszek używamy zaledwie kilku składników. Bazowo są to mąka, ciepła woda i sól. Niektórzy dodają także jajko oraz odrobinę roztopionego masła lub oleju. Wyrobione ciasto na pierogi powinno "odpocząć" pod przykryciem przez ok. kwadrans. Ważne jest również to, aby nie zostawiać go bez przykrycia, ponieważ wyschnie i straci swoją elastyczność. Ciasto najlepiej przykryć miską odwróconą do góry dnem.
O tym, że uszka do barszczu wychodzą idealne, decyduje nie tylko ciasto, ale także oczywiście sposób rozwałkowania, nałożenia farszu i sklejenia uszek. Trzeba zwrócić uwagę na to, aby ciasto było bardzo cienko rozwałkowane. Dzięki temu formowanie uszek będzie łatwiejsze i unikniemy niepotrzebnych nerwów. Nadmiar ciasta mógłby także negatywnie wpłynąć na smak naszych uszek. Uszka do barszczu najlepiej lepić ręcznie. Kiedy mamy już płasko rozwałkowane ciasto, wycinamy z niego kółka w ten sposób, aby jednorazowo wyciąć jak najwięcej sztuk obok siebie, a resztki niewykorzystanego ciasta zebrać i wykorzystać w kolejnej turze. Ciasto wycięte w kształt koła bierzemy do dłoni, a następnie na środek nakładamy farsz.
Jak zrobić uszka idealne? Podczas nakładania farszu na środek ciasta warto zwrócić uwagę na to, aby nie był on zbyt wilgotny. Wilgotny farsz utrudnia sklejanie ciasta i może przyczynić się do tego, że uszka będą pękały podczas gotowania. Gdy nałożymy farsz, przystępujemy do zlepienia ciasta w kształt pieroga. Tutaj pojawia się kolejna ważna kwestia. Należy uważać na to, aby na brzegach ciasta nie zbierała się mąka, ponieważ ciasto nie będzie się wówczas siebie trzymało. Pieroga układamy pod palcem wskazującym, a następnie ciągniemy za oba jego końce i łączymy je dokładnie, pozostawiając palec w środku.
Jak zrobić uszka z grzybami na wigilijny stół? Gdy farsz i ciasto zostało zużyte, zostało nam tylko gotowanie. Trzeba pamiętać o tym, że do czasu gotowania, uszka powinny być przykryte ściereczką bawełnianą, dzięki czemu nie przyschną z wierzchu. Uszka do barszczu gotujemy w osolonym wrzątku przez kilka minut. Ugotowane uszka wypływają na powierzchnię wody. Trzeba pamiętać o tym, aby jednorazowo nie gotować zbyt dużej ilości uszek, ponieważ może to powodować ich zlepianie. Ugotowane uszka wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na talerzach lub tacach do wystudzenia.
Zobacz też: Nie chcesz w tym roku lepić uszek? Te kluseczki sprawdzają się u mnie od lat. Każdy je zachwala