• Link został skopiowany

Rolada z bitą śmietaną - klasyczny deser w kilku wariantach. Koniecznie wypróbuj!

Rolada z bitą śmietaną to deser, który jest znany już od bardzo dawna. Jego zaletą jest zniewalający smak oraz dekoracyjny wygląd, który przyciąga uwagę. Roladę z bitą śmietaną można przygotować na wiele sposobów. Najpopularniejsza jest rolada z bitą śmietaną i galaretką.
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną to klasyczny deser.
zdjęcie ilustracyjne, iStock

Rolada z bitą śmietaną to ulubiony domowy wypiek wszystkich miłośników słodyczy. Wykonanie deseru jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Idealnie sprawdzi się do porannej kawy z przyjaciółką.

Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną — deser, który uwielbiają wszyscy

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną to klasyczny deser, który gości na naszych stołach już od wielu lat. Wyróżnia się niezwykłą lekkością i delikatnością. Podstawą wypieku jest cienki biszkopt, otoczony puszystym kremem. Smak kremu bardzo często jest podkręcany o dodatkowe składniki, które sprawiają, że z jednej strony mamy do czynienia z tym samym deserem, a z drugiej — w różnych wersjach smakowych. Do rolady z bitą śmietaną najczęściej są dodawane sezonowe owoce (np. truskawki, maliny, borówki), kawałki czekolady oraz pokrojona w drobną kostkę galaretka w różnych kolorach. To właśnie tę ostatnią wersję zapewne większość z nas kojarzy z okresu dzieciństwa. 

Rolada z bitą śmietaną i galaretką — prosty przepis

Rolada z bitą śmietaną i galaretką to deser, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, niezależnie od wieku. Aby go przygotować, będą Ci potrzebne następujące składniki:

Na biszkopt:

  • 6 jajek 
  • 80 g mąki pszennej 
  • 80 g cukru 
  • łyżka oleju 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 

Na krem:

  • 330 ml śmietanki kremówki 36%
  • 15 g cukru pudru
  • fix do śmietany (opcjonalnie)

Ponadto:

  • cukier puder do posypania 
  • 3 galaretki o różnych smakach 

Jak zrobić smakowitą roladę z bitą śmietaną i kolorową galaretką? Szczegóły poniżej.

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i galaretką krok po kroku

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i galaretką — sposób przygotowania. 

  • Krok 1. Przygotowanie biszkoptu:

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Jajka wbij po kolei do misy miksera, a następnie dodaj cukier i ubij na puszystą pianę na najwyższych obrotach miksera. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić, dlatego dobrze jest używać cukru drobnego. Gdy jajka z cukrem będą już ubite, dodaj łyżkę oleju i zamieszaj, a następnie przesiej do misy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj szpatułką. Ciasto biszkoptowe wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (opcja pieczenia góra-dół) przez 20 minut. Po upływie tego czasu uchyl drzwi piekarnika i pozostaw biszkopt na kilka minut. Biszkopt wyjmij z piekarnika (nie odrywaj papieru do pieczenia), a następnie zwiń w rulon i pozostaw do wystudzenia.  

  • Krok 2. Przygotowanie galaretek:

Galaretki w różnych smakach przygotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Odstaw do stężenia, a następnie pokrój w kostkę. 

  • Krok 3. Przygotowanie kremu:

Schłodzoną śmietanę kremówkę wlej do misy miksera, a następnie dodaj cukier puder oraz fix do śmietany (jeżeli go używasz) i ubij na sztywno. Temperatura śmietanki ma kluczowe znaczenie. Jeżeli nie będzie ona wystarczająco schłodzona, krem może nie wyjść. 

  • Krok 4. Składanie rolady:

Rozwiń wystudzony biszkopt. ¾ kremu wymieszaj z pokrojoną w kostkę galaretką i rozprowadź po biszkopcie. Ponownie zwiń roladę, a następnie wierzch delikatnie posmaruj pozostałą bitą śmietaną. Roladę zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posyp wierzch deseru cukrem pudrem.

Przepis na roladę z bitą śmietaną — przykładowe modyfikacje

Wyżej przedstawiliśmy przepis na roladę z bitą śmietaną i galaretką w wersji podstawowej. Recepturę na ten wyśmienity domowy deser można swobodnie modyfikować i dostosować do własnych preferencji smakowych. Warto eksperymentować, ponieważ możemy wówczas odkryć nowe, ciekawe kombinacje smakowe. W powyższym przepisie jest mowa o wykorzystaniu kolorowych galaretek, jednak nie jest to oczywiście koniecznością. Można z powodzeniem wybrać jeden rodzaj galaretki, dzięki czemu jej smak będzie bardziej wyczuwalny. Rolada z bitą śmietaną i galaretką to klasyka, ale powyższy przepis równie często jest wykorzystywany do przygotowania smakowitego deseru w wersji ze świeżymi owocami. Do kremu możemy dodać np. truskawki, maliny czy borówki. Można połączyć zarówno galaretkę, jak i owoce. Pyszną roladę z bitą śmietaną i galaretką lub owocami można przygotować także na ciemnym biszkopcie z dodatkiem kakao.  

Zobacz też: Babcia robi je co tydzień i używa tej maszynki. Teraz jest wielka okazja, bo kosztuje 17 zł

Więcej o: