Rolada z bitą śmietaną to ulubiony domowy wypiek wszystkich miłośników słodyczy. Wykonanie deseru jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Idealnie sprawdzi się do porannej kawy z przyjaciółką.
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną to klasyczny deser, który gości na naszych stołach już od wielu lat. Wyróżnia się niezwykłą lekkością i delikatnością. Podstawą wypieku jest cienki biszkopt, otoczony puszystym kremem. Smak kremu bardzo często jest podkręcany o dodatkowe składniki, które sprawiają, że z jednej strony mamy do czynienia z tym samym deserem, a z drugiej — w różnych wersjach smakowych. Do rolady z bitą śmietaną najczęściej są dodawane sezonowe owoce (np. truskawki, maliny, borówki), kawałki czekolady oraz pokrojona w drobną kostkę galaretka w różnych kolorach. To właśnie tę ostatnią wersję zapewne większość z nas kojarzy z okresu dzieciństwa.
Rolada z bitą śmietaną i galaretką to deser, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, niezależnie od wieku. Aby go przygotować, będą Ci potrzebne następujące składniki:
Na biszkopt:
Na krem:
Ponadto:
Jak zrobić smakowitą roladę z bitą śmietaną i kolorową galaretką? Szczegóły poniżej.
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i galaretką — sposób przygotowania.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Jajka wbij po kolei do misy miksera, a następnie dodaj cukier i ubij na puszystą pianę na najwyższych obrotach miksera. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić, dlatego dobrze jest używać cukru drobnego. Gdy jajka z cukrem będą już ubite, dodaj łyżkę oleju i zamieszaj, a następnie przesiej do misy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj szpatułką. Ciasto biszkoptowe wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (opcja pieczenia góra-dół) przez 20 minut. Po upływie tego czasu uchyl drzwi piekarnika i pozostaw biszkopt na kilka minut. Biszkopt wyjmij z piekarnika (nie odrywaj papieru do pieczenia), a następnie zwiń w rulon i pozostaw do wystudzenia.
Galaretki w różnych smakach przygotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu. Odstaw do stężenia, a następnie pokrój w kostkę.
Schłodzoną śmietanę kremówkę wlej do misy miksera, a następnie dodaj cukier puder oraz fix do śmietany (jeżeli go używasz) i ubij na sztywno. Temperatura śmietanki ma kluczowe znaczenie. Jeżeli nie będzie ona wystarczająco schłodzona, krem może nie wyjść.
Rozwiń wystudzony biszkopt. ¾ kremu wymieszaj z pokrojoną w kostkę galaretką i rozprowadź po biszkopcie. Ponownie zwiń roladę, a następnie wierzch delikatnie posmaruj pozostałą bitą śmietaną. Roladę zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posyp wierzch deseru cukrem pudrem.
Wyżej przedstawiliśmy przepis na roladę z bitą śmietaną i galaretką w wersji podstawowej. Recepturę na ten wyśmienity domowy deser można swobodnie modyfikować i dostosować do własnych preferencji smakowych. Warto eksperymentować, ponieważ możemy wówczas odkryć nowe, ciekawe kombinacje smakowe. W powyższym przepisie jest mowa o wykorzystaniu kolorowych galaretek, jednak nie jest to oczywiście koniecznością. Można z powodzeniem wybrać jeden rodzaj galaretki, dzięki czemu jej smak będzie bardziej wyczuwalny. Rolada z bitą śmietaną i galaretką to klasyka, ale powyższy przepis równie często jest wykorzystywany do przygotowania smakowitego deseru w wersji ze świeżymi owocami. Do kremu możemy dodać np. truskawki, maliny czy borówki. Można połączyć zarówno galaretkę, jak i owoce. Pyszną roladę z bitą śmietaną i galaretką lub owocami można przygotować także na ciemnym biszkopcie z dodatkiem kakao.
Zobacz też: Babcia robi je co tydzień i używa tej maszynki. Teraz jest wielka okazja, bo kosztuje 17 zł