Pieczone ziemniaki z tartym serem i boczkiem - znakomity obiad lub przekąska na imprezę [PRZEPIS]

Pieczone ziemniaki to szybkie i smaczne rozwiązanie, gdy nie ma czasu i pomysłu na wymyślny obiad. Jak zrobić pieczone ziemniaki tak, aby tych kilka składników razem zachwyciło zebranych przy stole? Sprawdź prosty patent na sycącą propozycję na talerzu.

Domowe menu może zmieniać się wraz z kolejnymi porami roku. Latem stawiamy na grilla i lekkie sałatki, wiosną z uwagi na święta wielkanocne królują jajka i nowalijki. Jesień oznacza grzybobranie, a zimą szukamy dodatkowej dawki energii. Co sprawi, że odzyskamy siły? Ziemniaki pieczone w piekarniku z dodatkiem boczku i sera żółtego po długim spacerze na mrozie sprawi, że zima nabierze kulinarnych kolorów. Przepis krok po kroku oraz listę produktów do kupienia znajdziesz w dalszej części artykułu.

Zobacz wideo Pieczone ziemniaki z pieczarkowym farszem

Ziemniaki pieczone w piekarniku - co kupić?

Do przygotowania tego dania można wykorzystać to, co już jest w domowej spiżarni. Zgodnie z filozofią zero waste najpierw należy przejrzeć zapasy, a dopiero później ruszać na zakupy. Ziemniaki pieczone w piekarniku wymagają tylko kilka równie prostych i smacznych dodatków.

Składniki:

  • 6 dużych ziemniaków
  • 150 g wędzonego boczku
  • 8 łyżek śmietany 18%
  • 3 łyżki stołowe oleju
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz do przyprawienia

Jak zrobić pieczone ziemniaki? Etap I: pieczenie

Zaczynamy od dokładnego umycia ziemniaków, które następnie musimy ponakłuwać widelcem dookoła. Tak przygotowane smarujemy olejem, solimy i układamy na blasze, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.

Ile piec ziemniaki w piekarniku i w jakiej temperaturze?

Ziemniaki pieczemy piekarniku przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. W efekcie ziemniaki powinny być miękkie (można to sprawdzić przy pomocy widelca).

Pieczone ziemniaki z piekarnika - przepis. Etap II: dodatki

Po przygotowaniu ziemniaków czas na dodatki. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, który jest już niepotrzebny. Następnie ścieramy ser żółty trzeba na tarce o grubych oczkach.

Po wyjęciu ziemniaków z piekarnika wycinamy z nich środki i otrzymany miąższ przekładamy do miski. Następnie miąższ rozgniatamy widelcem i dodajemy część boczku oraz żółty ser, wcześniej starty na tarce oraz cztery łyżki stołowe śmietany. Na koniec dokładnie mieszamy.

Zagłębienie w ziemniakach wypełniamy przygotowanym wcześniej farszem, następnie wstawiamy ziemniaki ponownie do piekarnika na 10 minut i pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż zrobią się rumiane.

Na koniec myjemy szczypiorek i siekamy go na drobno. Upieczone ziemniaki podajemy ze śmietaną, resztą podsmażonego boczku i posiekanym szczypiorkiem. Zieleniną możemy dodatkowo udekorować talerze.

Więcej o: