Domowe menu może zmieniać się wraz z kolejnymi porami roku. Latem stawiamy na grilla i lekkie sałatki, wiosną z uwagi na święta wielkanocne królują jajka i nowalijki. Jesień oznacza grzybobranie, a zimą szukamy dodatkowej dawki energii. Co sprawi, że odzyskamy siły? Ziemniaki pieczone w piekarniku z dodatkiem boczku i sera żółtego po długim spacerze na mrozie sprawi, że zima nabierze kulinarnych kolorów. Przepis krok po kroku oraz listę produktów do kupienia znajdziesz w dalszej części artykułu.
Do przygotowania tego dania można wykorzystać to, co już jest w domowej spiżarni. Zgodnie z filozofią zero waste najpierw należy przejrzeć zapasy, a dopiero później ruszać na zakupy. Ziemniaki pieczone w piekarniku wymagają tylko kilka równie prostych i smacznych dodatków.
Składniki:
Zaczynamy od dokładnego umycia ziemniaków, które następnie musimy ponakłuwać widelcem dookoła. Tak przygotowane smarujemy olejem, solimy i układamy na blasze, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.
Ziemniaki pieczemy piekarniku przez 40 minut w temperaturze 200 stopni. W efekcie ziemniaki powinny być miękkie (można to sprawdzić przy pomocy widelca).
Po przygotowaniu ziemniaków czas na dodatki. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, który jest już niepotrzebny. Następnie ścieramy ser żółty trzeba na tarce o grubych oczkach.
Po wyjęciu ziemniaków z piekarnika wycinamy z nich środki i otrzymany miąższ przekładamy do miski. Następnie miąższ rozgniatamy widelcem i dodajemy część boczku oraz żółty ser, wcześniej starty na tarce oraz cztery łyżki stołowe śmietany. Na koniec dokładnie mieszamy.
Zagłębienie w ziemniakach wypełniamy przygotowanym wcześniej farszem, następnie wstawiamy ziemniaki ponownie do piekarnika na 10 minut i pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż zrobią się rumiane.
Na koniec myjemy szczypiorek i siekamy go na drobno. Upieczone ziemniaki podajemy ze śmietaną, resztą podsmażonego boczku i posiekanym szczypiorkiem. Zieleniną możemy dodatkowo udekorować talerze.