• Link został skopiowany

Ciasto snikers ze specjalną warstwą. Deser tak pyszny, że aż warto zawiesić dla niego dietę

Ciasto snikers to doskonała propozycja dla miłośników orzechowych deserów. Kruche ciasto połączone z przyjemnie chrupiącymi orzechami i masą budyniową wprost rozpływa się w ustach. Świetnie smakuje z kawą. To doskonały przepis na święta i nie tylko.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Istnieje wiele wariantów ciasta snikers, którego smak jest inspirowany popularnym batonem. Wszystkie łączy jednak to samo - mocno orzechowy smak, przyjemna chrupkość i słodycz, która sprawia, że trudno powstrzymać się przed kolejnym kawałkiem. Poniżej proponujemy wersję z masą jabłkową. Dzięki niej tworzy się ciekawy kontrast z karmelizowanymi orzechami, a ciasto ma bardziej zróżnicowany smak.  

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Ciasto snikers z krówką i orzechami - idealny deser dla łasuchów 

Wyróżnia się słodkim smakiem i różnorodnością tekstur. Kruche ciasto, chrupiące orzechy i ciągnący karmel to cechy, które najlepiej opisują klasyczne ciasto snikers z krówką i orzechami ziemnymi. W poniższym przepisie proponujemy pewne modyfikacje. Zamiast orzechów ziemnych wykorzystujemy orzechy włoskie. Masę krówkową zastępujemy masą budyniową i warstwą z prażonymi jabłkami. Całość tworzy bardzo harmonijną kompozycję smakową, obok której nie sposób przejść obojętnie. 

Snickers - ciasto na spód. Jak je przygotować? Który wariant wybrać?

Co może trafić na spód? Klasyczny biszkopt, cienki placek lub pokruszone herbatniki - w zależności od preferencji można przygotować różne warianty deseru snikers. Ciasto, które my proponujemy, składa się z kruchych blatów o miodowym posmaku. Do ich przygotowania będą potrzebne następujące składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 200 g margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki miodu 

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiewamy na stolnicę;
  • Dodajemy cukier, pokrojoną margarynę, jajka, miód i sodę rozpuszczoną w kwaśnej śmietanie;
  • Zagniatamy jednolite ciasto;
  • Ciasto dzielimy na trzy równe części;
  • Każdą rozwałkowujemy na cienki prostokąt;
  • Dwa placki pieczemy po kolei w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut (powinny mieć złocisty kolor);
  • Trzeci placek przed pieczeniem smarujemy masą orzechową (poniżej znajdziesz przepis na masę orzechową).

Zobacz też: Taka marynata do schabowego jest bezkonkurencyjna. A ci, co nie wiedzą, dalej używają mleka lub maślanki

Snikers ciasto. Kolejny etap - robimy prostą masę orzechową

Do przygotowania masy orzechowej do ciasta snikers będą potrzebne następujące składniki:

  • 200 g orzechów włoskich
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

  • Orzechy siekamy na mniejsze kawałki;
  • Wrzucamy do rondelka;
  • Dodajemy pozostałe składniki;
  • Smażymy przez 5 minut;
  • Masę orzechową przekładamy na trzeci placek i pieczemy zgodnie z powyższymi wskazówkami.

Ciasto snickers musi mieć więcej warstw. Oto przepis na masę budyniową 

W dalszej kolejności przygotowujemy masę budyniową do ciasta snikers z poniższych składników:

  • 750 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 

Przygotowanie:

  • 500 ml mleka przelewamy do rondelka i zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym;
  • W pozostałym mleku rozprowadzamy żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną;
  • Dodajemy do rondelka i zagotowujemy;
  • Budyń studzimy, a następnie stopniowo dodajemy masło i miksujemy. 

Przepis na ostatnią nietypową masę do ciasta snikers

Ostatni etap to przygotowanie masy jabłkowej, która rzadko dodawana jest do ciasta snikers. Będą potrzebne:

  • 1 duży słoik jabłek prażonych
  • 1 galaretka cytrynowa
  • cukier (opcjonalnie, do smaku)

Przygotowanie:

  • Jabłka przekładamy do garnka i podgrzewamy 
  • Dodajemy galaretkę cytrynową i zagotowujemy
  • Jeżeli masa jest za mało słodka, stopniowo dodajemy cukier
  • Gorącą masą przekładamy placki zgodnie z poniższą kolejnością: placek / masa jabłkowa / placek / masa budyniowa / placek z masą orzechową;
  • Ciasto odstawiamy, aby masa jabłkowa ostygła i zmiękczyła placki. Deser przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje schłodzony.

Jakie ciasto lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: