Istnieje wiele wariantów ciasta snikers, którego smak jest inspirowany popularnym batonem. Wszystkie łączy jednak to samo - mocno orzechowy smak, przyjemna chrupkość i słodycz, która sprawia, że trudno powstrzymać się przed kolejnym kawałkiem. Poniżej proponujemy wersję z masą jabłkową. Dzięki niej tworzy się ciekawy kontrast z karmelizowanymi orzechami, a ciasto ma bardziej zróżnicowany smak.
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Ciasto snikers z krówką i orzechami - idealny deser dla łasuchów
Wyróżnia się słodkim smakiem i różnorodnością tekstur. Kruche ciasto, chrupiące orzechy i ciągnący karmel to cechy, które najlepiej opisują klasyczne ciasto snikers z krówką i orzechami ziemnymi. W poniższym przepisie proponujemy pewne modyfikacje. Zamiast orzechów ziemnych wykorzystujemy orzechy włoskie. Masę krówkową zastępujemy masą budyniową i warstwą z prażonymi jabłkami. Całość tworzy bardzo harmonijną kompozycję smakową, obok której nie sposób przejść obojętnie.
Snickers - ciasto na spód. Jak je przygotować? Który wariant wybrać?
Co może trafić na spód? Klasyczny biszkopt, cienki placek lub pokruszone herbatniki - w zależności od preferencji można przygotować różne warianty deseru snikers. Ciasto, które my proponujemy, składa się z kruchych blatów o miodowym posmaku. Do ich przygotowania będą potrzebne następujące składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 200 g margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy na stolnicę;
- Dodajemy cukier, pokrojoną margarynę, jajka, miód i sodę rozpuszczoną w kwaśnej śmietanie;
- Zagniatamy jednolite ciasto;
- Ciasto dzielimy na trzy równe części;
- Każdą rozwałkowujemy na cienki prostokąt;
- Dwa placki pieczemy po kolei w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut (powinny mieć złocisty kolor);
- Trzeci placek przed pieczeniem smarujemy masą orzechową (poniżej znajdziesz przepis na masę orzechową).
Zobacz też: Taka marynata do schabowego jest bezkonkurencyjna. A ci, co nie wiedzą, dalej używają mleka lub maślanki
Snikers ciasto. Kolejny etap - robimy prostą masę orzechową
Do przygotowania masy orzechowej do ciasta snikers będą potrzebne następujące składniki:
- 200 g orzechów włoskich
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
- Orzechy siekamy na mniejsze kawałki;
- Wrzucamy do rondelka;
- Dodajemy pozostałe składniki;
- Smażymy przez 5 minut;
- Masę orzechową przekładamy na trzeci placek i pieczemy zgodnie z powyższymi wskazówkami.
Ciasto snickers musi mieć więcej warstw. Oto przepis na masę budyniową
W dalszej kolejności przygotowujemy masę budyniową do ciasta snikers z poniższych składników:
- 750 ml mleka
- 150 g cukru
- 250 g masła
- 3 żółtka
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
- 500 ml mleka przelewamy do rondelka i zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym;
- W pozostałym mleku rozprowadzamy żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną;
- Dodajemy do rondelka i zagotowujemy;
- Budyń studzimy, a następnie stopniowo dodajemy masło i miksujemy.
Przepis na ostatnią nietypową masę do ciasta snikers
Ostatni etap to przygotowanie masy jabłkowej, która rzadko dodawana jest do ciasta snikers. Będą potrzebne:
- 1 duży słoik jabłek prażonych
- 1 galaretka cytrynowa
- cukier (opcjonalnie, do smaku)
Przygotowanie:
- Jabłka przekładamy do garnka i podgrzewamy
- Dodajemy galaretkę cytrynową i zagotowujemy
- Jeżeli masa jest za mało słodka, stopniowo dodajemy cukier
- Gorącą masą przekładamy placki zgodnie z poniższą kolejnością: placek / masa jabłkowa / placek / masa budyniowa / placek z masą orzechową;
- Ciasto odstawiamy, aby masa jabłkowa ostygła i zmiękczyła placki. Deser przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje schłodzony.
Jakie ciasto lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.