• Link został skopiowany

Jakie warzywa sadzimy w kwietniu? Nie tylko marchew i rzodkiewki

Co można sadzić w ogrodzie w kwietniu? Nowy miesiąc lada moment, wiosna już za oknem, a my zastanawiamy się, jak zabrać się za uprawę naszej posesji. Najważniejsze, by sprawdzić, jakie konkretnie gatunki najlepiej będzie wysiewać bezpośrednio do gruntu właśnie w tym okresie.
Jakie warzywa sadzić w kwietniu? - zdjęcie ilustracyjne
Fot. istockphoto.com/audriusmerfeldas

Kwiecień to miesiąc, w którym zabieramy się za większość ważnych prac w naszym ogrodzie. To również doskonała pora, by posadzić uwielbiane przez wszystkich warzywa. Sprawdź, jakie dokładnie gatunki siejemy już na samym początku wiosny. Zrób to teraz, by jak najszybciej cieszyć się zdrowymi i obfitymi plonami.

Zobacz wideo Mróz zebrał żniwo. Przemarzły m.in. winogrona, pomidory i borówki

Jakie warzywa można sadzić w kwietniu? Te warzywa najlepiej posadzić jako pierwsze

Kwiecień to wręcz idealny czas dla wszystkich ogrodników, uprawiających na swoim terenie warzywa. Wiele z nich można bowiem siać wprost do gruntu, już na samym początku wiosny, pomijając etapy wysiewu w inspektach, czyli specjalnie przygotowanych do tego skrzyniach. Jednym z pierwszych gatunków, które już teraz możemy przygotować do wysiewania, jest marchew. Jeśli zatem chcemy to zrobić, przygotujmy dla niej przepuszczalną, żyzną glebę, która pozwoli jej na odpowiednie zakorzenienie. Wczesne marchewki zbierane są już na początku lata, a ich dojrzewanie zajmuje około 12 tygodni. Poza nimi możemy posiać do gruntu także rzodkiew. Ona również ma krótki okres wegetacji i zachwyci nas szybkimi i obfitymi zbiorami. Rzodkiewka przy odpowiednich warunkach wzrośnie nam w nieco ponad dwa tygodnie. Najczęściej jednak musimy na nią poczekać w przedziale od trzech do sześciu tygodni. Kwiecień to również doskonały czas, by zasadzić warzywa strączkowe.

Jakie warzywa można siać do gruntu w kwietniu? Postaw na pyszne warzywa strączkowe i szpinak

Wśród warzyw, które nadają się do siania w kwietniu, są także dobrze wszystkim znane warzywa strączkowe. Najlepiej będą się sprawdzały groch i bób. Groszek sadzimy już w pierwszej połowie kwietnia, zaś bób na samym początku miesiąca. Pamiętajmy jednak o odstępach przy wysiewaniu. Do końca czerwca najpewniej będziemy mogli cieszyć się pysznymi, zielonymi warzywami. Podobnie jest z fasolą, którą wysiewamy już pod koniec kwietnia. Poza roślinami strączkowymi możemy również spróbować posadzić szpinak, który znany jest ze swojej doskonałej odporności. Wysiewamy go wprost do gruntu, gdyż niestraszne są mu niskie temperatury i przymrozki. Pierwsze liście szpinaku będzie można zbierać już po niespełna czterech tygodniach od siewu. Ważne jednak, by zapewnić mu żyzną, dobrej jakości glebę i nie zapominać o regularnym nawadnianiu warzyw w naszym ogrodzie.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: