Nie od dziś wiadomo, że Polska pierogami stoi. Doskonale znamy ruskie, z mięsem bądź z kapustą i grzybami, a niektórzy robią je nawet z kaszą gryczaną czy z rybą. Zaletą tego dania jest właśnie to, że farsz można przygotować na wiele różnych sposobów. Mieszkańcy Podkarpacia zajadają się z kolei pierogami srokatymi. Co jest w środku?
Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]
Obiad na piątek. Z czym są pierogi srokate?
Zwykle mówiąc, że coś jest srokate, mamy na myśli ubarwienie w łaty lub cętki. Choć trudno wyobrazić sobie takie pierogi, to jednak właśnie tym charakteryzuje się podkarpackie danie. Pierogi srokate zawierają bowiem farsz z twarogu i kiszonej kapusty, która sprawia, że na cieście widać ciemne plamki. To pyszne połączenie pierogów ruskich i świątecznych. W smaku są jednak mniej kwaśne od tych z kapustą i grzybami, ale zdecydowanie wyrazistsze od tradycyjnych. Ich przygotowanie jest bardzo proste.
Zobacz też: Zapomnij o klasycznej mizerii. Wersja turecka jest bardziej wyrazista, aromatyczna i przepyszna
Przepis na pierogi z serem i kapustą. Pomysł na obiad bez mięsa
Składniki na ciasto:
- kilogram mąki pszennej,
- dwa jajka,
- dwie łyżki oleju,
- szklanka ciepłej wody.
Składniki na farsz:
- 1,5 kilograma kapusty kiszonej,
- 500 gramów twarogu,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić pierogi podkarpackie? Przepis krok po kroku
- Na początek trzeba zrobić ciasto na pierogi. W tym celu do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, olei i ciepłą (ale nie gorącą) wodę. Całość wyrabiamy rękoma na gładką, elastyczną masę i odstawiamy na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło".
- Gdy ciasto odpoczywa, zabieramy się za farsz. Kapustę kiszoną należy lekko wypłukać pod bieżącą wodą, a następnie odcisnąć z nadmiaru płynu i posiekać na drobno. W dużym garnku zagotowujemy litr wody, dodajemy kapustę i gotujemy ją przez około 45 minut, aż do miękkości. Ugotowaną kapustę należy odcedzić i ponownie odcisnąć z wody, a następnie wystudzić.
- Twaróg przepuszczamy kilka razy przez maszynkę do mielenia, a gdy będzie gotowy, mieszamy go z ostudzoną, posiekaną kapustą. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Ciasto do pierogów dzielimy na mniejsze porcje. Jedną z nich przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i rozwałkujemy na cienki placek. Za pomocą szklanki wycinamy kółka, na każdy z nich nakładamy łyżkę farszu i zlepiamy boki, formując kształt pieroga. Uważaj, aby nadzienie nie dostało się pod ciasto, ponieważ podczas gotowania pierogi mogą się rozkleić.
- Ulepione pierogi wrzuć do garnka z osoloną, gotującą się wodą. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze przez około trzy minuty. Po wyjęciu z garnka pierogi będą gotowe do zjedzenia.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.