Wiosna to doskonały moment na rozpoczęcie domowej uprawy warzyw. Nie ma nic lepszego niż samodzielnie wyhodowane zbiory, które w smaku są znacznie lepsze niż produkty ze sklepu. Wielu ogrodników zniechęca jednak fakt, że większość roślin trzeba wysiewać każdego roku od nowa, a ich pielęgnacja zajmuje sporo czasu. Na szczęście istnieją gatunki, które wystarczy posadzić raz, by przez lata dawały obfite plony.
Jedną z roślin, którą warto posadzić w swoim ogrodzie, jest rabarbar. To bylina, czyli wieloletni gatunek, utrzymujący się w ogrodzie przez kilka sezonów. Jest całkowicie odporny na mróz, więc doskonale znosi polską zimę. Bez problemu przetrwa w jednym miejscu nawet kilkanaście lat. Rabarbar ma długie ogonki liściowe, które można wykorzystać w kuchni na kilka różnych sposobów. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciast, sałatek lub domowych przetworów.
Szczaw również jest wieloletnią rośliną odporną na mróz. Bez problemu przetrwa zimę, jednak co około 3-4 lata warto go przesadzić, aby nie zmarniał. Najlepiej będzie czuć się na stanowiskach słonecznych lub półcienistych. Liście szczawiu mają sporo zastosowań w kuchni. Można z nich przygotować pyszne zupy, sosy i sałatki.
Do domowego warzywniaka warto też wprowadzić szczypiorek. Jego uprawa jest bardzo prosta, a także opłacalna. To roślina mrozoodporna i plonuje aż do później jesieni. Po trzech latach należy jednak przesadzić ją w inne miejsce, aby nie osłabła. Pikantne liście szczypiorku świetnie podkreślają smak różnych dań, dlatego warto zawsze mieć je pod ręką.
Zobacz też: To najpiękniejsza roślina do ogrodu. Sąsiedzi nie będą mogli oderwać wzroku od twojej działki
Kolejną rośliną wieloletnią, jaką opłaca się uprawiać w ogrodzie, jest lubczyk. To aromatyczne zioło rośnie na jednym stanowisku nawet 10 lat i jest bardzo proste w uprawie. Warto mieć go w ogrodzie, ponieważ stanowi świetną przyprawę w kuchni. Robi się z niego na przykład maggi, które dobrze podkreśla smak różnych zup.
Szparagi również wytrzymają wiele lat w twoim ogrodzie. Wiosną wytwarzają długie, smaczne pędy, które stają się dodatkiem do wielu potraw, zup czy sosów. Na jednym stanowisku będą rosnąć nawet 10 lat, więc jest to doskonały sposób na zaoszczędzenie pieniędzy.
Warto też zwrócić uwagę na cebulę siedmiolatkę. Nie bez powodu nosi taką nazwę - na jednym miejscu rośnie zwykle przez około siedem lat. Co ciekawe, rozsiewa się sama. Jeśli posiekamy ją w ogrodzie, jej fragmenty rozejdą się po całym terenie, a wkrótce na ich miejscu pojawią się zielone kępki. Cebula sama w sobie jest niewielka, jednak jej liście mogą nam się bardzo przydać w kuchni. Są pikantne, więc tak jak szczypiorek będą dobrym dodatkiem do dań.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.