Rabarbar. Warzywo czy owoc? Poznaj jego właściwości i wartość odżywczą

Rabarbar to warzywo, które kojarzy nam się głównie z pysznym kompotem czy ciastem z rabarbaru upieczonym przez babcię. W Polsce rabarbar pojawił się w XIX wieku i od tamtej pory jest bardzo lubiany. Ma on świetny wpływ na nasz organizm, gdyż zawiera witaminy z grupy A, C i E , duże ilości żelaza, błonnik, magnez, ale jego główną zaletą jest to, że dostarcza organizmowi ważne dla zdrowia antyoksydanty.

Ciasto z rabarbarem. Przepis, który przypomni Ci lata dzieciństwa

Rabarbar to w naszych warunkach produkt typowo sezonowy - sięgamy po niego głównie latem, wtedy kiedy dostępny jest na pobliskich straganach. Ciasto z rabarbarem, które niegdyś piekły nasze babcie to zdecydowanie smak dzieciństwa i beztroski. Przepis, który znajdziecie poniżej pomoże Wam przypomnieć sobie te wspaniałe czasy i zapach smacznego ciasta z rabarbarem. 

Składniki na ciasto: 250 g mąki, 200 g masła, łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g cukru pudru, 4 jajka

Kruszonka: 100 g cukru, 150 g mąki, 80 g masła

Dodatkowo: cukier puder, 600 g rabarbaru, garść bułki tartej

Przygotowanie:

  1. Masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki. Okrągłą formę o średnicy 24 – 25 cm smarujemy masłem lub innym tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
  2. Na małym palniku, na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier a po chwili mąkę i mieszamy. Zdejmujemy z patelni i studzimy. W ten sposób powstała kruszonka.
  3. Masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą i gładką masę. Dodajemy kolejno po jednym jajku (nie przerywamy ubijania).
  4. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia – miksujemy, aby składniki połączyły się w jednolite ciasto.
  5. Masę przekładamy do formy, a na wierzchu rozkładamy rabarbar pokrojony na plasterki. Całość posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy ciasto przez około 60 minut, a po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. 

Placek z rabarbarem. Pyszne ciasto, jednak nie dla wszystkich

Placek z rabarbarem choć jest wyjątkowo smaczny, pięknie pachnie i posiada wiele zdrowotnych właściwości, nie jest odpowiedni dla wszystkich. Dlaczego? W 100 g rabarbaru znajduje się między 570 – 1900 mg szczawianów. Substancja ta spożywana w nadmiarze może przyczyniać się do powstawania zapalenia stawów, zaburzeń pracy serca czy też tworzenia się kamieni nerkowych. W związku z tym rabarbaru powinny unikać:

  • kobiety karmiące piersią,
  • osoby z kamicą szczawianową,
  • dzieci,
  • kobiety w ciąży,
  • osoby z osteoporozą. 

Kompot z rabarbaru – orzeźwiający napój na ciepłe dni

Kompot z rabarbaru jest jednym z najbardziej popularnych kompotów w polskiej kuchni w sezonie letnim. Nic dziwnego, ponieważ ten napój jest smaczny, orzeźwiający i na dodatek przypomina dzieciństwo. Legenda głosi, że tradycja picia kompotu ma ponad 700 lat i pochodzi  z czasów Imperium Osmańskiego. Oto krótki przepis na wspaniały kompot z rabarbaru.

Składniki: 3 łodygi rabarbaru, 1,5 l wody, cukier

Przygotowanie:

  1. Myjemy łodygi rabarbaru, obieramy i tniemy je na kawałki około 2 cm.
  2. Wodę gotujemy wraz z cukrem i wrzucamy do niej przygotowany rabarbar.
  3. Gotujemy całość około 5 minut i pozostawiamy "do odstania".
  4. "Odstany" kompot przecedzamy i podajemy ze świeżymi listkami mięty.

Rabarbar – uprawa. Co jest ważne?

Rabarbar i jego uprawa w Polsce jest bardzo powszechna. Rabarbar ogrodowy znany jest także pod nazwą rzewień zwyczajny i pochodzi z obszarów Bułgarii, Syberii i Azji Środkowej. Warzywo to wyrasta na wysokość 1,5 m. Uprawa rabarbaru nie jest zbyt wymagająca, dzięki temu można go swobodnie uprawiać na niemalże każdym terenie. Jakie wymagania ma rabarbar?

  • dobrze znosi zacienienie, ale w warunkach słonecznych szybciej pojawiają się plony,
  • wymaga obojętnego odczynu gleby,
  • najlepiej udaje się na glebach żyznych.

Ponadto przed wysadzeniem należy pamiętać o tym, aby plantację rabarbaru założyć w pierwszym roku po oborniku. Miejsce na rabarbar należy przygotować już w połowie lata, ale rośliny sadzi się we wrześniu. Ważne jest obfite nawożenie warzywa. Dawka obornika przed sadzeniem rabarbaru powinna wynosić 6-7 kg na 100 metrów kwadratowych. Ponadto roślinę trzeba odchwaszczać, a także wzruszać ziemię wokoło niej.

Sezon na rabarbar – kiedy się zaczyna?

Sezon na rabarbar rozpoczyna się już w kwietniu. Zaleca się, aby plony zbierać tylko do połowy czerwca, mimo iż roślina rośnie przez całą wiosnę i lato. Jest to bardzo istotne ponieważ ilość szczawianów zawartych w młodych łodygach jest niewielka, ale po 5 tygodniach ich poziom znacznie wzrasta i rabarbar może być szkodliwy. 

Zobacz też: Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką. Puszysty wypiek w sam raz na popołudniowy deser

Więcej o:
Copyright © Agora SA