Rabarbar to w naszych warunkach produkt typowo sezonowy - sięgamy po niego głównie latem, wtedy kiedy dostępny jest na pobliskich straganach. Ciasto z rabarbarem, które niegdyś piekły nasze babcie to zdecydowanie smak dzieciństwa i beztroski. Przepis, który znajdziecie poniżej pomoże Wam przypomnieć sobie te wspaniałe czasy i zapach smacznego ciasta z rabarbarem.
Składniki na ciasto: 250 g mąki, 200 g masła, łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g cukru pudru, 4 jajka
Kruszonka: 100 g cukru, 150 g mąki, 80 g masła
Dodatkowo: cukier puder, 600 g rabarbaru, garść bułki tartej
Przygotowanie:
Placek z rabarbarem choć jest wyjątkowo smaczny, pięknie pachnie i posiada wiele zdrowotnych właściwości, nie jest odpowiedni dla wszystkich. Dlaczego? W 100 g rabarbaru znajduje się między 570 – 1900 mg szczawianów. Substancja ta spożywana w nadmiarze może przyczyniać się do powstawania zapalenia stawów, zaburzeń pracy serca czy też tworzenia się kamieni nerkowych. W związku z tym rabarbaru powinny unikać:
Kompot z rabarbaru jest jednym z najbardziej popularnych kompotów w polskiej kuchni w sezonie letnim. Nic dziwnego, ponieważ ten napój jest smaczny, orzeźwiający i na dodatek przypomina dzieciństwo. Legenda głosi, że tradycja picia kompotu ma ponad 700 lat i pochodzi z czasów Imperium Osmańskiego. Oto krótki przepis na wspaniały kompot z rabarbaru.
Składniki: 3 łodygi rabarbaru, 1,5 l wody, cukier
Przygotowanie:
Rabarbar i jego uprawa w Polsce jest bardzo powszechna. Rabarbar ogrodowy znany jest także pod nazwą rzewień zwyczajny i pochodzi z obszarów Bułgarii, Syberii i Azji Środkowej. Warzywo to wyrasta na wysokość 1,5 m. Uprawa rabarbaru nie jest zbyt wymagająca, dzięki temu można go swobodnie uprawiać na niemalże każdym terenie. Jakie wymagania ma rabarbar?
Ponadto przed wysadzeniem należy pamiętać o tym, aby plantację rabarbaru założyć w pierwszym roku po oborniku. Miejsce na rabarbar należy przygotować już w połowie lata, ale rośliny sadzi się we wrześniu. Ważne jest obfite nawożenie warzywa. Dawka obornika przed sadzeniem rabarbaru powinna wynosić 6-7 kg na 100 metrów kwadratowych. Ponadto roślinę trzeba odchwaszczać, a także wzruszać ziemię wokoło niej.
Sezon na rabarbar rozpoczyna się już w kwietniu. Zaleca się, aby plony zbierać tylko do połowy czerwca, mimo iż roślina rośnie przez całą wiosnę i lato. Jest to bardzo istotne ponieważ ilość szczawianów zawartych w młodych łodygach jest niewielka, ale po 5 tygodniach ich poziom znacznie wzrasta i rabarbar może być szkodliwy.
Zobacz też: Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką. Puszysty wypiek w sam raz na popołudniowy deser