• Link został skopiowany

Rabarbar. Warzywo czy owoc? Poznaj jego właściwości i wartość odżywczą

Rabarbar to warzywo, które kojarzy nam się głównie z pysznym kompotem czy ciastem z rabarbaru upieczonym przez babcię. W Polsce rabarbar pojawił się w XIX wieku i od tamtej pory jest bardzo lubiany. Ma on świetny wpływ na nasz organizm, gdyż zawiera witaminy z grupy A, C i E , duże ilości żelaza, błonnik, magnez, ale jego główną zaletą jest to, że dostarcza organizmowi ważne dla zdrowia antyoksydanty.
Uprawa rabarbaru w ogrodzie nie jest wymagająca.
zdjęcie ilustracyjne, Pixabay

Ciasto z rabarbarem. Przepis, który przypomni Ci lata dzieciństwa

Rabarbar to w naszych warunkach produkt typowo sezonowy - sięgamy po niego głównie latem, wtedy kiedy dostępny jest na pobliskich straganach. Ciasto z rabarbarem, które niegdyś piekły nasze babcie to zdecydowanie smak dzieciństwa i beztroski. Przepis, który znajdziecie poniżej pomoże Wam przypomnieć sobie te wspaniałe czasy i zapach smacznego ciasta z rabarbarem. 

Składniki na ciasto: 250 g mąki, 200 g masła, łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g cukru pudru, 4 jajka

Kruszonka: 100 g cukru, 150 g mąki, 80 g masła

Dodatkowo: cukier puder, 600 g rabarbaru, garść bułki tartej

Przygotowanie:

  1. Masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki. Okrągłą formę o średnicy 24 – 25 cm smarujemy masłem lub innym tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
  2. Na małym palniku, na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier a po chwili mąkę i mieszamy. Zdejmujemy z patelni i studzimy. W ten sposób powstała kruszonka.
  3. Masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą i gładką masę. Dodajemy kolejno po jednym jajku (nie przerywamy ubijania).
  4. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia – miksujemy, aby składniki połączyły się w jednolite ciasto.
  5. Masę przekładamy do formy, a na wierzchu rozkładamy rabarbar pokrojony na plasterki. Całość posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy ciasto przez około 60 minut, a po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. 

Placek z rabarbarem. Pyszne ciasto, jednak nie dla wszystkich

Placek z rabarbarem choć jest wyjątkowo smaczny, pięknie pachnie i posiada wiele zdrowotnych właściwości, nie jest odpowiedni dla wszystkich. Dlaczego? W 100 g rabarbaru znajduje się między 570 – 1900 mg szczawianów. Substancja ta spożywana w nadmiarze może przyczyniać się do powstawania zapalenia stawów, zaburzeń pracy serca czy też tworzenia się kamieni nerkowych. W związku z tym rabarbaru powinny unikać:

  • kobiety karmiące piersią,
  • osoby z kamicą szczawianową,
  • dzieci,
  • kobiety w ciąży,
  • osoby z osteoporozą. 

Kompot z rabarbaru – orzeźwiający napój na ciepłe dni

Kompot z rabarbaru jest jednym z najbardziej popularnych kompotów w polskiej kuchni w sezonie letnim. Nic dziwnego, ponieważ ten napój jest smaczny, orzeźwiający i na dodatek przypomina dzieciństwo. Legenda głosi, że tradycja picia kompotu ma ponad 700 lat i pochodzi  z czasów Imperium Osmańskiego. Oto krótki przepis na wspaniały kompot z rabarbaru.

Składniki: 3 łodygi rabarbaru, 1,5 l wody, cukier

Przygotowanie:

  1. Myjemy łodygi rabarbaru, obieramy i tniemy je na kawałki około 2 cm.
  2. Wodę gotujemy wraz z cukrem i wrzucamy do niej przygotowany rabarbar.
  3. Gotujemy całość około 5 minut i pozostawiamy "do odstania".
  4. "Odstany" kompot przecedzamy i podajemy ze świeżymi listkami mięty.

Rabarbar – uprawa. Co jest ważne?

Rabarbar i jego uprawa w Polsce jest bardzo powszechna. Rabarbar ogrodowy znany jest także pod nazwą rzewień zwyczajny i pochodzi z obszarów Bułgarii, Syberii i Azji Środkowej. Warzywo to wyrasta na wysokość 1,5 m. Uprawa rabarbaru nie jest zbyt wymagająca, dzięki temu można go swobodnie uprawiać na niemalże każdym terenie. Jakie wymagania ma rabarbar?

  • dobrze znosi zacienienie, ale w warunkach słonecznych szybciej pojawiają się plony,
  • wymaga obojętnego odczynu gleby,
  • najlepiej udaje się na glebach żyznych.

Ponadto przed wysadzeniem należy pamiętać o tym, aby plantację rabarbaru założyć w pierwszym roku po oborniku. Miejsce na rabarbar należy przygotować już w połowie lata, ale rośliny sadzi się we wrześniu. Ważne jest obfite nawożenie warzywa. Dawka obornika przed sadzeniem rabarbaru powinna wynosić 6-7 kg na 100 metrów kwadratowych. Ponadto roślinę trzeba odchwaszczać, a także wzruszać ziemię wokoło niej.

Sezon na rabarbar – kiedy się zaczyna?

Sezon na rabarbar rozpoczyna się już w kwietniu. Zaleca się, aby plony zbierać tylko do połowy czerwca, mimo iż roślina rośnie przez całą wiosnę i lato. Jest to bardzo istotne ponieważ ilość szczawianów zawartych w młodych łodygach jest niewielka, ale po 5 tygodniach ich poziom znacznie wzrasta i rabarbar może być szkodliwy. 

Zobacz też: Szybkie ciasto z rabarbarem i kruszonką. Puszysty wypiek w sam raz na popołudniowy deser

Więcej o:

Komentarze (0)

Rabarbar. Warzywo czy owoc? Poznaj jego właściwości i wartość odżywczą

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy - napisz pierwszy z nich!

Zgłoś komentarz

Czy masz pewność, że ten post narusza regulamin?

Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę
Dziękujemy za zgłoszenie

Komentarz został zgłoszony do moderacji

Nadaj nick

Nazwa użytkownika (nick) jest wymagana do oceniania, komentowania oraz korzystania z forum.

Wpisz swój nick
Wystąpił błąd, spróbuj ponownie za chwilę

Użyj od 3 do 30 znaków. Nie używaj polskich znaków, wielkich liter i spacji. Możesz użyć znaków - . _ (minus, kropka, podkreślenie).