• Link został skopiowany

Wiosenne grzyby to nie tylko polskie trufle. Jakie gatunki można spotkać w lasach w maju? [ZDJĘCIA]

Kwiecień i maj to czas, kiedy w naszych lasach zaczynają pojawiać się pierwsze wiosenne grzyby. Spacery leśnymi ścieżkami dają możliwość obserwacji gatunków, które występują tylko w tej ściśle określonej porze. Nie wszystkie z nich są jadalne. Jakie grzyby można zbierać wiosną?
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Jednym z najpopularniejszych grzybów wiosennych w Polsce jest smardz. Ten bardzo dekoracyjny gatunek, często określany jest mianem "polskiej trufli". Dlaczego? Są to grzyby trudne w znalezieniu, a przez to, że występują rzadko i sezonowo, ich ceny plasują się na wysokim poziomie. Smardz znajduje się pod częściową ochroną, a znaleziony w lesie egzemplarz powinien pozostać na swoim miejscu ( ich zbieranie jest dozwolone tylko w określonych miejscach). 

Zobacz wideo Drogie grzyby rosną w centrum miasta! Są jednymi z najsmaczniejszych

Wiosenny grzyb jadalny. Jak wygląda smardz i z czym można go pomylić?

Smardz to rzadko spotykany wiosenny grzyb jadalny, który pojawia się w lasach już w marcu. Największy wysyp przypada zazwyczaj na kwiecień i maj, ale pojedyncze okazy można spotkać nawet w czerwcu. Jeśli wiosna jest ciepła i wilgotna, to można się spodziewać liczniejszego wysypu tych grzybów. Jakie są cechy charakterystyczne gatunku?

  • najbardziej rozpoznawalną częścią grzyba jest jego kapelusz - ma on ażurową strukturę, zbudowaną z licznych jamek
  • wnętrze kapelusza jest puste
  • w zależności od stadium rozwoju, kapelusz przybiera kolor żółty, brązowy lub czarny
  • kapelusz jest częściowo lub całkowicie połączony z trzonem 
Smardz jadalny
Smardz jadalnyAutorstwa Andreas Kunze - Praca własna, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14887558

Ten gatunek grzyba najczęściej jest mylony z trującą piestrzenicą kasztanowatą. Powierzchnia jej kapelusza jest jednak bardziej pofałdowana.

Piestrzenica kasztanowata
Piestrzenica kasztanowataAutorstwa Jerzy Opioła - Praca własna, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=58337762

Smardz jest objęty w Polsce częściową ochroną, co oznacza, że nie można go zbierać w środowisku naturalnym. Legalnie można je zbierać na terenach prywatnych, w szkółkach leśnych czy na miejskich terenach zielonych. 

Wiosenne grzyby jadalne. Jak wygląda gęśnica wiosenna?

Grzybobranie to popularne hobby, nic zatem dziwnego, że wiele osób z niecierpliwością czeka na pierwsze wiosenne grzyby. Jadalne okazy, do których można zaliczyć gęśnicę wiosenną, przyciągają grzybiarzy głównie w maju, choć wspomniany gatunek można spotkać w lasach jeszcze w czerwcu. Jak wygląda ten grzyb i czym się wyróżnia? 

  • gęśnica wiosenna ma okrągły kapelusz w kolorze białym lub kremowym
  • jej cechą charakterystyczną jest intensywny mączny zapach
  • grzyb rośnie na pastwiskach, łąkach, lasach liściastych w zaroślach
Gęśnica wiosenna
Gęśnica wiosennaAutorstwa Jerzy Opioła - Praca własna, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=79148252

Gęśnicę wiosenną ją pomylić z dzwonkówką trującą, dlatego należy zachować szczególną ostrożność podczas zbiorów. 

Dzwonkówka trująca
Dzwonkówka trującaAutorstwa Entoloma_Sinuatum_1.JPG: Archenzoderivative work: Ak ccm (talk) - Entoloma_Sinuatum_1.JPG, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15359011

Pierwsze grzyby wiosenne, które zostają z nami na dłużej. Gdzie zbierać pieczarki? 

Pieczarka polna to kolejny popularny gatunek, który można wymienić w gronie pierwszych grzybów wiosennych, jednak szczyt sezonu ich występowania w naturalnym środowisku przypada na lato i jesień.

Pieczarka łąkowa
Pieczarka łąkowaAutorstwa This image was created by user Byrain at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here. - This image is Image Number 199588 at Mushroom Observer, a source for mycological images., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18383593

Jest to grzyb o bardzo delikatnym smaku. Ma charakterystyczny półkolisty lub dzwonkowaty biały kapelusz, którego średnica może dochodzić do nawet 15 cm. Blaszki są gęsto ułożone, a kapelusz nie przyrasta do trzonu. Pieczarki to grzyby łąkowe i pastwiskowe. Najczęściej można je spotkać na otwartych, nasłonecznionych łąkach, a także na obrzeżach lasów i trawnikach.

Zobacz też: Tofu na grilla w tajskiej marynacie. W kilka chwil wyczarujesz przekąskę, której trudno się oprzeć

Czerwony grzyb wiosenny. Jak rozpoznać czarkę austriacką? 

Czarka austriacka to piękny czerwony grzyb wiosenny, który można spotkać w naszych lasach tak naprawdę jeszcze w zimie. Jest podobna do czarki szkarłatnej.

Czarka austriacka
Czarka austriackaAutorstwa Jerzy Opioła - Praca własna, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=58365337

Owocnik przypomina swoim kształtem kieliszek lub miseczkę. Zazwyczaj osiąga od 2 do 5 cm średnicy. Wyróżnia się intensywnie czerwoną lub pomarańczowo-czerwoną barwą. Do 2014 r. grzyb znajdował się pod ochroną. Nie ma pewności co do jadalności gatunku, ponieważ istnieją dwie szkoły. Jedni uważają, że jest to grzyb trujący, inni natomiast podkreślają, że można go spożywać, jednak jego smak nie jest bardzo wyszukany. 

Zbierasz grzyby wiosną? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: