Jednym z najpopularniejszych grzybów wiosennych w Polsce jest smardz. Ten bardzo dekoracyjny gatunek, często określany jest mianem "polskiej trufli". Dlaczego? Są to grzyby trudne w znalezieniu, a przez to, że występują rzadko i sezonowo, ich ceny plasują się na wysokim poziomie. Smardz znajduje się pod częściową ochroną, a znaleziony w lesie egzemplarz powinien pozostać na swoim miejscu ( ich zbieranie jest dozwolone tylko w określonych miejscach).
Smardz to rzadko spotykany wiosenny grzyb jadalny, który pojawia się w lasach już w marcu. Największy wysyp przypada zazwyczaj na kwiecień i maj, ale pojedyncze okazy można spotkać nawet w czerwcu. Jeśli wiosna jest ciepła i wilgotna, to można się spodziewać liczniejszego wysypu tych grzybów. Jakie są cechy charakterystyczne gatunku?
Ten gatunek grzyba najczęściej jest mylony z trującą piestrzenicą kasztanowatą. Powierzchnia jej kapelusza jest jednak bardziej pofałdowana.
Smardz jest objęty w Polsce częściową ochroną, co oznacza, że nie można go zbierać w środowisku naturalnym. Legalnie można je zbierać na terenach prywatnych, w szkółkach leśnych czy na miejskich terenach zielonych.
Grzybobranie to popularne hobby, nic zatem dziwnego, że wiele osób z niecierpliwością czeka na pierwsze wiosenne grzyby. Jadalne okazy, do których można zaliczyć gęśnicę wiosenną, przyciągają grzybiarzy głównie w maju, choć wspomniany gatunek można spotkać w lasach jeszcze w czerwcu. Jak wygląda ten grzyb i czym się wyróżnia?
Gęśnicę wiosenną ją pomylić z dzwonkówką trującą, dlatego należy zachować szczególną ostrożność podczas zbiorów.
Pieczarka polna to kolejny popularny gatunek, który można wymienić w gronie pierwszych grzybów wiosennych, jednak szczyt sezonu ich występowania w naturalnym środowisku przypada na lato i jesień.
Jest to grzyb o bardzo delikatnym smaku. Ma charakterystyczny półkolisty lub dzwonkowaty biały kapelusz, którego średnica może dochodzić do nawet 15 cm. Blaszki są gęsto ułożone, a kapelusz nie przyrasta do trzonu. Pieczarki to grzyby łąkowe i pastwiskowe. Najczęściej można je spotkać na otwartych, nasłonecznionych łąkach, a także na obrzeżach lasów i trawnikach.
Zobacz też: Tofu na grilla w tajskiej marynacie. W kilka chwil wyczarujesz przekąskę, której trudno się oprzeć
Czarka austriacka to piękny czerwony grzyb wiosenny, który można spotkać w naszych lasach tak naprawdę jeszcze w zimie. Jest podobna do czarki szkarłatnej.
Owocnik przypomina swoim kształtem kieliszek lub miseczkę. Zazwyczaj osiąga od 2 do 5 cm średnicy. Wyróżnia się intensywnie czerwoną lub pomarańczowo-czerwoną barwą. Do 2014 r. grzyb znajdował się pod ochroną. Nie ma pewności co do jadalności gatunku, ponieważ istnieją dwie szkoły. Jedni uważają, że jest to grzyb trujący, inni natomiast podkreślają, że można go spożywać, jednak jego smak nie jest bardzo wyszukany.
Zbierasz grzyby wiosną? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!