Sadzenie pomidorów do gruntu nie musi być jedynym sposobem na uprawę tych warzyw. Jeśli nie mamy zbyt wiele miejsca, możemy wypróbować inną metodę, równie skuteczną i sprawdzoną. Przy okazji nie można zapominać o odpowiednim ich nawożeniu. Prosty, domowy specyfik przyniesie nam spektakularne efekty.
Pomidory są nie tylko niezwykle pyszne, ale również zdrowe. Warto zawsze mieć je pod ręką, kiedy chcemy przyrządzić kanapki, sałatki, czy obiad. Nic dziwnego, że w swoich przydomowych ogródkach i na balkonach sadzi je coraz więcej osób. Dla tych, którzy mają ograniczoną przestrzeń, najlepiej sprawdzi się ciekawy pomysł na pomidory z butelek. Sadzenie możemy rozpocząć już niebawem, bo na początku czerwca, a będziemy potrzebować do tego: nasion pomidora, waty oraz plastikowych butelek. Na początek rozkładamy na wilgotnej wacie nasze nasionka i czekamy, aż zaczną kiełkować. Następnie umieszczamy sadzonki w specjalnie przygotowanych butelkach. Muszę one mieć odcięte dno i wnętrze wyłożone folią aluminiową. Sadzonkę pomidora umieszczamy tak, by wychodziła z szyjki naczynia, a następnie wsypujemy do środka ziemię i wieszamy całość do góry dnem. Dzięki tej metodzie zaoszczędzimy miejsce, ale też dajemy warzywom lepszy dostęp do światła. Woda z podlewania będzie zaś trafiać szybko i bezproblemowo wprost do korzeni. Na koniec nie zapominajmy o obowiązkowym nawożeniu.
Prawidłowe nawożenie pomidorów może pomóc nam w odpowiedniej pielęgnacji i zapewnić obfite plony. Najlepszym domowym nawozem zarówno do warzyw sadzonych w gruncie, jak i tych wiszących w butelkach będzie gnojówka z pokrzywy. Musimy jednak uzbroić się w cierpliwość, gdyż jej wytwarzanie może potrwać nawet dwa tygodnie. Na początek zbieramy pokrzywy w rękawiczkach ogrodniczych, by się nie poparzyć. Wystarczy, że napełnimy ziołami około jedną trzecią pojemności standardowego, plastikowego wiaderka. Następnie zalewamy pokrzywy wodą do pełna i odstawiamy do cienia na około 14 dni. Gdy po kilku dniach mieszanka zacznie fermentować i pojawią się na wierzchu bąbelki, możemy ją zamieszać. Gnojówka będzie gotowa do użycia na pomidorach dopiero wtedy, gdy przestanie się pienić. Gotowy nawóz musimy rozcieńczyć z wodą w proporcjach jeden do 10. Podlewamy warzywa raz na dwa tygodnie.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.