• Link został skopiowany

Prosty przepis na ciasteczka z czekoladą. Zrobisz je w 20 minut. Ze stołu znikają jeszcze szybciej

Co można zrobić szybkiego na słodko? Jeśli masz ochotę na pyszny deser lub spodziewasz się gości i nie wiesz, co im podać, to ten przepis będzie jak zbawienie. Przygotuj pyszne ciasteczka z kawałkami czekolady i orzechami. Wyglądają i pachną bardzo apetycznie, a smak jest obłędny.
Ciasteczka z czekoladą - zdjęcie ilustracyjne
Fot. istockphoto.com/Premyuda Yospim

Każdego najdzie czasem ochota na coś słodkiego. W sklepach można znaleźć sporo gotowych przekąsek, ale nic nie smakuje tak dobrze jak domowe wypieki, zwłaszcza, gdy mowa o ciepłych ciasteczkach z czekoladą. To doskonały przysmak nie tylko dla dzieci, ale również dla dorosłych. Ich przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. Sprawdź, jak je zrobić.

Zobacz wideo Domowe ciasteczka z maszynki do mięsa. Przepis jak od babci

Jakie są typowe amerykańskie ciasta? Ten przysmak posmakuje każdemu

Ciastka z czekoladą, znane za granicą jako "chocolate chip cookies", są szczególnie popularne w Stanach Zjednoczonych, gdzie stanowią pyszną i słodką przekąskę. Zaletą takiego deseru jest fakt, że można go przygotować na kilka różnych sposobów. Najczęściej dodaje się do ciastek kawałki czekolady, ale będą świetnie smakować również z orzechami, bakaliami czy wiórkami kokosowymi. Przepis można modyfikować według własnych upodobań.

Zobacz też: Prosty przepis na makaron z truskawkami. Zrobisz go w 15 minut. Będzie smakować jak u babci

ciasteczka z czekoladą (zdj. ilustracyjne)
ciasteczka z czekoladą (zdj. ilustracyjne)pixabay/dmarr515

Amerykańskie ciasteczka z czekoladą. Jakie składniki trzeba przygotować?

Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania ciastek, to:

  • dwie tabliczki czekolady,
  • szklanka mąki,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • łyżeczka soli,
  • kostka miękkiego masła,
  • dwa jajka w temperaturze pokojowej,
  • trzy czwarte szklanki cukru,
  • pół szklanki cukru brązowego,
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • szklanka posiekanych orzechów.

Przepis na miękkie ciasteczka z czekoladą. Przygotujesz je w 20 minut

  1. Na początek siekamy czekoladę i orzechy na drobno.
  2. Następnie ucieramy mikserem masło z cukrem zwykłym oraz brązowym. Po chwili dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy, cały czas mieszając aż do uzyskania jasnej i gładkiej konsystencji.
  3. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę i sodę oczyszczoną. Stopniowo dodajemy suche składniki do mokrych, cały czas ubijając wszystko na niskich obrotach.
  4. Na koniec dodajemy do ciasta czekoladę oraz orzechy i mieszamy wszystko łyżką, aż do połączenia składników.
  5. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, a następnie wykładamy na nim łyżką porcje ciasta. Ich rozmiar i kształt nie ma znaczenia, jednak należy pamiętać o tym, by między ciastkami zachować kilka centymetrów odstępu. W trakcie pieczenia ciasto zacznie rosnąć i poszczególne porcje mogą zlać się ze sobą.
  6. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopniach Celsjusza przez około 10 minut. Po tym czasie odstawiamy je do ostudzenia, aby lekko stwardniały i gotowe.
Ciasteczka z czekoladą- zdjęcie ilustracyjne
Ciasteczka z czekoladą- zdjęcie ilustracyjnefot. istckphoto.com/Premyuda Yospim

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.`

Więcej o: