• Link został skopiowany

Nie zalewaj tym ogórków kiszonych. To przez to wychodzą miękkie

Przygotowania ogórków do kiszenia pomału czas zacząć. Słoiki przecież same się nie wyparzą. Zanim jednak podejmiesz się tych działań, zobacz, na czym polega sukces przyrządzania tego przysmaku. Chodzi o jeden składnik zalewy. Nieodpowiednio dobrany potrafi zepsuć cały efekt naszej pracy.
Ogórki kiszone
Fot. pexels.com/ autor Polina Tankilevitch

Lato to nie tylko okres, w którym zajadamy się świeżymi owocami i warzywami, ale również czas przyrządzania różnego rodzaju przetworów. W słoikach najczęściej lądują ogórki. Odpowiednio ukiszone potrafią wzbogacić niejedno danie swoim unikalnym smakiem. Chcąc cieszyć się chrupką, twardą przekąską, wystarczy przestrzegać pewnej zasady. Chodzi o gatunek wody, jaką wykorzystujemy do przygotowania zalewy.

Zobacz wideo Nowoczesna mizeria bez śmietany. Tak robią ją millenialsi

Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Sekret chrupiącej przekąski tkwi w zalewie

Choć na półkach sklepowych nie brakuje słoików z kiszonymi ogórkami, znaczna część Polaków wciąż decyduje się na przyrządzanie tego przysmaku na własną rękę. Powód? Po pierwsze, mamy kontrolę nad tym, co wrzucamy do szklanego pojemnika, a po drugie, możemy mieć niemalże 100 proc. pewności, że po wyciągnięciu warzywa z naczynia będziemy rozkoszować się jego smakiem i twardą, stałą konsystencją.

Zobacz też: Szaszłyki z kurczakiem i warzywami będą hitem na grillu. Dodaj te składniki, a mięso się nie wysuszy

Kluczem do sukcesu są nie tylko przyprawy. Dużą rolę odgrywa przede wszystkim zalewa. Napar z wody i soli, choć jest łatwy w przygotowaniu, można w bardzo prosty sposób zniszczyć. W efekcie ogórki będą miękkie i szybciej zaczną się psuć. Z tego powodu tak ważne jest, jakiego rodzaju źródła używamy do przygotowania mieszanki. Wykorzystywanie wody prosto z kranu może okazać się złym pomysłem, jeśli nie wykonasz tego jednego zadania.

Zalewa do ogórków kiszonych. Uważaj, żeby nie popełnić tego błędu, mieszając wodę z solą

Jak już wspomnieliśmy, przygotowanie zalewy do kiszenia ogórków jest banalnie prostym zadaniem. Wystarczy wymieszać wodę i sól (ewentualnie dodać ocet, cukier oraz zioła). W podstawowej wersji królują jednak te dwa składniki. I choć z pozoru sprawa wygląda prosto, nie podejmuj zbyt pochopnych decyzji. Zanim wypełnisz garnek wodą, upewnij się, że jest ona przefiltrowana lub była wcześniej przegotowana i ostudzona. To niezwykle ważna kwestia, ponieważ jeśli wykorzystamy napój prosto z kranu, ogórki mogą nam się nie udać. Wszystko przez wysoki wskaźnik minerałów (m.in. chloru czy węglanu wapnia), które negatywnie wpływają na proces kiszenia. Jeśli jednak zadbasz o ten aspekt, fermentacja powinna przebiec we właściwy sposób, co w efekcie pozwoli ci cieszyć się pyszną przekąską.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: