• Link został skopiowany

Twardy miód? Żaden problem. Ten prosty patent powinien znać każdy

Potrzebujesz płynnego, a w domu masz tylko skrystalizowany, twardy miód? Żaden problem. Wystarczy zaledwie chwila, aby miód wrócił do dawnej konsystencji. Ten prosty patent powinien znać każdy.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Krystalizacja miodu to proces naturalny, który świadczy o dobrej jakości produktu. W zależności od rodzaju, jeden miód twardnieje szybciej, drugi wolniej. Co zrobić, gdy potrzebujesz płynnego miodu do herbaty lub wypieków, ale nie masz go w zasięgu ręki? Nie musisz biec od razu do sklepu. Będzie Ci potrzebna jedynie miska lub garnek z ciepłą wodą. 

Zobacz wideo W Kobyłce powstaje papier, który kochają pszczoły

Włóż słoik z miodem do miski z ciepłą (niewrzącą!) wodą na kilka minut. To banalnie prosty patent na płynny miód

Jeśli potrzebujesz płynnego miodu na już, to koniecznie wypróbuj ten prosty trik kuchenny. Co będzie potrzebne?

  • słoik z twardym miodem
  • garnek lub miska
  • ciepła woda
  • ściereczka kuchenna

Poniżej instrukcja krok po kroku:

  • Wlewamy ciepłą wodę do miski lub garnka
  • Uwaga! Temperatura wody ma kluczowe znaczenie. Powinna oscylować w granicy 40-45 stopni. Zbyt wysoka temperatura wody mogłaby się negatywnie odbić na prozdrowotnych właściwościach produktu. 
  • Wkładamy słoik z miodem do naczynia w ten sposób, aby woda sięgała do poziomu miodu (zwracamy uwagę, aby woda nie nakrywała zakrętki)
  • Miód pozostawiamy w naczyniu z ciepłą wodą na kilka/kilkanaście sekund. W międzyczasie można kilka razy obrócić słoik
  • W razie potrzeby dolewamy ciepłą wodę
  • Gdy miód osiągnie odpowiednią konsystencję, wyjmujemy słoik z wody za pomocą ściereczki kuchennej

Zobacz też: To ciasto to czarny koń na imieninach u cioci! Zawsze znika ze stołu jako pierwsze

Więcej o: