Krystalizacja miodu to proces naturalny, który świadczy o dobrej jakości produktu. W zależności od rodzaju, jeden miód twardnieje szybciej, drugi wolniej. Co zrobić, gdy potrzebujesz płynnego miodu do herbaty lub wypieków, ale nie masz go w zasięgu ręki? Nie musisz biec od razu do sklepu. Będzie Ci potrzebna jedynie miska lub garnek z ciepłą wodą.
Zobacz wideo W Kobyłce powstaje papier, który kochają pszczoły
Włóż słoik z miodem do miski z ciepłą (niewrzącą!) wodą na kilka minut. To banalnie prosty patent na płynny miód
Jeśli potrzebujesz płynnego miodu na już, to koniecznie wypróbuj ten prosty trik kuchenny. Co będzie potrzebne?
- słoik z twardym miodem
- garnek lub miska
- ciepła woda
- ściereczka kuchenna
Poniżej instrukcja krok po kroku:
- Wlewamy ciepłą wodę do miski lub garnka
- Uwaga! Temperatura wody ma kluczowe znaczenie. Powinna oscylować w granicy 40-45 stopni. Zbyt wysoka temperatura wody mogłaby się negatywnie odbić na prozdrowotnych właściwościach produktu.
- Wkładamy słoik z miodem do naczynia w ten sposób, aby woda sięgała do poziomu miodu (zwracamy uwagę, aby woda nie nakrywała zakrętki)
- Miód pozostawiamy w naczyniu z ciepłą wodą na kilka/kilkanaście sekund. W międzyczasie można kilka razy obrócić słoik
- W razie potrzeby dolewamy ciepłą wodę
- Gdy miód osiągnie odpowiednią konsystencję, wyjmujemy słoik z wody za pomocą ściereczki kuchennej
Zobacz też: To ciasto to czarny koń na imieninach u cioci! Zawsze znika ze stołu jako pierwsze