• Link został skopiowany

Naostrzenie nożyczek już nigdy nie będzie problemem. Ten prosty trik uratuje stępione ostrze

Jeśli Twoją zmorą są tępe nożyczki, to znamy banalnie prosty sposób na ich naostrzenie. Nożyczek nigdy nie wyrzucaj, bo jeśli są tylko lekko stępiałe, można je z łatwością uratować. Wystarczy dosłownie chwila, aby były wyraźnie ostrzejsze.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Folia aluminiowa to produkt o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. Wykorzystujemy ją m.in. do pieczenia i zabezpieczania potraw przed wysychaniem. Okazuje się jednak, że jest także inne ciekawe wykorzystanie tego produktu. Doskonale sprawdzi się do ostrzenia nożyczek. Wystarczy tylko niewielki fragment. 

Zobacz wideo Co zrobić, aby banany tak szybko nie dojrzewały? Poznaj 3 nietypowe zastosowania folii spożywczej

Złóż folię aluminiową kilka razy i przetnij ją nożyczkami kilkanaście razy

Jeśli lekko stępiałe nożyczki utrudniają korzystanie z produktu w pełni, to musisz znać ten prosty sposób na odzyskanie ich ostrości. Jak to zrobić? Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją:

  • Oderwij kawałek folii aluminiowej i złóż ją kilka razy, aby powstała grubsza warstwa
  • Przetnij złożoną folię całą długością ostrza 
  • Powtórz czynność kilka-kilkanaście razy
  • Jeśli nożyczki są już wystarczająco ostre, przetrzyj je wilgotną szmatką, aby usunąć resztki folii aluminiowej 

Dlaczego ten patent działa? Folia działa w tym przypadku jak delikatny materiał ścierny, dzięki czemu pomaga odzyskać ostrość krawędzi tnących. Trik jest skuteczny, jednak należy mieć na uwadze następujące kwestie:

  • patent nie zadziała na bardzo tępe nożyczki - w ich przypadku należy sięgnąć po profesjonalne narzędzia
  • nie każde nożyczki nadają się do tej metody ostrzenia - nie należy stosować jej do nożyczek ceramicznych, a także profesjonalnych nożyczek krawieckich i fryzjerskich

Zobacz też: Miejsce, które wygląda jak sceneria z "Władcy Pierścieni". Znajduje się u naszych południowych sąsiadów

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: