• Link został skopiowany

Jest bardzo zdrowa i ponoć odmładza. Dieta śródziemnomorska zmieniła na lepsze życie wielu osób

Dieta śródziemnomorska jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie. Bazuje na tradycjach kulinarnych państw basenu Morza Śródziemnego i zalecana jest każdemu, kto dba o swoje zdrowie i zależy mu na wartościowych produktach. Na czym dokładnie polega dieta śródziemnomorska i na jakich produktach się opiera? Sprawdzamy.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Dieta śródziemnomorska to sposób odżywiania, którego podstawą są zdrowe i pełnowartościowe produkty. Dowiedz się, dlaczego warto stosować dietę śródziemnomorską.  

Zobacz wideo Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem

Dieta śródziemnomorska - zasady odżywiania

Na czym polega dieta śródziemnomorska? Zasady tej diety są bardzo proste. Bazuje na zdrowych i łatwo dostępnych produktach, które są bogate w cenne dla zdrowia człowieka witaminy i minerały oraz zdrowe tłuszcze.

Dieta śródziemnomorska
Dieta śródziemnomorskaunsplash.com/Farhad Ibrahimzade

Dieta śródziemnomorska zakłada ograniczone spożycie lub wyeliminowanie produktów przetworzonych, które nie przynoszą żadnych korzyści prozdrowotnych. Posiłki powinny być spożywane o regularnych porach, aby móc utrzymać stały poziom cukru we krwi i przeciwdziałać objadaniu się. 

Dieta śródziemnomorska - jadłospis. Na jakich produktach bazuje dieta śródziemnomorska?

Na jakich produktach opiera się dieta śródziemnomorska? Jadłospis składa się z samych zdrowych produktów.

  • Głównym źródłem tłuszczy w diecie śródziemnomorskiej jest oliwa z oliwek. Jest to produkt o bogatej zawartości cennych kwasów tłuszczowych, które korzystnie oddziałują na m.in. na układ krążenia.
  • Dieta śródziemnomorska to także dużo wartościowych warzyw i owoców (najlepiej sezonowych), roślin strączkowych (np. soczewica, ciecierzyca, fasola, groch), produktów pełnoziarnistych (np. pieczywo pełnoziarniste, brązowy ryż, ciemny makaron), kaszy, nasion i orzechów (np. migdały, orzechy włoskie, nasiona lnu), ryb i owoców morza (np. łosoś, tuńczyk, krewetki).   

Dieta śródziemnomorska - przepis na zdrowie

Jakie korzyści dla organizmu niesie dieta śródziemnomorska? Każdy przepis bazujący na pełnowartościowych produktach to strzał w dziesiątkę. Dlatego stosowanie takiej diety niesie wiele korzyści dla zdrowia.

Zalecana jest ona zwłaszcza osobom, które mają problemy z gospodarką węglowodanową w organizmie. Zdrowe, nieprzetworzone produkty i stałe pory posiłków to podstawa, jeżeli chcemy uniknąć gwałtownych wzrostów poziomu glukozy we krwi. Dieta śródziemnomorska zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2 i chorób serca. 

Co więcej, z uwagi na to, że dieta śródziemnomorska jest bogata w błonnik, może wspomóc odchudzanie. Błonnik pokarmowy odpowiada za uczucie sytości i pomaga kontrolować apetyt. Stosowanie jej w dłuższej perspektywie przyczynia się do poprawy samopoczucia i wpływa na jakość snu.  

Dieta śródziemnomorska
Dieta śródziemnomorskapexels.com/Vo Thuy Tien

Dieta śródziemnomorska - jadłospisy. Jakie dania serwuje kuchnia śródziemnomorska? 

Zastanawiasz się, jakie dania serwuje kuchnia śródziemnomorska? Jadłospisy w niej są bardzo rozbudowane i wbrew temu, co mogłoby się wydawać, naprawdę jest w czym wybierać.

  • Na śniadanie można zjeść np. owsiankę na mleku z miodem z dużą ilością owoców i orzechów. Takie śniadanie dostarcza wielu cennych składników i zapewnia długie uczucie sytości.
  • Stosując dietę śródziemnomorską, można także sięgnąć po lekkostrawną sałatkę z tuńczykiem, pomidorkami koktajlowymi, czerwoną cebulą i oliwkami.
  • Alternatywą może być sałatka z kawałkami grillowanego kurczaka, pomidorem, ogórkiem i mixem sałat. Sałatkę można polać oliwą z oliwek i doprawić według uznania.

Co ważne, założeniem diety śródziemnomorskiej jest ograniczenie soli. Potrawy należy doprawiać innymi zdrowymi przyprawami i świeżymi ziołami. 

Dieta śródziemnomorska - przepisy na przykładowe dania obiadowe 

Wiemy już, na jakich produktach bazuje dieta śródziemnomorska. Przepisy na przykładowe dania obiadowe przedstawiają się następująco:

  • ryba z warzywami - kawałki filetów rybnych (np. dorsza) podawane z dużą ilością zdrowych warzyw
  • paella - tradycyjne danie hiszpańskie w postaci ryżu wymieszanego z dodatkami takimi, jak np. krewetki, pokrojone warzywa, mięso i duża ilość przypraw
  • pieczony łosoś - filet z łososia pieczony w piekarniku z dodatkiem oliwy z oliwek. Może być podawany w towarzystwie ryżu i fasolki szparagowej  
  • sałatka grecka - duża ilość warzyw i ser feta na lekki obiad
  • sałatka z kalafiora, pomidorów, ogórków, migdałów i oliwek - kolejna propozycja na lekki obiad
  • terrina z łososia i ricotty
  • zupa rybna z warzywami

Zobacz też: Pierogi jak kilkadziesiąt lat temu. Mają ciasto inne niż wszystkie, a ich farsz przywodzi na myśl Wielkanoc

Więcej o: