Dieta śródziemnomorska to sposób odżywiania, którego podstawą są zdrowe i pełnowartościowe produkty. Dowiedz się, dlaczego warto stosować dietę śródziemnomorską.
Na czym polega dieta śródziemnomorska? Zasady tej diety są bardzo proste. Bazuje na zdrowych i łatwo dostępnych produktach, które są bogate w cenne dla zdrowia człowieka witaminy i minerały oraz zdrowe tłuszcze.
Dieta śródziemnomorska zakłada ograniczone spożycie lub wyeliminowanie produktów przetworzonych, które nie przynoszą żadnych korzyści prozdrowotnych. Posiłki powinny być spożywane o regularnych porach, aby móc utrzymać stały poziom cukru we krwi i przeciwdziałać objadaniu się.
Na jakich produktach opiera się dieta śródziemnomorska? Jadłospis składa się z samych zdrowych produktów.
Jakie korzyści dla organizmu niesie dieta śródziemnomorska? Każdy przepis bazujący na pełnowartościowych produktach to strzał w dziesiątkę. Dlatego stosowanie takiej diety niesie wiele korzyści dla zdrowia.
Zalecana jest ona zwłaszcza osobom, które mają problemy z gospodarką węglowodanową w organizmie. Zdrowe, nieprzetworzone produkty i stałe pory posiłków to podstawa, jeżeli chcemy uniknąć gwałtownych wzrostów poziomu glukozy we krwi. Dieta śródziemnomorska zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2 i chorób serca.
Co więcej, z uwagi na to, że dieta śródziemnomorska jest bogata w błonnik, może wspomóc odchudzanie. Błonnik pokarmowy odpowiada za uczucie sytości i pomaga kontrolować apetyt. Stosowanie jej w dłuższej perspektywie przyczynia się do poprawy samopoczucia i wpływa na jakość snu.
Zastanawiasz się, jakie dania serwuje kuchnia śródziemnomorska? Jadłospisy w niej są bardzo rozbudowane i wbrew temu, co mogłoby się wydawać, naprawdę jest w czym wybierać.
Co ważne, założeniem diety śródziemnomorskiej jest ograniczenie soli. Potrawy należy doprawiać innymi zdrowymi przyprawami i świeżymi ziołami.
Wiemy już, na jakich produktach bazuje dieta śródziemnomorska. Przepisy na przykładowe dania obiadowe przedstawiają się następująco:
Zobacz też: Pierogi jak kilkadziesiąt lat temu. Mają ciasto inne niż wszystkie, a ich farsz przywodzi na myśl Wielkanoc