Każda roślina wymaga odpowiedniej pielęgnacji i dbałości, aby mogła cieszyć oko swoim pięknem. Róże to jedne z najbardziej uwielbianych gatunków. Występują w wielu odmianach, które różnią się między sobą m.in. kolorem kwiatów i ich kształtem. Pasują na różne okoliczności, nic zatem dziwnego, że różane bukiety są najczęściej sprzedawane w kwiaciarniach. Skutecznym zabiegiem przedłużającym żywotność kwiatów jest regularna zmiana wody i przycinanie końcówek. Co jeszcze można robić, aby bukiet towarzyszył nam przez dłuższy czas? Sprawdźmy.
Bukiet ciętych kwiatów może być prezentem od innej osoby, ale często kupujemy je po prostu dla siebie lub mamy krzew w ogrodzie. Szkoda się z nim szybko rozstawać, dlatego warto wiedzieć, że jest kilka sposobów na to, jak przedłużyć żywotność ciętych róż w wazonie.
Jeśli zależy nam na tym, aby kwiaty zostały z nami długo, to warto zwrócić uwagę na ich stan jeszcze przed zakupem. Róże z przybrązowionymi końcówkami płatków lub zeschłymi liśćmi będą miały krótszą żywotność niż te, które wyglądają świeżo i efektownie. Warto zwrócić uwagę także na łodygę - jeśli jest jędrna i sztywna to znak, że kwiat jest w dobrej kondycji. Zakupionego lub otrzymanego bukietu nie wkładamy bezpośrednio do wody, wcześniej warto wykonać kilka czynności pielęgnacyjnych:
Róże najlepiej czują się w przegotowanej lub przefiltrowanej letniej wodzie. Warto zwracać uwagę na to, aby nie była zbyt zimna. Żywotność kwiatów można przedłużyć także dzięki zastosowaniu różnych dodatków.
Co wsypać do wody, żeby róże dłużej stały? Warto skorzystać z gotowych mieszanek pielęgnacyjnych, które najczęściej są dodawane do bukietów. Można wykorzystać także domowe preparaty, jak chociażby mieszanka 1 l wody, 1 łyżki cukru i szczypty kwasku cytrynowego. Warto pamiętać o tym, aby bukietu z kwiatów ciętych nie ustawiać w pobliżu źródeł ciepła (np. grzejników), przeciągów oraz kosza z owocami. Wytwarzają one etylen, który może znacznie przyspieszyć więdnięcie kwiatów.
Zobacz też: Susza jej niestraszna. Niezniszczalna roślina, bez wymagań, którą pokocha każdy gospodarz