Prażona cebulka zrobiona w domu smakuje dużo lepiej niż sklepowa. Jest bardzo aromatyczna i można dodać ją do wielu dań. Sprawdzi się przede wszystkim jako smaczny dodatek do sałatek, zapiekanek, kanapek, hot-dogów, domowych burgerów, tradycyjnych pierogów czy kremowych zup. Aktualnie jest sezon na dynię, warto zrobić więc dyniową zupę krem i dodać do niej prażoną cebulkę. Co ciekawe, taką cebulką można posypać też purée ziemniaczane, dzięki temu obiad będzie jeszcze smaczniejszy i ciekawszy.
Zobacz wideo Te produkty kroisz codziennie. Dzięki naszym trikom ułatwisz sobie życie
Prażona cebula - przepis, który jest banalnie prosty. Każdy może ją zrobić
Przepis na domową prażoną cebulę jest bardzo prosty. Zanim do niego przejdziemy, warto zrobić listę potrzebnych składników. Oto i one:
- 4 duże cebule (najlepiej sprawdzą się żółte lub szalotki)
- 3 łyżki mąki pszennej
- odrobina mąki kukurydzianej
- pół łyżeczki soli
- olej roślinny do smażenia
- czosnek granulowany do smaku
- curry do smaku
Jak zrobić prażoną cebulę samemu w domu? To wcale nie jest takie trudne
Od czasu do czasu warto postawić na pyszne dodatki, które zmieniają smak potrawy. Prażona cebulka nadaje chrupkości wielu daniom. Jak ją zrobić samemu w domu? To całkiem proste. Oto instrukcja krok po kroku:
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Muszą być cienkie i równe.
- Następnie plasterki cebuli rozłóż na ręcznikach papierowych, aby pozbyć się nadmiaru soku.
- W misce wymieszaj ze sobą obie mąki, sól i przyprawy.
- Upewnij się, że cebula nie jest zbyt wilgotna, to może sprawić, że nie będzie chciała się uprażyć.
- Jeśli trzeba, to wymień ręcznik papierowy na nowy i pozostaw ją na nim jeszcze na chwilę.
- Obtocz cebulę w mieszance mąki i przypraw.
- Wlej do patelni olej.
- Gdy olej się rozgrzeje, wrzuć cebulę partiami.
- Smaż cebulę, aż będzie złocista. Mieszaj co chwilę, aby się nie przypaliła.
- Weź łyżkę cedzakową i wyjmij cebulę.
- Odłóż cebulę na ręcznik papierowy.
- Poczekaj, aż wystygnie, wtedy stanie się chrupiąca.
- Jeśli chcesz, żeby prażona cebula była bardziej sucha, włóż ją jeszcze na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza.
Zobacz też: Każdy kęs tego ciasta to sama przyjemność. Robię je zawsze na 1 listopada