Co to jest tofu i jak smakuje jeden z największych przysmaków wegetarian?

Co to jest tofu i jak smakuje, zadają sobie najczęściej osoby, które nigdy wcześniej go nie próbowały, a z jakichś przyczyn postanawiają zmienić swoje nawyki żywieniowe i przejść na dietę wegetariańską czy wegańską. Tofu może być alternatywą równie dla serów z mleka krowiego, owczego czy koziego, ale także dla mięsa. Dowiedz się, jak smakuje tofu i jakie posiada właściwości.

Tofu: co to jest? Jak powstaje?

Tofu. Co to jest i jak smakuje? Z pewnością dla osób, które stosują dietę wegańską, tofu nie jest obcym pojęciem. Słynne tofu jest rodzajem sera wytwarzanego z mleka sojowego. Bardzo często pojawia się ono także w diecie osób, które unikają laktozy. Tofu należy do produktów, które są bardzo zdrowe i pożywne. Często mówi się, że tofu jest bez smaku, jednak jeśli tylko je odpowiednio przyrządzimy, może smakować wyśmienicie, a czasem nawet podobnie do mięsa. Tofu jest produktem, który jest bardzo bogaty w wapń i żelazo, ma niski indeks glikemiczny, a dodatkowo nie podwyższa poziomu cholesterolu. Dostarcza organizmowi mnóstwo niezbędnych i ważnych składników odżywczych ważnych w diecie wegan czy wegetarian, ale także u osób, które zmagają się z insulinoopornością. 

Co to jest tofu i jakie są jego rodzaje?

Co to jest tofu? I jakie są jego rodzaje? Dla osób, które nie miały jeszcze do czynienia z tofu, warto wspomnieć, że istnieje kilka rodzajów tofu, które mają dość szerokie zastosowanie w kuchni. Wyróżniamy:

  • silken tofu — jedwabiste, jest bardziej miękkie niż tofu naturalne i z łatwością się rozpada
  • tofu naturalne — świeże, czyste tofu o średniej twardości — uniwersalny składnik obiadów, sałatek i deserów
  • tofu marynowane np. w sosie sojowym jest pełnym smaku produktem, który idealnie sprawdza się jako dodatek do wszelkiego rodzaju sałat, a  ponadto bardzo często jest także składnikiem zimnych przystawek
  • tofu wędzone — charakteryzuje się przyjemnym wędzonym, lekko słonym smakiem i doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju kaszami, zupami czy daniami zapiekanymi
  • tofu z dodatkiem wybranych ziół czy składników takich jak czosnek, chilli itp.
Zobacz wideo Tofu z warzywami i ryżem [PRZEPIS]

Tofu wędzone – przepis na spaghetti z wędzonym tofu. Zasmakują w nim nie tylko jarosze!

Tofu wędzone, a w zasadzie jego zastosowanie w kuchni jest bardzo urozmaicone. Może być ono podawane na kanapce, w sałatce lub też może stanowić danie główne. Możliwości podania wędzonego tofu jest naprawdę mnóstwo i każdy jego smakosz znajdzie coś dla siebie. My przedstawiamy Wam przepis na spaghetti z wędzonym tofu, które zasmakuje każdemu

Składniki: 70 g makaronu spaghetti, świeża bazylia, 90 g wędzonego tofu, przyprawy: sól, pieprz, czosnek, chili, papryka słodka wędzona, 5 g oliwy, 250 g passaty pomidorowej, ząbek czosnku, 0,5 cebuli

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę. 
  2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przeciskamy przez praskę czosnek i delikatnie podsmażamy na patelni.
  3. Tofu delikatnie odsączamy z nadmiaru wody, a następnie kruszymy je na patelnię.
  4. Podsmażamy całość, aż tofu się zarumieni, a następnie dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy do smaku i całość gotujemy, aż sos się zredukuje.
  5. Na patelnię dodajemy ugotowany makaron i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe danie przekładamy na talerz i dekorujemy świeżą bazylią.

Jak smakuje tofu? Wszystko zależy od sposobu przyrządzenia

Na pytanie jak smakuje tofu, nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od tego, w jakiej postaci je spożywamy. W swojej podstawowej, naturalnej postaci jego smak jest bardzo delikatny i właściwie praktycznie niewyczuwalny. To akurat zaleta, ponieważ dzięki temu tofu jest idealną bazą do wszelkiego typu potraw. Smak tofu w zasadzie zależy od tego, z jakimi składnikami go wymieszamy i z czym je podamy. Tofu to produkt niezwykle uniwersalny, dlatego, że nadaje się jednakowo do gotowania, smażenia, pieczenia, grillowania czy też innych form obróbki. 

Jak zrobić tofu? Użyj 3 składników, by samodzielnie przygotować tofu

Jak samodzielnie zrobić tofu? Jego skład jest bardzo prosty, a do przyrządzenia tofu wystarczą zaledwie 3 składniki: sól, woda oraz soja. Jak wygląda proces przygotowania tofu? Oto kilka kroków, o których trzeba pamiętać.

  1. Pierwszy etap przygotowania tofu to namoczenie ziaren soi – zostawiamy je w wodzie całą noc (pół szklanki soi na litr wody). 
  2. Następnego dnia przekładamy namoczoną soję wraz z wodą do blendera i miksujemy — w ten sposób powstaje mleko sojowe. Odcedzamy je od zmiksowanych ziaren.
  3. Mleko zagotowujemy, zdejmujemy z gazu i dodajemy koagulant — w tej roli sprawdzą się: sok z cytryny, ocet winny lub siarczan magnezu.
  4. W osobnym naczyniu rozkładamy gazę lub ściereczkę, następnie przekładamy na nią ścięte grudki z mleka. Składamy gazę i mocno dociskamy, aby pozbyć się resztek mleka. 
  5. Dociskamy zawinięty ser czymś ciężkim, np. pełnym słoikiem i naczynie wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin. Po upływie tego czasu tofu jest gotowe do jedzenia.

Zobacz też: Oto smaczna i prosta w wykonaniu sałatka na obiad do pracy. Wykorzystaj ten składnik

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.