Nie marnuj żółtek jaj - zrób z nich kogel mogel. Smaczny deser w 5 minut

Przygotowując dania obiadowe lub przekąski zazwyczaj musimy liczyć się z tym, że część składników zostanie potraktowana jako resztki, a później wyląduje w śmieciach. Takie podejście wzmaga rosnący problem z marnowaniem żywności, którą można jeszcze wykorzystać. Jeśli więc będziecie mieli niewykorzystane żółtka jaj - nie wyrzucajcie ich. Zróbcie kogel-mogel!

Kogel-mogel wielu z nas kojarzy się z tytułem jednego z najlepszych i najpopularniejszych polskich filmów. To również nazwa łatwego w przygotowaniu deseru, który dawniej często gościł na naszych stołach. Dziś nie jest on już tak popularny, co może dziwić, ponieważ do jego przygotowania potrzebne są zaledwie dwa składniki. Poniżej prezentujemy przepis na klasyczny kogel-mogel.

Zobacz wideo Jajka w cieście francuskim

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kogel mogel. Jak zrobić deser w 5 minut z dwóch składników?

Co zrobić z żółtek? My polecamy najprostszy na świecie deser. Jeśli jeszcze nie wiesz jak zrobić kogel mogel, to polecamy krótką instrukcję.

Jak zrobić kogel mogel? Składniki:

  • 3 żółtka jaj
  • 3-4 łyżki cukru białego lub trzcinowego (ilość cukru wedle uznania)

Kogel mogel – przygotowanie:

Przygotowując kogel mogel od podstaw, musimy najpierw dokładnie umyć oraz sparzyć jaja. Następnie oddzielamy białka od żółtek umieszczając je w dwóch odrębnych naczyniach lub szklankach. Do żółtek jaj dodajemy cukier. Całość ubijamy na jednolitą, jasną masę przy użyciu miksera – jest to szybszy i mniej męczący sposób niż ubijanie ręczne. Do masy możemy również dodać kakao, otrzymując w ten sposób czekoladową wersję tego pysznego deseru. Smacznego!

Jeśli sam kogel mogel jest zbyt słodki i wolisz desery, których smak jest delikatnie przełamany, to polej świeże truskawki, maliny i borówki tym słodkim kremem. Możesz zjeść ten deser na zimno lub zapiec całość przez 7 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Zobacz też: Jak zrobić tiramisu? Łatwy przepis na najsłynniejszy tradycyjny włoski deser - nie tylko dla zakochanych

Więcej o:
Copyright © Agora SA