Pizza neapolitańska, Focaccia i Calzone - włoskie przysmaki, których musicie spróbować

Włoska kuchnia przyciąga nie tylko różnorodnością smaków, ale również form, w których podawane są południowoeuropejskie specjały. Z ciasta do pizzy przygotujemy zarówno popularną pizzę neapolitańską, jak i również focaccię oraz calzone - mniej znane w naszych stronach włoskie przysmaki.

Ciasto na pizzę neapolitańską, Focaccię i Calzone przygotowuje się z tych samych składników, jednak zasadniczą różnicę stanowią proporcje, w jakich są one wykorzystywane. Poniższe przepisy ułatwią proces przygotowania włoskich potraw i sprawią, że na dobre zakochacie się w ich smaku!

Zobacz wideo Przepis na pyszną pizzę według Hapsa

Przepis na ciasto do pizzy. Sekret tkwi w szczegółach

Pizza neapolitańska - przepis wydaje się prosty, ale warto zwracać uwagę na szczegóły. Prawdziwa pizza z Neapolu jest wyjątkowa, ponieważ pieczona jest krótko w bardzo wysokiej temperaturze, w piecu opalanym drewnem. Nieliczni mają piec, w którym mogą sobie pozwolić na upieczenie pizzy właśnie w taki sposób. Warto jednak w warunkach domowych zadbać o dobrze nagrzany piekarnik oraz specjalny kamień do pizzy. 


Pizza neapolitańska przepis – składniki:

  • 600 gram mąki (typ 00 lub 480)
  • 375 ml wody (w temperaturze pokojowej)
  • 2 g drożdży świeżych lub 1/3 tej ilości drożdży instant
  • 18 g soli
  • 12 g oliwy z oliwek

Pizza neapolitańska — przygotowanie:

Zanim przystąpimy do przygotowania ciasta, powinniśmy dokładnie zważyć nasze składniki na wadze kuchennej, ponieważ ich gramatura jest bardzo istotna. Do dużej miski wlewamy wodę, oliwę z oliwek i drożdże (pilnujemy jednocześnie, by dobrze rozpuściły się w wodzie). Roztwór mieszamy i zostawiamy na chwilę. Następnie dodajemy połowę mąki, przesypując ją do naczynia za pomocą łyżki. Całość dokładnie mieszamy. Po dwóch minutach dodajemy sól. Zachowanie tej kolejności jest istotne, ponieważ drożdże nie powinny mieć bezpośredniego kontaktu z solą.

Focaccia. Przepis na włoski przysmak

Focaccia – składniki:

  • 7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych drożdży
  • 60 g mąki pszennej (do zaczynu)
  • 7 łyżek ciepłej wody (do zaczynu)
  • łyżeczka cukru
  • 280 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 125 ml ciepłej wody

Focaccia – przygotowanie:

Przygotowywanie ciasta zaczynamy od połączenia składników na zaczyn. W jednej misce umieszczamy więc drożdże, 60 g mąki, 7 łyżek ciepłej wody i cukier. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie przechodzimy do zmieszania reszty składników: 280 g mąki tortowej, soli, 125 ml ciepłej wody oraz oliwy z oliwek. Na koniec dodajemy przygotowany wcześniej zaczyn.

Całość mieszamy za pomocą drewnianej lub sylikonowej szpatułki przez około 5 minut. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem kuchennym i pozostawiamy na godzinę. Blaszkę, w której będziemy piekli ciasto, musimy uprzednio wysmarować oliwą z oliwek. Po godzinie przekładamy dłońmi ciasto do formy i odstawiamy na kolejne pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Przed umieszczeniem blaszki w piekarniku możemy jeszcze dodać do ciasta kawałki pomidorów. Tak przygotowane danie pieczemy przez około 25 minut.  

Włoski pieróg, czyli calzone. Przepis na doskonałe danie

Calzone przepis – składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 450 g mąki pszennej — najlepiej typ 00
  • 250 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki delikatnej oliwy z oliwek
  • 7 g suchych drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • Płaska łyżeczka soli
  • Składniki na farsz:
  • 250 g sera Ricotta
  • 250 g sera mozzarella
  • 1 duża cebula
  • 300 g średnich pieczarek lub nieco mniej
  • 1 spora papryka czerwona
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • 2 łyżki delikatnej oliwy z oliwek
  • przyprawy: po łyżeczce słodkiej papryki i oregano, po szczypcie soli i pieprzu

Calzone przepis – przygotowanie:

Do miski wsypujemy suche drożdże lub analogicznie 20 g świeżych drożdży. Posypujemy je połową łyżeczki cukru. Następnie wlewamy do miski szklankę ciepłej wody. Dodajemy również dwie łyżki oliwy lub olej z pestek winogron. Wsypujemy 450 g mąki pszennej. Na koniec dodajemy płaską łyżeczkę soli. Składniki łączymy ze sobą, dokładnie ugniatając. Gdy osiągniemy jednolitą masę, miskę z ciastem przykrywamy ręcznikiem kuchennym lub ściereczką bawełnianą, a następnie odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

Przechodzimy do przygotowania farszu. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego, a następnie kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy i również kroimy w kostkę. Tak samo postępujemy z cebulą. Ząbki czosnku obieramy, a następnie siekamy. Dodajemy przyprawy: po łyżeczce słodkiej papryki i oregano, po szczypcie soli i pieprzu. Do farszu dodajemy jeszcze ser, w tym przypadku ricottę i mozzarellę. Do calzone można też dodać owczy ser Pecorino. Wyrośnięte ciasto na pizzę przekładamy na blat, wyrabiamy, a następnie dzielimy na cztery równe kawałki.

Z każdego kawałka ciasta formujemy kule, które rozwałkowujemy na placki o średnicy nie większej niż 30 cm. Na jedną połowę placka wykładamy po 1/4 z każdego z przygotowanych serów. Rozprowadzając farsz, powinniśmy zwrócić uwagę na to, by pozostawić około 1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi ciasta. Połową wolnego ciasta przykrywamy część wyłożoną farszem, a następnie wykonujemy falbankę tak, jak przy przygotowywaniu pierogów. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 200 stopniach przez około 22-25 minut.

Zobacz też: Wszyscy znają pizzę klasyczną i calzone. A słyszeliście o stromboli? To kolejna wariacja [PRZEPIS]

Więcej o:
Copyright © Agora SA