Ciasto na pizzę neapolitańską, Focaccię i Calzone przygotowuje się z tych samych składników, jednak zasadniczą różnicę stanowią proporcje, w jakich są one wykorzystywane. Poniższe przepisy ułatwią proces przygotowania włoskich potraw i sprawią, że na dobre zakochacie się w ich smaku!
Pizza neapolitańska - przepis wydaje się prosty, ale warto zwracać uwagę na szczegóły. Prawdziwa pizza z Neapolu jest wyjątkowa, ponieważ pieczona jest krótko w bardzo wysokiej temperaturze, w piecu opalanym drewnem. Nieliczni mają piec, w którym mogą sobie pozwolić na upieczenie pizzy właśnie w taki sposób. Warto jednak w warunkach domowych zadbać o dobrze nagrzany piekarnik oraz specjalny kamień do pizzy.
Pizza neapolitańska przepis – składniki:
Pizza neapolitańska — przygotowanie:
Zanim przystąpimy do przygotowania ciasta, powinniśmy dokładnie zważyć nasze składniki na wadze kuchennej, ponieważ ich gramatura jest bardzo istotna. Do dużej miski wlewamy wodę, oliwę z oliwek i drożdże (pilnujemy jednocześnie, by dobrze rozpuściły się w wodzie). Roztwór mieszamy i zostawiamy na chwilę. Następnie dodajemy połowę mąki, przesypując ją do naczynia za pomocą łyżki. Całość dokładnie mieszamy. Po dwóch minutach dodajemy sól. Zachowanie tej kolejności jest istotne, ponieważ drożdże nie powinny mieć bezpośredniego kontaktu z solą.
Focaccia – składniki:
Focaccia – przygotowanie:
Przygotowywanie ciasta zaczynamy od połączenia składników na zaczyn. W jednej misce umieszczamy więc drożdże, 60 g mąki, 7 łyżek ciepłej wody i cukier. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie przechodzimy do zmieszania reszty składników: 280 g mąki tortowej, soli, 125 ml ciepłej wody oraz oliwy z oliwek. Na koniec dodajemy przygotowany wcześniej zaczyn.
Całość mieszamy za pomocą drewnianej lub sylikonowej szpatułki przez około 5 minut. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem kuchennym i pozostawiamy na godzinę. Blaszkę, w której będziemy piekli ciasto, musimy uprzednio wysmarować oliwą z oliwek. Po godzinie przekładamy dłońmi ciasto do formy i odstawiamy na kolejne pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni. Przed umieszczeniem blaszki w piekarniku możemy jeszcze dodać do ciasta kawałki pomidorów. Tak przygotowane danie pieczemy przez około 25 minut.
Calzone przepis – składniki:
Calzone przepis – przygotowanie:
Do miski wsypujemy suche drożdże lub analogicznie 20 g świeżych drożdży. Posypujemy je połową łyżeczki cukru. Następnie wlewamy do miski szklankę ciepłej wody. Dodajemy również dwie łyżki oliwy lub olej z pestek winogron. Wsypujemy 450 g mąki pszennej. Na koniec dodajemy płaską łyżeczkę soli. Składniki łączymy ze sobą, dokładnie ugniatając. Gdy osiągniemy jednolitą masę, miskę z ciastem przykrywamy ręcznikiem kuchennym lub ściereczką bawełnianą, a następnie odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Przechodzimy do przygotowania farszu. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazda nasiennego, a następnie kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy i również kroimy w kostkę. Tak samo postępujemy z cebulą. Ząbki czosnku obieramy, a następnie siekamy. Dodajemy przyprawy: po łyżeczce słodkiej papryki i oregano, po szczypcie soli i pieprzu. Do farszu dodajemy jeszcze ser, w tym przypadku ricottę i mozzarellę. Do calzone można też dodać owczy ser Pecorino. Wyrośnięte ciasto na pizzę przekładamy na blat, wyrabiamy, a następnie dzielimy na cztery równe kawałki.
Z każdego kawałka ciasta formujemy kule, które rozwałkowujemy na placki o średnicy nie większej niż 30 cm. Na jedną połowę placka wykładamy po 1/4 z każdego z przygotowanych serów. Rozprowadzając farsz, powinniśmy zwrócić uwagę na to, by pozostawić około 1 cm wolnej przestrzeni od krawędzi ciasta. Połową wolnego ciasta przykrywamy część wyłożoną farszem, a następnie wykonujemy falbankę tak, jak przy przygotowywaniu pierogów. Tak przygotowane ciasto pieczemy w 200 stopniach przez około 22-25 minut.
Zobacz też: Wszyscy znają pizzę klasyczną i calzone. A słyszeliście o stromboli? To kolejna wariacja [PRZEPIS]