Idealne danie na szybki obiad. Przygotujesz je w 10 minut i to ze składników, które masz już w kuchni

Kiedy w brzuchu zaczyna burczeć, szybko rozglądamy się po kuchni za czymś do jedzenia. Na szczęście z pomocą przychodzi szybki i prosty przepis na pyszny, kremowy makaron. Zrobimy go w zaledwie kilkanaście minut, a większość potrzebnych składników znajdziemy w domu.

Czasami kiedy wracamy głodni po ciężkim dniu pracy, nie mamy ochoty stać nie wiadomo jak długo przy garach. Jeśli jednak marzy nam się pyszny i ciepły obiad, wydaje się, że nie mamy wyboru. Na szczęście istnieje bardzo prosty i przede wszystkim szybki przepis, który w zaledwie 10 minut pozwoli nam rozkoszować się pysznym makaronem. A to wszystko ze składników, które już pewnie mamy w kuchni. 

Zobacz wideo Pokochasz dynię w tej odsłonie. Klasyczne kopytka płaczą z zazdrości

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Obiad w zaledwie 10 minut. Większość potrzebnych składników mamy w kuchni

Spaghetti aglio e olio to idealny pomysł na obiad. Dlaczego? Po pierwsze zrobienie tego dania zajmuje tyle, co ugotowanie makaronu. Kolejna rzecz to lista składników, która jest krótka, a większość rzeczy zapewne znajdziemy już w swojej kuchni. Ostatnią rzeczą jest fakt, że danie to mimo prostoty jest niesamowicie dobre i zadowoli każdego miłośnika włoskiej kuchni. Jedną z najważniejszych rzeczy, o której trzeba zapamiętać, jeśli chcemy, by całość dobrze smakowała, jest fakt, że czosnek należy wrzucać na zimną oliwę, całość bardzo wolno podgrzewać i nie dopuścić do tego, by się usmażył. Jest to ważne, ponieważ chcemy by czosnek zaromatyzował oliwę, która w połączeniu z wodą po makaronie i serem stworzy nam pyszny i pachnący sos, owijający każdą nitkę makaronu. By przygotować to spaghetti potrzebne będą:

  • 300 g makaronu spaghetti,
  • 6-8 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 100-150 ml dobrej jakości oliwy ,
  • 100 g twardego dojrzewającego sera, najlepiej pecorino, ale może być parmezan,
  • do smaku sól i pieprz.

Szybki i prosty przepis, który pokochają fani makaronów. Wystarczy kilka minut, by cieszyć się tym daniem

Teraz przechodzimy do przepisu. W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia i delikatnie ją solimy. Kiedy zacznie się gotować, dodajemy makaron i gotujemy go, aż będzie "al dente". Nie powinniśmy jednak zapomnieć, aby zachować szklankę wody, w której makaron się gotował. Następnie przygotowujemy pozostałe składniki. Czosnek należy drobno posiekać, a ser trzemy na tarce z drobnymi oczkami. Na patelnie wlewamy oliwę i od razu dodajemy czosnek. Palnik powinien być ustawiony na niewielką moc. Całość podgrzewamy, aż do momentu kiedy czosnek delikatnie się zeszkli. Następnie dodajemy posiekaną natkę i smażymy przez chwilę. Kolejnym krokiem jest dodanie ugotowanego makaronu, sera, soli i pieprzu według uznania. Wlewamy również trochę wody, w której gotowaliśmy makaron i dokładnie mieszamy. Patelnie pozostawiamy na ogniu, aż do rozpuszczenia się sera. Podajemy natychmiast po przygotowaniu. Jak podpowiada portal Haps:

Taki makaron ma fanów na całym świecie, a ty możesz zrobić go w swojej kuchni w kilka(naście) minut. Żeby dodać jeszcze trochę charakteru, razem z czosnkiem na zimnej oliwie możesz podsmażyć drobno posiekaną papryczkę chili. Wówczas zrobisz nowe danie - spaghetti aglio, olio e peperoncino - palce lizać to mało powiedziane
Więcej o:
Copyright © Agora SA