Ciasto z fasoli to niewątpliwie niedoceniony deser. Oczywiście wiele zależy od dodatków, bo nawet jeśli użyje się dietetycznego głównego składnika, a poza tym użyje się dużej ilości cukru, orzechów i tym podobnych dodatków, to na pewno zdrowe nie będzie. Ten rodzaj deseru daje jednak ogromne możliwości. Zawiera dużo białka i błonnika. Nie używa się do niego mąki. Bardzo łatwo też przyrządzić je tak, by było zdrowe, np. rezygnując z cukru.
Jest ogromna różnorodność receptur, co sprawia, że ciasta z fasoli mogą pasować wielu osobom. Składniki warto dobrać tak, by odpowiadało ono naszym gustom. Wystarczy postawić na te, które lubimy najbardziej. I tak przykładowo wskazać tutaj można na ciasto z fasoli:
Desery z czekoladą są jednymi z najbardziej lubianych. Ciasto z czerwonej fasoli, które wygląda jak brownie, to jeden z pyszniejszych deserów. Składniki:
Wykonanie:
Odcedzoną i przepłukaną wodą fasolę włożyć do miski. Dodać banana, olej, miód, kakao, proszek do pieczenia lub sodę i zmiksować blenderem na krem. Jajka ubić mikserem na puszystą masę, dodać do kremu fasolowego i wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (opcja góra-dół) przez ok. 30 - 40 minut aż patyczek, którym nakłuje się ciasto, będzie suchy.
Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na użyte składniki. Jeśli w przepisie występuje cukier lub miód, można je zastąpić ksylitolem lub erytrolem. Można też ograniczyć ilość użytych bananów do jednego albo w ogóle zrezygnować z nich jako dodatku. Podobnie, jeśli w przepisie występują orzechy — można dodać ich mniej lub z nich zrezygnować. Niezależnie zaś od użytych składników, należy zwrócić uwagę na wielkość porcji i częstotliwość spożywanych słodyczy.
To kolejny pyszny przepis, który może być hitem na stole. Proste i zdrowe ciasto, którym można zaskoczyć znajomych. Ciasto z fasoli i banana z daktylami wykonuje się z następujących składników:
Przygotowanie:
Daktyle posiekać. Wszystkie składniki wrzucić do miski. Fasola powinna być też przepłukana dokładnie wodą. Następnie wszystko zmiksować na jednolitą masę i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na środkowej półce przez ok. 40-50 minut. Ustawić grzanie góra/ dół.
Brownie to jeden z ulubionych deserów wielu osób. Fasola daje możliwość wykonania tego deseru bez mąki, co może mieć znaczenie dla tych, którzy są na diecie bezglutenowej. Z reguły też do wykonania tego przysmaku używa się kakao. Można jednak użyć także czekolady. Najlepiej wtedy, wykorzystać gorzką tabliczkę, która jest bardziej wartościowa i zawiera mniej cukru. W ten sposób można stworzyć deser nie tylko smaczny, ale i zdrowy, nawet dla osób, które posiadają różne ograniczenia związane z dietą.
Niezależnie od tego, jaki przepis zdecydujemy się przetestować, zawsze można wprowadzać zmiany w jego składzie tak, by odpowiadał naszym preferencjom. Tak więc można zastępować niektóre składniki tymi, które są dla nas bardziej atrakcyjne. Można wykonać ciasto z fasoli przy użyciu gorzkiej czekolady zamiast kakao. Podobnie można wykonać ciasto z fasoli bez cukru, jeśli zastąpi się go ksylitolem czy erytrolem w przypadku dań bardziej dietetycznych. W przeciwnym razie można je posłodzić np. miodem lub daktylami.