Karczoch w Polsce to warzywo mało popularne, lecz w takich krajach jak Hiszpania czy Włochy spożywa się je regularnie. Niskokaloryczna przekąska jest wspaniałym źródłem wielu dobroczynnych składników, między innymi potasu czy błonnika, więc nic dziwnego, że włoska pracownica służby zdrowia również zdecydowała się na jego spożycie. A przynajmniej taki miała plan.
Do niespotykanej sytuacji doszło w mieście Varese na północy Włoch w kwietniu 2024 roku. Media z różnych zakątków świata rozpisują się na temat zdarzenia, a czytelnicy nie dowierzają. Zgodnie z informacjami podanymi na stornie leccotoday.it, młoda kobieta zaczęła kroić karczocha w kuchni, lecz nagle warzywo eksplodowało. Głośny wybuch, iskry i dym zaskoczyły Włoszkę, która tak komentuje całą sytuację:
Czyściłam warzywo. Zaczęłam od liści na dole, żeby dostać się do górnej części, gdzie karczoch jest jaśniejszy. Kiedy ukroiłam go po raz drugi, pojawiła się iskra, potem odgłos wybuchu i smuga dymu. Na nożu pozostał ślad sadzy. Nic poważnego się nie stało, nie było żadnych strat, ale szczerze mówiąc było to nieco niepokojące
Dlaczego jednak warzywo wybuchło? Czy jest na to jakiekolwiek wytłumaczenie?
Mało kto o tym wie, lecz karczochy faktycznie wybuchają. Reakcję można wytłumaczyć naukowo. Warzywo tego typu eksploduje z powodu azotanu amonu, który jest często stosowanym nawozem podczas uprawy. Co ciekawe jest to również składniki wielu rodzajów materiałów wybuchowych. Właśnie dlatego nawet mała ilość tego związku chemicznego może doprowadzić do eksplozji. Pamiętaj więc, by podczas krojenia karczocha zachować ostrożność i mieć na uwadze, że warzywo może zawierać azotan amonu.
Warto wspomnieć, że bliźniacza sytuacja wydarzyła się również w 2013 roku w miejscowości Olgiate we Włoszech. Wówczas kobieta, która doświadczyła wybuchu, od razu zawiadomiła policję. Służby przyjechały na miejsce, lecz nie potrafiły na tamten moment wyjaśnić całego zajścia.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.