Kawa mrożona. Napój, który przyniesie ukojenie w upalny dzień

Kawa mrożona najlepiej smakuje latem, gdy jest gorąco. Nic tak nie orzeźwia w słoneczne, letnie dni jak mrożona, pyszna kawa. Nie trzeba iść do kawiarni, aby napić się dobrej kawy. Podpowiemy jak łatwo i szybko przygotować ją w domu. Będzie pysznie i zdecydowanie taniej niż w kawiarni. Gwarantujemy, że w lecie będziesz ją robić każdego dnia!

Frappe. Mrożona kawa prosto z Grecji

Kawa mrożona wciąż nie jest u nas tak popularna jak jej gorący odpowiednik, jednak każdego lata zyskuje sobie coraz szersze grono smakoszy. Frappe to kawa mrożona, która swoje korzenie wywodzi  z Grecji. W 1957 roku Grek Dimitrios Vakondios, który był pracownikiem firmy Nestle przygotował ją po raz pierwszy. Miało to miejsce podczas targów w Salonikach, kiedy prezentował nowy napój dla dzieci. Ciekawostka jest, że Vakondios uwielbiał gorącą, czarną kawę, którą pił zawsze w trakcie przerwy. Tamtego dnia nie miał jednak dostępu do gorącej wody, więc aby zalać kawę rozpuszczalną użył zimnej wody. Przelewał ją z jednej szklanki do drugiej, w taki sposób aby stworzyć delikatną piankę. Właśnie w taki sposób powstał słynny napój frappe, który jest jednym z najpopularniejszych napojów kawowych na całym świecie. 

Jak zrobić kawę mrożoną – przepis na kawę, którą przygotujesz w domu

Jak zrobić kawę mrożoną? Oto przepis, który pozwoli Ci na zrobienie pysznej, mrożonej kawy w domowym zaciszu. Wystarczy tylko kilka prostych składników.

Składniki: 

  • 0,5 l chudego mleka,
  • 0,5 l zimnej wody,
  • 2 łyżki erytrytolu,
  • 4-5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej,
  • 12 – 15 kostek lodu.

Przygotowanie kawy:

Mleko oraz wodę wlewamy do blendera, wrzucamy kostki lodu. Kilka kostek warto zostawić - wykorzystamy je do podania bezpośrednio w szklance. Następnie wsypujemy kawę i erytrytol. Wszystko miksujemy i przelewamy do szklanek. Dodajemy po 2 kostki lodu i ponownie mieszamy.

Kawa mrożona z lodami. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną!

Kawa mrożona z lodami to idealny sposób radzenia sobie z upałami w letnie dni. Dobra kawa w połączeniu z lodami smakuje obłędnie. Aby udoskonalić jej smak wystarczy dodać do niej bitej śmietany. Żadna kawa nie smakuje lepiej! Oto krótki przepis jak ją przygotować.

Składniki:  

  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • bita śmietana,
  • 2 szklanki mleka,
  • odrobina mielonej kawy do posypania,
  • szklanka przegotowanej wody,
  • lody waniliowe,
  • 2 – 3 łyżki cukru.

Przygotowanie:

Kawę zalewamy wodą, słodzimy, mieszamy i dolewamy do niej mleko. Do szklanek wkładamy po 2 – 3 gałki lodów i zalewamy je przygotowaną kawą. Całość dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy kawą. 

Iced coffee to nie to samo co ice coffee. Czym się różnią?

Iced coffee czyli kawa na zimno, którą najchętniej pijemy latem. Bardzo często można także usłyszeć określenie ice coffee. Choć obie te kawy są przygotowywane na zimno, to między nimi są jednak pewne różnice. Jakie?

  • Iced coffee to kawa z kostkami lodu – oznacza to, że zimne mleko, które się do niej dodaje nie odpowiada za temperaturę kawy, a dodawane jest głównie dla smaku,
  • ice coffee – to kawa, którą przygotowuje się z użyciem zimnego mleka lub wody.

Obie kawy są smaczne, a podstawę ich przygotowania stanowi dobre espresso. Ponadto w przypadku jednej jak i drugiej kawy bez większych trudności przygotujesz je w domu.

Kawa mrożona: thermomix. Przepis na kawę z thermomixa

Kawa mrożona z thermomixa? Czemu nie. Smakuje wyśmienicie, a czas jej przygotowania to zaledwie kilka minut. Składniki, które będą potrzebne do jej zrobienia to: 500 ml mleka, 50 g cukru, 250 g kostek lodu oraz 3 łyżki kawy rozpuszczalnej. 

Jak zrobić kawę mrożoną za pomocą thermomixa w trzech krokach? 

  1. Proszkujemy cukier i kawę - program 10 s, obroty 10
  2. Dodajemy kostki lodu i rozkruszamy je – program 20 s, obroty 10
  3. Dodajemy dobrze schłodzone mleko, które spieniamy – program 15 s, obroty 6.

Zobacz też: Kawa mrożona na szybko. Absolutny hit na upały. Zrobisz ją bez problemu i bez wstawiania do lodówki

Więcej o: