Szybkie faworki, które udadzą się każdemu. Prosty przepis - "raz, dwa, trzy"
Szybkie faworki, które udadzą się każdemu? Zainteresowani? Zatem spieszymy z przepisem! Faworki są przepyszne, a z dodatkiem cukru pudru - będą przysmakiem dla nawet najbardziej wymagających smakoszy. Faworki serwujemy nie tylko podczas świąt, Tłustego Czwartku, ale i na co dzień. Dla licznych to wielki powrót do dzieciństwa! Przepis znajdziecie tutaj:
Faworki - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 320 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- 4 -5 łyżek gęstej śmietany
- 2 l oleju
- odrobina soli
- cukier puder
Przepis na faworki Fot. Nowaja/Pixabay
Wykonanie:
- Przesiej mąkę. Wysyp ją na stolnicę i uformuj w kopczyk.
- Następnie, wbij do środka żółtka.
- Dodaj cukier puder, sól oraz śmietanę.
- Wszystko wymieszaj ze sobą. Połącz dokładnie składniki.
- Przejdź do wyrobienia ciasta.
- Później rozwałkuj ciasto.
- Ciasto podziel na dwie połowy. Rozwałkuj je na cieniutkie placki. Wytnij paski. Natnij je w środku. Przeciągnij jeden koniec do środka i wywiń. Tworząc tym samym faworek.
- Rozgrzej porządnie olej i przejdź do smażenia faworków stopniowo, z każdej strony.
- Tak usmażone i lekko przestudzone faworki obsyp cukrem pudrem.
* Ważna uwaga: Ciasto należy napowietrzyć poprzez uderzenia wałkiem. Wówczas faworki będą jeszcze bardziej pulchne.
Faworki z piekarnika - mniej oleju więcej smaku
Faworki z piekarnika charakteryzują się mniejszą ilością kalorii, co dla wielu może być wyraźną zaletą. Jeżeli nie macie czasu na etapowe smażeniu, ten przepis jest ewidentnie dla Was!
Składniki:
- 2 dużej wielkości żółtka
- około 3-4 łyżek cukru
- 250 ml kefiru dobrej jakości
- 1 łyżeczka wanilii
- 50 g masła
- 450 g mąki pszennej
- odrobina soli
- cukier puder
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Faworki z piekarnika (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Pixabay/marcinw
Wykonanie:
- Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrem.
- Dolej później kefir.
- Rozpuść masło, przestudź. Dolej masło. Dołóż wanilię i wymieszaj.
- Mąkę przesiej, dosyp proszek do pieczenia oraz sól.
- Całość wymieszaj. Przygotować faworki.
- Rozgrzać piekarnik. Rozłóż faworki na blasze. Pamiętaj o tym, aby faworki były rozłożone.
- Piecz je około 12 - 15 w temperaturze około 180 stopni. Faworki muszą się zarumienić i urosnąć.
- Faworki pozostaw do wystudzenia.
- Oprósz je obficie cukrem pudrem.
Zobacz wideo
Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale
Faworki na piwie - wersja dla dorosłych
Faworki na piwie to przysmak, który sprawdzi się jako dodatek do kawy. Chociaż przepis nie cieszy się jeszcze, aż taką dużą popularnością, to należy zaznaczyć, że z każdym rokiem zwiększa on grono miłośników - smakoszy. Faworki na piwie to przepis nieco bardziej zmodyfikowany, ale jakże ciekawy. Poniżej receptura w kilku krokach.
Składniki:
- 6 żółtek
- około 2-3 łyżek cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki piwa
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder
- olej do smażenia
Faworki z piwem - przepis (zdjęcie ilustracyjne) fot.pixabay/krzys16
Wykonanie:
- Żółtka utrzyj porządnie z cukrem.
- Masa musi być puszysta i jasne.
- Przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Następnie dolej do niej piwo. Całość wymieszaj.
- Dodaj masę jajeczną. Całość połącz i wyrób porządnie ciasto.
- Później rozwałkuj na placka, wykonaj faworki.
- Weź duży garnek z grubym dnem. Przejdź do stopniowego smażenia faworków.
- Pamiętaj o przykryciu faworków, żeby nie wysychały. O ile zdecydujesz się na stopniowe ich smażenie.
- Usmażone faworki warto umieścić na papierze do pieczenia.
Faworki drożdżowe - przepis "mówi sam za siebie"
Faworki drożdżowe są puszyste, wyrośnięte i rozpływają się w ustach. Wiele osób obawia się ich wykonywania. Jednak nie są one aż tak trudne, jak można przypuszczać. Przekonajcie się o tym sami.
Składniki:
- pół kilograma mąki
- 250 ml mleka
- 1-2 łyżki cukru
- 2 jaja
- 10 dag margaryny
- 5 dag drożdży
- cukier puder
- olej roślinny
- 1 łyżka spirytusu
Najłatwiejszy przepis na faworki, jaki znajdziesz w internecie fot.pixabay/marcinw
Wykonanie krok po kroku:
- W pierwszej kolejności rozpuść margarynę. Ostudź.
- Podgrzej mleko. Przestudź. Wykonaj zaczyn. Dodaj cukier, drożdże i odrobinę mąki. Wymieszaj. Odstaw, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
- Później po wyrośnięciu dodaj przesianą mąkę, jajka, spirytus. Ciasto porządnie wyrób.
- Dodaj rozpuszczony tłuszcz.
- Ponownie wyrób. Ciasto powinno być sprężyste.
- Przykryj ściereczką do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkuj. Wykonaj faworki.
- Tak przygotowane faworki usmaż na rozgrzanym oleju.
- Odsącz z nadmiaru tłuszczu. Posyp cukrem pudrem do smaku.
Zobacz też: Szybkie pączki serowe - proste i pyszne. Ten przepis zapewni Ci kulinarny sukces