Faworki, które udadzą się każdemu. Cztery topowe przepisy na chrust domowej roboty

Faworki to dla wielu przysmak z czasów dzieciństwa. Są chrupiące, ciasto po chwili rozpływa się w ustach i jeszcze ten unoszący się aromat... palce lizać. Faworki są banalne w przygotowaniu, a przy tym naprawdę pyszne.

Szybkie faworki, które udadzą się każdemu. Prosty przepis - "raz, dwa, trzy"

Szybkie faworki, które udadzą się każdemu? Zainteresowani? Zatem spieszymy z przepisem! Faworki są przepyszne, a z dodatkiem cukru pudru - będą przysmakiem dla nawet najbardziej wymagających smakoszy. Faworki serwujemy nie tylko podczas świąt, Tłustego Czwartku, ale i na co dzień. Dla licznych to wielki powrót do dzieciństwa! Przepis znajdziecie tutaj:

Faworki - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 320 g mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 4 -5 łyżek gęstej śmietany
  • 2 l oleju
  • odrobina soli
  • cukier puder

Przepis na faworkiPrzepis na faworki Fot. Nowaja/Pixabay

Wykonanie:

  1. Przesiej mąkę. Wysyp ją na stolnicę i uformuj w kopczyk.
  2. Następnie, wbij do środka żółtka.
  3. Dodaj cukier puder, sól oraz śmietanę.
  4. Wszystko wymieszaj ze sobą. Połącz dokładnie składniki.
  5. Przejdź do wyrobienia ciasta.
  6. Później rozwałkuj ciasto.
  7. Ciasto podziel na dwie połowy. Rozwałkuj je na cieniutkie placki. Wytnij paski. Natnij je w środku. Przeciągnij jeden koniec do środka i wywiń. Tworząc tym samym faworek.
  8. Rozgrzej porządnie olej i przejdź do smażenia faworków stopniowo, z każdej strony.
  9. Tak usmażone i lekko przestudzone faworki obsyp cukrem pudrem.

* Ważna uwaga: Ciasto należy napowietrzyć poprzez uderzenia wałkiem. Wówczas faworki będą jeszcze bardziej pulchne.

Faworki z piekarnika - mniej oleju więcej smaku

Faworki z piekarnika charakteryzują się mniejszą ilością kalorii, co dla wielu może być wyraźną zaletą. Jeżeli nie macie czasu na etapowe smażeniu, ten przepis jest ewidentnie dla Was!

Składniki:

  • 2 dużej wielkości żółtka
  • około 3-4 łyżek cukru
  • 250 ml kefiru dobrej jakości
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 50 g masła
  • 450 g mąki pszennej
  • odrobina soli
  • cukier puder
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Faworki z piekarnika (zdjęcie ilustracyjne)Faworki z piekarnika (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Pixabay/marcinw

Wykonanie:

  1. Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrem.
  2. Dolej później kefir.
  3. Rozpuść masło, przestudź. Dolej masło. Dołóż wanilię i wymieszaj.
  4. Mąkę przesiej, dosyp proszek do pieczenia oraz sól.
  5. Całość wymieszaj. Przygotować faworki.
  6. Rozgrzać piekarnik. Rozłóż faworki na blasze. Pamiętaj o tym, aby faworki były rozłożone.
  7. Piecz je około 12 - 15 w temperaturze około 180 stopni. Faworki muszą się zarumienić i urosnąć.
  8. Faworki pozostaw do wystudzenia.
  9. Oprósz je obficie cukrem pudrem.
Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale

Faworki na piwie - wersja dla dorosłych

Faworki na piwie to przysmak, który sprawdzi się jako dodatek do kawy. Chociaż przepis nie cieszy się jeszcze, aż taką dużą popularnością, to należy zaznaczyć, że z każdym rokiem zwiększa on grono miłośników - smakoszy. Faworki na piwie to przepis nieco bardziej zmodyfikowany, ale jakże ciekawy. Poniżej receptura w kilku krokach.

Składniki:

  • 6 żółtek
  • około 2-3 łyżek cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki piwa
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Faworki z piwem - przepis (zdjęcie ilustracyjne)Faworki z piwem - przepis (zdjęcie ilustracyjne) fot.pixabay/krzys16

Wykonanie:

  1. Żółtka utrzyj porządnie z cukrem.
  2. Masa musi być puszysta i jasne.
  3. Przesiej mąkę. Połącz ją z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Następnie dolej do niej piwo. Całość wymieszaj.
  4. Dodaj masę jajeczną. Całość połącz i wyrób porządnie ciasto.
  5. Później rozwałkuj na placka, wykonaj faworki.
  6. Weź duży garnek z grubym dnem. Przejdź do stopniowego smażenia faworków.
  7. Pamiętaj o przykryciu faworków, żeby nie wysychały. O ile zdecydujesz się na stopniowe ich smażenie.
  8. Usmażone faworki warto umieścić na papierze do pieczenia.

Faworki drożdżowe - przepis "mówi sam za siebie"

Faworki drożdżowe są puszyste, wyrośnięte i rozpływają się w ustach. Wiele osób obawia się ich wykonywania. Jednak nie są one aż tak trudne, jak można przypuszczać. Przekonajcie się o tym sami.

Składniki:

  • pół kilograma mąki
  • 250 ml mleka
  • 1-2 łyżki cukru
  • 2 jaja
  • 10 dag margaryny
  • 5 dag drożdży
  • cukier puder
  • olej roślinny
  • 1 łyżka spirytusu

Najłatwiejszy przepis na faworki, jaki znajdziesz w internecieNajłatwiejszy przepis na faworki, jaki znajdziesz w internecie fot.pixabay/marcinw

Wykonanie krok po kroku:

  1. W pierwszej kolejności rozpuść margarynę. Ostudź.
  2. Podgrzej mleko. Przestudź. Wykonaj zaczyn. Dodaj cukier, drożdże i odrobinę mąki. Wymieszaj. Odstaw, aż zaczyn podwoi swoją objętość.
  3. Później po wyrośnięciu dodaj przesianą mąkę, jajka, spirytus. Ciasto porządnie wyrób.
  4. Dodaj rozpuszczony tłuszcz.
  5. Ponownie wyrób. Ciasto powinno być sprężyste.
  6. Przykryj ściereczką do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkuj. Wykonaj faworki.
  7. Tak przygotowane faworki usmaż na rozgrzanym oleju.
  8. Odsącz z nadmiaru tłuszczu. Posyp cukrem pudrem do smaku.

Zobacz też: Szybkie pączki serowe - proste i pyszne. Ten przepis zapewni Ci kulinarny sukces

Więcej o:
Copyright © Agora SA