Dzięki temu trikowi sprawdzisz, czy jaja są świeże. Wystarczy przeprowadzić ten prosty test

Jaja znajdują się prawie w każdej kuchni. Można z nich przyrządzić pyszne śniadanie, ale nie tylko. Są niezbędne także podczas przygotowywania ciast oraz deserów. Jednak czasami możemy trafić na nieświeże jajko. Jak sprawdzić, czy nadaje się jeszcze do spożycia? Wystarczy przeprowadzić ten test.

Zepsute jajko nie tylko może zepsuć smak potrawy, ale również wywołać nieprzyjemne zatrucie. Jeżeli chcemy tego uniknąć, warto wiedzieć, w jaki sposób sprawdzić świeżość jaj. Ten prosty trik szybko zweryfikuje, czy jajko nadaje się jeszcze do zjedzenia.

Zobacz wideo Domowe sposoby na oparzenia słoneczne. Sprawdź, jak tanio i skutecznie pomóc swojej skórze po opalaniu

Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl 

Jak ocenić świeżość jajka? Wystarczy wrzucić je do wody

Jajko psuje się przez powietrze, które dostaje się do jego wnętrza. Dlatego, zepsute jajka zawsze będą lżejsze od świeżych. Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy jajko nadaje się jeszcze do zjedzenia, będzie przeprowadzenie tego prostego triku. Zanim przejdziesz do gotowania, wystarczy, że wrzucisz jajko do wody. Zepsute jajko będzie pływało na powierzchni. Jajko, które jest jeszcze zjadliwe, ale trzeba się śpieszyć, bo zaraz się zepsuje - będzie przylegało do dna jednym końcem i będzie przechylone ku górze. Najświeższe jajko, będzie całkowicie opadało na dno. 
Kolejnym trikiem, który można wykorzystać bez wody to wstrząśnięcie nim. Jajko, które będzie "ciche", czyli takie, które nie będzie chlustało w środku o każdą stronę - świadczy o tym, że jest świeże. Jeżeli jednak czujemy, że jego zawartość się przelewa w każdą stronę - nie warto go jeść, ponieważ jest zepsute. 

Ugotowane jajko bez sprawdzenia? Na to też jest rada 

Jeżeli zdarzy ci się rozbić jajko bez wcześniejszego sprawdzenia jego świeżości - poznasz jego stan po  zapachu oraz po tym, że jego żółtko się rozlewa. Z zepsutego jajka wydobywa się bardzo nieprzyjemny zapach siarkowodoru, który na pewno nie będzie obojętny dla twojego nosa. Z kolei ugotowane zepsute jajko można poznać po jego kolorze. Białko będzie mieć lekko perłowy lub różowy kolor a żółtko będzie mocno przesunięte w stronę skorupki - takich jaj pod żadnym pozorem nie jedz.
Ciekawostką jest, że jajka mogą w lodówce przeleżeć do trzech tygodni i się nie zepsuć, jednak warto za każdym razem sprawdzać ich świeżość, szczególnie jeśli są to jajka z marketu.   

Może Cię też zainteresować: 
- Co było pierwsze: kura czy jajo? Naukowcy w końcu znaleźli rozwiązanie popularnej zagadki
- Obierz w ten sposób jajko, a skorupki będą odchodzić łatwo i szybko. Sprawdza się nie tylko w Wielkanoc
- Mama zdradziła mi prosty sposób na sprawdzenie świeżości jajka. Test szklanki nigdy mnie nie zawiódł

Więcej o: