Tapioka - czym jest i jakie posiada właściwości? Poznaj specjał Ameryki Południowej

Tapioka jest pozyskiwana z manioku. Mączny produkt występuje w formie kaszy, mąki, przezroczystych kulek, które stosuje się do wykonania kultowego bubble tea. Sprawdź, co można wykonać z tapioki. Przygotowaliśmy proste przepisy krok po kroku.

Tapioka – co to? Co możemy z niej przyrządzić? Podpowiadamy

Zastanawiasz się, czym jest tapioka? Warto wiedzieć, że tapioka to rodzaj ''kaszki'' pozyskiwany z bulwy manioku. Maniok jest w stanie osiągnąć aż trzy metry. Występuje przede wszystkim w Peru, Boliwii, Brazylii, możemy spotkać go także w Wietnamie, Tajlandii oraz Nigerii. Tapiokę można używać jako składnik wielu przepysznych potraw. Są to na przykład:

  • zupy
  • sosy
  • budynie
  • kaszki
  • bubble tea
  • galaretki
  • musy
  • i wiele innych

Tapioka – gdzie kupić? Podpowiadamy

Gdzie kupić tapiokę? W dzisiejszych czasach nie ma problemu, aby nabyć tapiokę. Możemy zakupić ją niemalże w każdym sklepie spożywczym. Z całą pewnością zakupimy ją w sklepach ze zdrową żywnością. Innym wariantem są sklepy internetowe.

Zobacz wideo Przepis na sernik królewski - klasyczny, kultowy, przepyszny!

Mąka z tapioki – dla kogo?

Mąka z tapioki posiada wiele zalet. To, co ją wyróżnia to przede wszystkim fakt, że jest łatwostrawna. Ponadto jest to mąka bezglutenowa. Dlatego też mogą ją spożyć osoby, które nie tolerują glutenu. Mąka jest znakomitym zamiennikiem na dietach odchudzających. Z mąki tego typu jesteśmy w stanie zrobić chleb, placki, ciasta lub ciasteczka. Mogą po nią sięgać osoby, które mają wysoki poziom złego cholesterolu lub te, które posiadają problemy jelitowo – żołądkowe.

Tapioka – deser kokosowy z mango. Przepis na drugie śniadanie

Deser wykonany z tapioki to świetna i pożywna przekąska. Możemy wykonać go w bardzo prosty sposób. Przekonajcie się sami, jaki jest pyszny. Recepturę znajdziecie poniżej:

Składniki:

  • pół litra mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 mango
  • kardamon – do smaku
  • cynamon – do smaku
  • imbir – do smaku
  • jagody mrożone lub świeże
  • kilka listków mięty

Wykonanie:

  1. Zagotuj mleko. Wsyp do garnka tapiokę. Dodaj cukier.
  2. Całość wymieszaj. Gotuj przez około 15-20 minut.
  3. Mieszaj w międzyczasie. Kiedy się zagotuje, odstaw z ognia.
  4. Dodaj kardamon.
  5. Mango dokładnie umyj i obierz. Przekrój na pół. Jedną połówkę umieść w garnku. Dodaj pozostałe przyprawy.
  6. Całość dokładnie zblenduj.
  7. Weź przezroczystą szklankę. Umieść masę kokosową. Na niej pokrojone mango i jagody.
  8. Całość ozdób umytymi listkami mięty.

Jak zrobić bubble tea?

Składniki:

  • około 4-5 łyżek tapioki
  • 2 szklanki wody
  • 1 saszetka herbaty + 300 ml wrzątku
  • 1 łyżka syropu kokosowego
  • mix borówek i malin

Wykonanie:

  1. Zaparz herbatę.
  2. Pozostaw do wystudzenia.
  3. Zagotuj tapiokę. Gotuj przez około 40 minut, regularnie mieszając.
  4. W razie konieczności dolej wody.
  5. Odstaw z ognia i pozostaw na pół godziny pod przykryciem.
  6. Odcedź i przelej zimną wodą.
  7. Umieść kulki w szklance i dodaj kokosowy syrop.
  8. Wlej przygotowaną herbatę.
  9. Dodaj owoce.

Zobacz też: Lekkie śniadania, czyli kilka słów o tym, jak zacząć zdrowo dzień

Więcej o:
Copyright © Agora SA