Sernik z wiaderka - przepis na prosty i smakowity sernik, który zawsze się udaje

Sernik z wiaderka to jeden z najchętniej wybieranych przepisów. Sernik jest ciastem błyskawicznym i przepysznym. Można wykonać go na bazie herbatników lub bez spodu. Tyle koncepcji, ile przepisów.

Bardzo puszysty sernik z wiaderka. Przepis na sernik z wiaderka z budyniem

Bardzo puszysty sernik z wiaderka jest prosty w wykonaniu i wyjdzie każdemu. Trzeba jednak pilnować proporcji składników i kolejności wykonywania kraków w przepisie. Przejdźmy zatem do receptury:

Składniki, które są nam potrzebne do wykonania ciasta to:

  • 4 żółtka - białka będą potrzebne później
  • 3/4 kostki margaryny
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • około 2 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki cukru

Składniki na masę serową:

  • kilogram sera zmielonego - z wiaderka
  • około 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 budynie np. o smaku śmietankowym
  • 1,5 szklanki mleka
  • 6 żółtek - białka będą również potrzebne
  • 1 cukier waniliowy

Składniki na ubicie piany:

  • wszystkie pozostawione białka
  • około 1,5 szklanki cukru białego
  • szczypta soli

Sernik z wiaderka. Zdjęcie ilustracyjneSernik z wiaderka. Zdjęcie ilustracyjne pixabay

Wykonanie:

  1. Składniki na ciasto zmiksuj na gładko.
  2. Przygotuj blaszkę.
  3. Wyłóż masę.
  4. Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. Dodaj ser, oliwę, budynie oraz mleko.
  5. Całość zmiksuj na gładko.
  6. Przejdź do wykonania piany.
  7. Białka ubij na sztywno.
  8. Pianę przełóż do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
  9. Przełóż na ciasto.
  10. Przejdź do pieczenia. Proces ten powinien trwać około 45 minut w temperaturze 170-180 stopni.

Ważna uwaga: Po upieczeniu poczekaj, aż ciasto ostygnie. Nie wyciągaj go z piekarnika, gdyż może wówczas opaść.

Sernik na herbatnikach. Sernik, który każdemu wychodzi 

Sernik na herbatnikach to kultowy deser. Podczas kosztowania możemy delektować się nie tylko wyśmienitym smakiem sera, ale i chrupiącym spodem. Taki sernik jest idealnym dodatkiem do pysznej, aromatycznej kawy! Poniżej receptura na mega pyszne ciasto!

Sprawdzony przepis na sernik z wiaderka punkt po punkcie:

  • około 25 herbatników
  • pół kostki masła
  • 5 jajek
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 budynie śmietankowe

Sernik z wiaderka. Zdjęcie ilustracyjneSernik z wiaderka. Zdjęcie ilustracyjne pixabay

Wykonanie:

  1. Żółtka oddziel od białek.
  2. Do miski wrzuć masło. Dosyp cukier, dodaj żółtka.
  3. Wyrób na gładką masę.
  4. Później dodawaj stopniowo po łyżce sera. Jednocześnie mieszając.
  5. Dalej wsyp budyń i proszek do pieczenia.
  6. Ubij pianę z białek na sztywną masę, dodaj do sera i delikatnie wymieszaj.
  7. Przygotuj blaszkę. Wyłóż na niej pokruszone herbatniki.
  8. Wylej na nie masę serową.
  9. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw ciasto na 60 minut do pieczenia.
  10. Po upieczeniu odstaw ciasto do wystudzenia.

W jakiej temperaturze piec sernik, aby wypiek był udany?

W jakiej temperaturze piec sernik, aby ciasto się udało? Przyjmuje się, że najlepiej nagrzać piekarnik do temperatury 170-180 stopni. Musimy jednak mieć na względzie fakt, że każdy piekarnik działa nieco inaczej. Gotowe ciasto powinno być delikatnie zarumienione.

Sernik bez spodu - truskawkowy zawrót głowy! Proste i szybkie ciasto

Sernik bez spodu to idealny przepis zwłaszcza dla osób, które nie mają piekarnika. Ciasto jest banalnie proste. Koniecznie wypróbuj przepis. Znajdziesz go tutaj:

Składniki:

  • około 180 g cukru
  • około 800 g sera zmielonego z wiaderka
  • szklanka śmietany 36-procentowej
  • około 2 lasek wanilii
  • 6 łyżek żelatyny
  • 50-60 ml gorącej wody
  • 600 g truskawek

Wykonanie:

  1. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie.
  2. Wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
  3. Weź 300 g truskawek. Umyj je i osusz. Przekrój na ćwiartki.
  4. Ubij śmietankę na sztywno. Dodaj wanilię i cukier. Dołóż masę serową.
  5. Całość dokładnie wymieszaj.
  6. Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia.
  7. Dołóż 3 łyżki masy serowej do żelatyny. Wymieszaj i dodaj do reszty masy serowej.
  8. Ułóż owoce na masie serowej. Dolej kolejną część masy serowej. Owoce mają znaleźć się w środku.
  9. Odstaw ciasto na noc.
  10. Następnego dnia ułóż pozostałą część pokrojonych owoców na wierzchu ciasta.

Zobacz też: Jogurtowy sernik z malinami - przepis. Obłędnie pyszny, słodko-kwaśny i puszysty jak chmurka

Więcej o:
Copyright © Agora SA