Sernik z wiaderka to jeden z najchętniej wybieranych przepisów. Sernik jest ciastem błyskawicznym i przepysznym. Można wykonać go na bazie herbatników lub bez spodu. Tyle koncepcji, ile przepisów.
3
pixabay
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Bardzo puszysty sernik z wiaderka. Przepis na sernik z wiaderka z budyniem
Bardzo puszysty sernik z wiaderka jest prosty w wykonaniu i wyjdzie każdemu. Trzeba jednak pilnować proporcji składników i kolejności wykonywania kraków w przepisie. Przejdźmy zatem do receptury:
REKLAMA
Składniki, które są nam potrzebne do wykonania ciasta to:
4 żółtka - białka będą potrzebne później
3/4 kostki margaryny
250 g mąki pszennej tortowej
około 2 łyżeczek proszku do pieczenia
2-3 łyżki cukru
Składniki na masę serową:
kilogram sera zmielonego - z wiaderka
około 3/4 szklanki oliwy z oliwek
3 budynie np. o smaku śmietankowym
1,5 szklanki mleka
6 żółtek - białka będą również potrzebne
1 cukier waniliowy
Składniki na ubicie piany:
wszystkie pozostawione białka
około 1,5 szklanki cukru białego
szczypta soli
Wykonanie:
Składniki na ciasto zmiksuj na gładko.
Przygotuj blaszkę.
Wyłóż masę.
Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. Dodaj ser, oliwę, budynie oraz mleko.
Całość zmiksuj na gładko.
Przejdź do wykonania piany.
Białka ubij na sztywno.
Pianę przełóż do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
Przejdź do pieczenia. Proces ten powinien trwać około 45 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Ważna uwaga: Po upieczeniu poczekaj, aż ciasto ostygnie. Nie wyciągaj go z piekarnika, gdyż może wówczas opaść.
Sernik na herbatnikach. Sernik, który każdemu wychodzi
Sernik na herbatnikach to kultowy deser. Podczas kosztowania możemy delektować się nie tylko wyśmienitym smakiem sera, ale i chrupiącym spodem. Taki sernik jest idealnym dodatkiem do pysznej, aromatycznej kawy! Poniżej receptura na mega pyszne ciasto!
Sprawdzony przepis na sernik z wiaderka punkt po punkcie:
około 25 herbatników
pół kostki masła
5 jajek
1 kg sera z wiaderka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe
Wykonanie:
Żółtka oddziel od białek.
Do miski wrzuć masło. Dosyp cukier, dodaj żółtka.
Wyrób na gładką masę.
Później dodawaj stopniowo po łyżce sera. Jednocześnie mieszając.
Dalej wsyp budyń i proszek do pieczenia.
Ubij pianę z białek na sztywną masę, dodaj do sera i delikatnie wymieszaj.
Przygotuj blaszkę. Wyłóż na niej pokruszone herbatniki.
Wylej na nie masę serową.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw ciasto na 60 minut do pieczenia.
W jakiej temperaturze piec sernik, aby wypiek był udany?
W jakiej temperaturze piec sernik, aby ciasto się udało? Przyjmuje się, że najlepiej nagrzać piekarnik do temperatury 170-180 stopni. Musimy jednak mieć na względzie fakt, że każdy piekarnik działa nieco inaczej. Gotowe ciasto powinno być delikatnie zarumienione.
Sernik bez spodu - truskawkowy zawrót głowy! Proste i szybkie ciasto
Sernik bez spodu to idealny przepis zwłaszcza dla osób, które nie mają piekarnika. Ciasto jest banalnie proste. Koniecznie wypróbuj przepis. Znajdziesz go tutaj:
Składniki:
około 180 g cukru
około 800 g sera zmielonego z wiaderka
szklanka śmietany 36-procentowej
około 2 lasek wanilii
6 łyżek żelatyny
50-60 ml gorącej wody
600 g truskawek
Wykonanie:
Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie.
Wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
Weź 300 g truskawek. Umyj je i osusz. Przekrój na ćwiartki.
Ubij śmietankę na sztywno. Dodaj wanilię i cukier. Dołóż masę serową.
Całość dokładnie wymieszaj.
Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia.
Dołóż 3 łyżki masy serowej do żelatyny. Wymieszaj i dodaj do reszty masy serowej.
Ułóż owoce na masie serowej. Dolej kolejną część masy serowej. Owoce mają znaleźć się w środku.