Bardzo puszysty sernik z wiaderka. Przepis na sernik z wiaderka z budyniem
Bardzo puszysty sernik z wiaderka jest prosty w wykonaniu i wyjdzie każdemu. Trzeba jednak pilnować proporcji składników i kolejności wykonywania kraków w przepisie. Przejdźmy zatem do receptury:
Składniki, które są nam potrzebne do wykonania ciasta to:
- 4 żółtka - białka będą potrzebne później
- 3/4 kostki margaryny
- 250 g mąki pszennej tortowej
- około 2 łyżeczek proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki cukru
Składniki na masę serową:
- kilogram sera zmielonego - z wiaderka
- około 3/4 szklanki oliwy z oliwek
- 3 budynie np. o smaku śmietankowym
- 1,5 szklanki mleka
- 6 żółtek - białka będą również potrzebne
- 1 cukier waniliowy
Składniki na ubicie piany:
- wszystkie pozostawione białka
- około 1,5 szklanki cukru białego
- szczypta soli
Sernik z wiaderka. Zdjęcie ilustracyjne pixabay
Wykonanie:
- Składniki na ciasto zmiksuj na gładko.
- Przygotuj blaszkę.
- Wyłóż masę.
- Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. Dodaj ser, oliwę, budynie oraz mleko.
- Całość zmiksuj na gładko.
- Przejdź do wykonania piany.
- Białka ubij na sztywno.
- Pianę przełóż do masy serowej i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż na ciasto.
- Przejdź do pieczenia. Proces ten powinien trwać około 45 minut w temperaturze 170-180 stopni.
Ważna uwaga: Po upieczeniu poczekaj, aż ciasto ostygnie. Nie wyciągaj go z piekarnika, gdyż może wówczas opaść.
Sernik na herbatnikach. Sernik, który każdemu wychodzi
Sernik na herbatnikach to kultowy deser. Podczas kosztowania możemy delektować się nie tylko wyśmienitym smakiem sera, ale i chrupiącym spodem. Taki sernik jest idealnym dodatkiem do pysznej, aromatycznej kawy! Poniżej receptura na mega pyszne ciasto!
Sprawdzony przepis na sernik z wiaderka punkt po punkcie:
- około 25 herbatników
- pół kostki masła
- 5 jajek
- 1 kg sera z wiaderka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 budynie śmietankowe
Sernik z wiaderka. Zdjęcie ilustracyjne pixabay
Wykonanie:
- Żółtka oddziel od białek.
- Do miski wrzuć masło. Dosyp cukier, dodaj żółtka.
- Wyrób na gładką masę.
- Później dodawaj stopniowo po łyżce sera. Jednocześnie mieszając.
- Dalej wsyp budyń i proszek do pieczenia.
- Ubij pianę z białek na sztywną masę, dodaj do sera i delikatnie wymieszaj.
- Przygotuj blaszkę. Wyłóż na niej pokruszone herbatniki.
- Wylej na nie masę serową.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw ciasto na 60 minut do pieczenia.
- Po upieczeniu odstaw ciasto do wystudzenia.
W jakiej temperaturze piec sernik, aby wypiek był udany?
W jakiej temperaturze piec sernik, aby ciasto się udało? Przyjmuje się, że najlepiej nagrzać piekarnik do temperatury 170-180 stopni. Musimy jednak mieć na względzie fakt, że każdy piekarnik działa nieco inaczej. Gotowe ciasto powinno być delikatnie zarumienione.
Sernik bez spodu - truskawkowy zawrót głowy! Proste i szybkie ciasto
Sernik bez spodu to idealny przepis zwłaszcza dla osób, które nie mają piekarnika. Ciasto jest banalnie proste. Koniecznie wypróbuj przepis. Znajdziesz go tutaj:
Składniki:
- około 180 g cukru
- około 800 g sera zmielonego z wiaderka
- szklanka śmietany 36-procentowej
- około 2 lasek wanilii
- 6 łyżek żelatyny
- 50-60 ml gorącej wody
- 600 g truskawek
Wykonanie:
- Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie.
- Wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
- Weź 300 g truskawek. Umyj je i osusz. Przekrój na ćwiartki.
- Ubij śmietankę na sztywno. Dodaj wanilię i cukier. Dołóż masę serową.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia.
- Dołóż 3 łyżki masy serowej do żelatyny. Wymieszaj i dodaj do reszty masy serowej.
- Ułóż owoce na masie serowej. Dolej kolejną część masy serowej. Owoce mają znaleźć się w środku.
- Odstaw ciasto na noc.
- Następnego dnia ułóż pozostałą część pokrojonych owoców na wierzchu ciasta.
Zobacz też: Jogurtowy sernik z malinami - przepis. Obłędnie pyszny, słodko-kwaśny i puszysty jak chmurka