Wiemy, jak zrobić przydomowy kompostownik. Produkuj naturalny nawóz w zaciszu swojego ogródka

Kompostownik jest idealnym wyborem jeśli szukamy naturalnych nawozów. Wiele osób jednak rezygnuje z niego z powodu ceny. Okazuje się, że można zbudować go samodzielnie. Co więcej, nie potrzeba żadnej specjalistycznej wiedzy. Teraz każdy może już kompostować - tylko od czego zacząć?

Kompostownik jest niczym innym jak zaplanowanym i odpowiednio przygotowanym miejscem lub pojemnikiem na odpady organiczne, które są przez nas gromadzone i wytwarzane każdego dnia. Postawić go można zarówno w ogrodzie, jak i w domu czy na balkonie. Kompost jest świetną pożywką dla roślin, ponieważ wzbogaca glebę o wysokiej jakości składniki odżywcze i napowietrza ją.

Zobacz wideo Naturalne nawozy. Wykorzystaj skórkę banana, skorupki jajek i fusy po kawie i herbacie

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak zrobić kompostownik bez pomocy fachowca?  Wystarczy tylko kilka rzeczy

Kompostowanie jest darmowe, a ponadto wprowadza porządek i ład w naszym domu. Oprócz tego wykorzystuje odpady biodegradowalne, które zbierają się każdego dnia w niemałych ilościach. Dzięki niemu można oszczędzać zarówno miejsce, jak i pieniądze. W celu zrobienia własnego kompostownika będziemy potrzebować:

  • 5 palet lub deski drewniane,
  • garść gwoździ,
  • młotek,
  • szlifierkę,
  • impregnat lub pokost.

Zanim jednak przystąpimy do konstrukcji, powinniśmy pamiętać o oczyszczeniu desek z resztek farby i pomalowaniu ich preparatem ochronno-dekoracyjnym. Następnie zabieramy się za wykonanie. Pierwszą paletę układamy jako podstawę. Każdą kolejną stawiamy pionowo tak, by stanowiły ściany kompostownika. Zbijamy je ze sobą za pomocą gwoździ oraz młotka. Oprócz tego możemy wyłożyć powstały pojemnik siatką lub folią perforowaną, jednak nie jest to niezbędne. Teraz nadszedł czas na kompostowanie. Na dnie układamy pocięte gałązki, czyli warstwę drenażową. Następny poziom stanowić powinna ziemia ogrodowa lub zeszłoroczny kompost. Kolejnymi warstwami są już odpadki układane na przemian z warstwami ziemi. Należy jednak pamiętać, by pomiędzy deskami kompostownika pozostały przerwy, by mieć swobodny przepływ powietrza.

Co może trafić do kompostownika? Lista rzeczy, które warto wrzucać, a których nie można

Kiedy nasz kompostownik jest gotowy, warto się zastanowić, co do niego powinno trafić a co niekoniecznie. Jest to idealne miejsce na: 

  • skorupki jajek,
  • obierki oraz resztki warzyw i owoców,
  • fusy po kawie, herbacie, ziołach,
  • skoszoną trawę,
  • słomę,
  • korę,
  • popiół drzewny,
  • liście,
  • przekwitłe rośliny i gałęzie. 

Trafić mogą do niego również papier, niezadrukowane kartony, ręczniki papierowe, chusteczki, trociny czy muł. Jest jednak kilka rzeczy, których nie należy wrzucać do naszego kompostownika. Nie wkładamy do niego natomiast:

  • obierek po cytrusach,
  • mięsa zwierzęcego i rybiego, kości,
  • zadrukowanych kartonów,
  • chorych roślin,
  • nasion i pestek,
  • popiołu węglowego,
  • liści orzecha, dębu i olchy.
Więcej o: