Kurki są jednymi z najpopularniejszych grzybów w Polsce. Potocznie zwane są również lisicą, liszką stągiewką, lepieszką czy kurzą stópką. Miłośnicy grzybów cenią je za wyjątkowy smak i aromatyczność - nic więc dziwnego, że wiele osób z niecierpliwością czeka, aż pojawią się jej w polskich lasach. Jak donoszą grzybiarze, ten czas właśnie nadszedł.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
W Polskich lasach sezon na kurki przypada na czerwie - choć właściwie pieprzniki jadalne można znaleźć w lasach od czerwca aż do listopada. Potrzebują one jednak odpowiednich warunków, by rosnąć. Najważniejsza dla ich wzrostu jest wilgoć. W tym roku co prawda z powodu suszy jest z tym pewien problem, ale mimo to pierwsze grzyby są już widoczne. Pieprzniki są bowiem bardzo wytrzymałe - w sprzyjających warunkach mogą przetrwać nawet podczas zimowych miesięcy. Według ekspertów dobrze zakamuflowane i chowające się w mchu są zdolne do długiego "zimowania". Sprawia to, że niemal przez cały rok można je znaleźć w lasach. Są to jednak pojedyncze przypadki.
Choć kurki można znaleźć w całej Polsce, zwłaszcza po ostatnich intensywniejszych opadach, według eksperta Wiesława Kamińskiego są rejony, które będą bardziej obfitowały w te grzyby niż inne. Wskazał on szczególny region w naszym kraju - jest nim Śląsk. Według niego to właśnie tam znajdziemy najwięcej tych pysznych grzybów. Szukać ich możemy również w lasach:
Pieprzniki jadalne występują zazwyczaj gromadnie. Przede wszystkim rosną w siedliskach borowych w okolicach takich drzew jak: grab, sosna, dąb, buk czy świerk. Znaleźć również można pieprzniki blade, które mają żółtawy kolor. Mają one jednak masywniejszą budowę i są nieco grubsze. Znaleźć je można głównie w lasach liściastych. Istnieją również pieprzniki ametystowe, które pojawiają się trochę później, głównie w sierpniu i wrześniu. Ten gatunek również jest żółty, jednak posiada charakterystyczne fioletowawe łuski na kapeluszu. Najczęściej znaleźć je można w buczynach i górskich lasach świerkowych.