Kawa mrożona to ratunek na gorące dni. Większość osób sięga po nią, aby dodać sobie energii i ochłodzić nieco organizm. Jak przygotować dobrą kawę mrożoną w domu? Jeśli robisz to w ten sposób, popełniasz błąd. Poznaj wskazówki od doświadczonych baristów i przepis na najlepszą kawę mrożoną tego lata.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Podczas upałów wiele osób szuka przepisów na kawę mrożoną. Okazuje się, że jest łatwa w przygotowaniu, jednak równie łatwo można popełnić błąd. Wielu baristów uważa, że kawa mrożona zrobiona na wrzątku to duże faux-pas. W ten sposób napój traci wiele cennych smaków. Jak zatem przygotować ją, aby zachowała swoje najlepsze aromaty? Wystarczy, że zaparzoną wcześniej kawę odłożysz do wystygnięcia, aż zyska temperaturę pokojową. Jeśli nie masz na to czasu, możesz przyspieszyć proces, umieszczając napój w lodówce - ostudzony wystarczy wlać do szklanki z lodem i dodać mleko, a na koniec wymieszać łyżką lub użyć shakera.
Jeśli nie lubisz pić zwykłej kawy, możesz skorzystać z przepisów na kawy smakowe, które z pewnością cię zaskoczą. Jednym z często wybieranych napojów tego typu jest kokosowa kawa mrożona, po którą wcale nie musisz jechać do kawiarni, ponieważ w łatwy sposób zrobisz ją w domu. Do przygotowania tego egzotycznego napoju potrzebujesz:
Zaparzoną i ostudzoną kawę wymieszaj z mlekiem kokosowym. Następnie dodaj mleko skondensowane i ponownie mieszaj do uzyskania jednorodnej konsystencji. Na koniec do osobnej szklanki dodaj kilka kostek lodu, zalej je kawą i gotowe! W ten sposób w kilka chwil przygotujesz pyszną i oryginalną kawę mrożoną, idealną na upalne dni. Jeśli masz ochotę oraz czas, na samą górę szklanki warto dodać bitą śmietanę i przyozdobić ją kawałkami czekolady, wiórkami kokosowymi czy inną posypką.