Jesienny obiad wege wcale nie musi być nudny czy trudny w przygotowaniu. Jesień obfituje w warzywa, które niedawno zostały zebrane z pól, co sprawia, że są wyjątkowe w smaku i warto po nie sięgać w tym okresie. Jakie warzywa jeść jesienią? Jesień to czas, kiedy mamy do dyspozycji całą gamę zdrowych i smacznych warzyw, po które warto, a wręcz należy sięgać każdego dnia. Pyszny jesienny obiad wege możesz przygotować w oparciu o popularne i powszechnie dostępne warzywa. Jakie warzywa warto wpleść do swojego jesiennego menu? Są to m.in.:
Z czego przygotować wegetariański obiad jesienią? Do przygotowania smacznego i zdrowego posiłku możesz wykorzystać warzywa, które dzięki zawartym w sobie składnikom pozytywnie wpłyną na organizm oraz wzmocnią go w okresie wzmożonych infekcji. Jednym z najcenniejszych warzyw, jakie możemy znaleźć w naszych ogródkach, jest burak czerwony. Burak jest bogatym źródłem witaminy C, dzięki czemu przyczynia się do zapobiegania przeziębieniom i grypie. Burak pozytywnie wpływa także na układ mięśniowy i układ krwionośny. Jego działanie na organizm człowieka jest zatem szerokie. Propozycją na wegetariański obiad jesienią może być zupa krem z buraka. Przepis jest prosty. Do przygotowania jesiennego obiadu wege z buraka potrzebujesz:
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz do momentu, aż będą miękkie (czas pieczenia uzależniony będzie od wielkości buraków). Gdy buraki będą upieczone, odłóż je do ostygnięcia, a następnie obierz ze skórek i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i ziemniaki obierz i pokrój na kawałki. Do garnka wlej olej i podsmaż na nim cebulę. Dodaj ziemniaki i wszystko podsmaż jeszcze chwilę. Wlej bulion i gotuj przez ok. 40 minut. Dodaj buraki i sok z wyciśnięty z połowy cytryny. Zmiksuj całość na gładką masę i dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z kleksem ze śmietany i orzechami włoskimi podprażonymi na suchej patelni.
Kolejna propozycja na to, jak wykorzystać jesienne warzywa do przygotowania pysznego jesiennego obiadu wege, to gulasz warzywny.
Składniki, jakich będziesz potrzebować to:
Wykonanie:
Warzywa umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Cukinię pokrój w plastry. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj na drobno. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej cebulę oraz czosnek. Dodaj słodką paprykę. Wrzuć cukinię oraz paprykę, dopraw solą i pieprzem i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj pomidory z puszki i duś przez kolejne 15 minut. Jeżeli danie tego wymaga — dopraw je według uznania. Gorący gulasz warzywny podawaj np. z ryżem.
Ciekawy pomysł na wege obiad jesienny, to pierogi z dynią. Jest to przysmak włoski, który w okresie jesiennym może zagościć na Twoim stole. Czego będziesz potrzebować?
Składniki na farsz:
Składniki na ciasto (ok. 40 sztuk):
Wykonanie:
Dynię obierz ze skórki i usuń środek z pestkami. Pokrój na mniejsze kawałki, następnie skrop je oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 30 minut. W międzyczasie przygotuj ciasto na pierogi. Mąkę wsyp do miski, dodaj sól. Rozpuść masło we wrzątku, następnie stopniowo wlewaj do mąki, cały czas mieszając. Dodaj jajko i połącz dokładnie wszystkie składniki, zagniatając gładkie ciasto. Gdy dynia w piekarniku będzie już miękka, wyjmij ją, a następnie ostudź. Za pomocą blendera zmiksuj dynię na gładkie purée. Odmierz szklankę purée dyniowego i połącz z pozostałymi składnikami farszu tj. bułką tartą, parmezanem i przyprawami. Rozwałkuj ciasto i zacznij lepić pierogi. Gotuj je we wrzącej wodzie przez kilka minut, do momentu aż zaczną wypływać na powierzchnię wody. Podawaj np. z dodatkiem śmietany.
Zobacz też: Świeży makaron z dwóch składników. Dynia przygotowana w ten sposób zachwyci podniebienie