Jesienny obiad wege dla całej rodziny. Skomponuj zdrowy i smaczny posiłek bez dodatku mięsa

Jesienny obiad wege przygotujesz z najzdrowszych i najsmaczniejszych warzyw, które są pełne cennych składników odżywczych. Jesienią warto sięgać po produkty zawierające witaminy i mikroelementy, które wzmocnią organizm w czasie sezonowych infekcji. Poznaj propozycje naszych jesiennych obiadów wege.

Jakie warzywa jeść jesienią? 

Jesienny obiad wege wcale nie musi być nudny czy trudny w przygotowaniu. Jesień obfituje w warzywa, które niedawno zostały zebrane z pól, co sprawia, że są wyjątkowe w smaku i warto po nie  sięgać w tym okresie. Jakie warzywa jeść jesienią? Jesień to czas, kiedy mamy do dyspozycji całą gamę zdrowych i smacznych warzyw, po które warto, a wręcz należy sięgać każdego dnia. Pyszny jesienny obiad wege możesz przygotować w oparciu o popularne i powszechnie dostępne warzywa. Jakie warzywa warto wpleść do swojego jesiennego menu? Są to m.in.:

  • ziemniaki 
  • buraki czerwone
  • czosnek
  • papryka
  • pietruszka
  • marchewka
  • seler korzeniowy
  • seler naciowy 
  • cukinia
  • kapusta
  • cebula
Jesienna zupa jarzynowa.
Jesienna zupa jarzynowa. zdjęcie ilustracyjne, Solnuha, iStock

Wegetariański obiad jesienią — postaw na warzywne bomby witaminowe

Z czego przygotować wegetariański obiad jesienią? Do przygotowania smacznego i zdrowego posiłku możesz wykorzystać warzywa, które dzięki zawartym w sobie składnikom pozytywnie wpłyną na organizm oraz wzmocnią go w okresie wzmożonych infekcji. Jednym z najcenniejszych warzyw, jakie możemy znaleźć w naszych ogródkach, jest burak czerwony. Burak jest bogatym źródłem witaminy C, dzięki czemu przyczynia się do zapobiegania przeziębieniom i grypie. Burak pozytywnie wpływa także na układ mięśniowy i układ krwionośny. Jego działanie na organizm człowieka jest zatem szerokie. Propozycją na wegetariański obiad jesienią może być zupa krem z buraka. Przepis jest prosty. Do przygotowania jesiennego obiadu wege z buraka potrzebujesz:

  • 5 średnich buraków 
  • 1 l bulionu 
  • soku z ½ cytryny 
  • 3 ziemniaków 
  • 1 cebuli 
  • szczypty soli 
  • szczypty pieprzu 
  • 2 łyżek oleju 
  • śmietany 18% (do podania) 
  • garść prażonych orzechów włoskich (do podania) 

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz do momentu, aż będą miękkie (czas pieczenia uzależniony będzie od wielkości buraków). Gdy buraki będą upieczone, odłóż je do ostygnięcia, a następnie obierz ze skórek i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę i ziemniaki obierz i pokrój na kawałki. Do garnka wlej olej i podsmaż na nim cebulę. Dodaj ziemniaki i wszystko podsmaż jeszcze chwilę. Wlej bulion i gotuj przez ok. 40 minut. Dodaj buraki i sok z wyciśnięty z połowy cytryny. Zmiksuj całość na gładką masę i dopraw solą oraz pieprzem. Podawaj z kleksem ze śmietany i orzechami włoskimi podprażonymi na suchej patelni. 

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Jesienne warzywa do rozgrzewającego gulaszu

Kolejna propozycja na to, jak wykorzystać jesienne warzywa do przygotowania pysznego jesiennego obiadu wege, to gulasz warzywny. 

Składniki, jakich będziesz potrzebować to:

  • cukinia 
  • 2 czerwone papryki 
  • ząbek czosnku
  • średniej wielkości cebula 
  • ½ puszki pomidorów krojonych 
  • przyprawy: sól, pieprz, 3 łyżeczki słodkiej papryki 
  • oliwa z oliwek 

Wykonanie:

Warzywa umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Cukinię pokrój w plastry. Z papryki usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek posiekaj na drobno. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej cebulę oraz czosnek. Dodaj słodką paprykę. Wrzuć cukinię oraz paprykę, dopraw solą i pieprzem i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj pomidory z puszki i duś przez kolejne 15 minut. Jeżeli danie tego wymaga — dopraw je według uznania. Gorący gulasz warzywny podawaj np. z ryżem. 

Pomysł na wege obiad jesienny — pierogi z dynią

Ciekawy pomysł na wege obiad jesienny, to pierogi z dynią. Jest to przysmak włoski, który w okresie jesiennym może zagościć na Twoim stole. Czego będziesz potrzebować? 

Składniki na farsz:

  • nieduża dynia hokkaido 
  • 4 łyżki bułki tartej 
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • przyprawy: szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej
  • odrobina oliwy (do skropienia dyni przed pieczeniem) 

Składniki na ciasto (ok. 40 sztuk):

  • 300 g mąki pszennej 
  • jajko 
  • 125 ml wrzącej wody 
  • 20 g masła 
  • szczypta soli 

Wykonanie:

Dynię obierz ze skórki i usuń środek z pestkami. Pokrój na mniejsze kawałki, następnie skrop je oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 30 minut. W międzyczasie przygotuj ciasto na pierogi. Mąkę wsyp do miski, dodaj sól. Rozpuść masło we wrzątku, następnie stopniowo wlewaj do mąki, cały czas mieszając. Dodaj jajko i połącz dokładnie wszystkie składniki, zagniatając gładkie ciasto. Gdy dynia w piekarniku będzie już miękka, wyjmij ją, a następnie ostudź. Za pomocą blendera zmiksuj dynię na gładkie purée. Odmierz szklankę purée dyniowego i połącz z pozostałymi składnikami farszu tj. bułką tartą, parmezanem i przyprawami. Rozwałkuj ciasto i zacznij lepić pierogi. Gotuj je we wrzącej wodzie przez kilka minut, do momentu aż zaczną wypływać na powierzchnię wody. Podawaj np. z dodatkiem śmietany.

Zobacz też: Świeży makaron z dwóch składników. Dynia przygotowana w ten sposób zachwyci podniebienie

Więcej o: