Oto co można zrobić z pomidorów, aby zachować ich smak na zimę. Przecier to nie wszystko

Zastanawiasz się, co można zrobić z pomidorów, aby na zimę mieć pyszne przetwory w spiżarni? Okazuje się, że przepisów jest co niemiara, a oto te najpopularniejsze. Dowiedz się jak zrobić sok z pomidorów i zaskocz domowników. Te przepisy są proste i szybkie.

Koniec sierpnia to czas, gdy niemalże każda odmiana pomidorów jest już pyszna i dojrzała. Warto więc zacząć planować robienie przetworów na zimę. Jeśli masz już dość suszonych pomidorów w słoiku, poznaj inne przepisy z wykorzystaniem tychże warzyw. Co można zrobić z pomidorów na zimę? W tym sezonie postaw na zdrowy sok oraz passatę. 

Zobacz wideo Domowy sos pomidorowy w słoiczku

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak zrobić sok z pomidorów na zimę? Ten przepis jest banalnie prosty

Pomidory to owoce (zwane warzywami), które dość często możemy spotkać w polskich ogrodach w letnim okresie. Jako że mamy właśnie czas zbiorów, warto poznać kilka pomysłów na ich wykorzystanie. Sok z pomidorów ma wielu fanów, jednak ten ze sklepowych półek nie dorównuje takiemu, który zrobimy sami w domu. Jak zrobić sok pomidorowy na zimę?

Przygotuj 2 kg pomidorów, 3 liście selera, łyżkę cukru oraz dwie łyżeczki soli. Pomidory umyj i pokrój, a następnie wrzuć do garnka razem z pokrojonym selerem i doprowadź do wrzenia. Przetrzyj wszystko przez sitko - pestki i skórki wyrzuć. Całość ponownie przelej do garnka, zagotuj i posól. Gorącym sokiem napełnij butelki, zakręć i odstaw do wystygnięcia. To cała filozofia, proste, prawda? Zimą pyszny domowy sok z pomidorów będzie smakował jeszcze lepiej i świetnie wpłynie na zdrowie, spowalniając procesy starzenia. 

Co można zrobić z pomidorów oprócz soku? Spróbuj domowej passaty i sosu

Jak wiadomo nie każdy z nas przepada za sokiem z pomidorów - albo się go kocha, albo nienawidzi. Jeśli jesteś w drugiej grupie, warto poznać inne przepisy z wykorzystaniem pomidorów z ogrodu. Prosty w wykonaniu jest sos z pomidorów, który smakuje o wiele lepiej, gdy jest zrobiony ze świeżych warzyw prosto z ogrodu, niżeli z tych z puszki. Do wykonania sosu potrzebujesz ok. 2 kg pomidorów, jedną cebulę, odrobinę oliwy, łyżeczkę cukru oraz szczyptę soli. Do gotującej się w garnku wody wrzuć pomidory i wyłów po minucie. Warzywa obierz i pokrój na małe kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojona w kostkę cebulę, a po kilku minutach przygotowane pomidory. Gotuj przez 15 minut, dopraw przyprawami i gotowe.
A jeśli chcesz zachować smak pomidorów w słoikach na zimę i wykorzystać później np. do sosu bolońskiego, warto zrobić passatę pomidorową. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrojone rozgotuj w garnku. Powstały mus przetrzyj przez sitko, dodaj przyprawy, a następnie gotuj, aż woda odparuje. Całość wlej do słoików, zakręć i pasteryzuj przez 20 minut. Domowa passata sprawdzi się także jako dodatek do pizzy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.