Jesień już na dobre zawitała do Polski. Oznacza to obniżające się temperatury, częste opady i kolorowe liście lecące z drzew. Jest jednak jeszcze jedna ważna jesienna kwestia. Chodzi mianowicie o dynię, która królować będzie na jesiennych stołach. Na szczęście nie musimy się ograniczać wyłącznie do jednego sezonu. Dzięki tym przepisom będziemy mogli się nią rozkoszować nawet wiosną.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Pierwszym ze sposobów na zatrzymanie smaku jesieni na dłużej jest zrobienie dyniowego purée. Nasze pomarańczowe warzywo kroimy na mniejsze kawałki razem ze skórą i usuwamy pestki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy dynię skórą do dołu. Pieczemy przez około 35 minut do miękkości. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie łyżką wyjmujemy upieczony miąższ ze skórki i miksujemy go blenderem na gładkie purée. Jeśli dynia jest bardzo wodnista, a potrzebujemy ją do placków lub na sernik, wówczas można ją trochę odcisnąć w gazie. Tak przygotowane purée można zamrozić do późniejszego wykorzystania.
Ten przepis przypadnie do gustu wszystkim fanom Harry'ego Pottera, którzy będą mogli poczuć się jak uczniowie Hogwartu popijający sok z dyni. Większe ilości można zawekować, podgrzewając sok z dyni i przelewając do wyparzonych słoików. Będziemy potrzebować:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Warzywa i owoce myjemy, Dynie obieramy, wyjmujemy nasiona i kroimy miąższ na kawałki. Jabłka obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne i kroimy. Marchewki obieramy i kroimy na plasterki. Wszystkie warzywa i owoce gotujemy w niewielkiej ilości wody. Najlepiej robić to w osobnych garnkach, ponieważ każde z nich ma inny czas gotowania. Jeśli chcemy robić to w jednym garnku, najpierw wrzucamy marchew, po kilkunastu minutach gotowania dorzucając dynię. Po kolejnych kilku minutach dokładamy jabłka. Gdy wszystko będzie już miękkie blendujemy owoce i warzywa, dodajemy cukier i sok z cytryn. Gorący sok z dyni przelewamy do wyparzonych słoików, pasteryzujemy.
Kolejny przepis może niektórych zaskoczyć. Dżem z dyni świetnie sprawdzi się do ciast, deserów czy choćby naleśników. Potrzebować będziemy:
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Dynie myjemy, obieramy i wyjmujemy pestki. Następnie kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w garnku. Dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny. Można również opcjonalnie dorzucić jabłka. Całość przykrywamy i gotujemy na małej mocy około 25 minut. Po tym czasie kawałki dyni powinny być już wystarczająco miękkie, by można je było zmiksować. Wszystkie miksujemy na gładko. Do zmiksowanego kramu dodajemy szklankę cukru. Mieszamy i gotujemy przez około 15 minut bez przykrywki. Pod koniec możemy dodać cynamon, imbir lub wanilie, jednak jest to opcjonalne. Całość przekładamy do wcześniej przygotowanych słoików i pasteryzujemy.