Dania bardzo niskokaloryczne to nie tylko warzywa. Co jeść, by nie przybierać na wadze?

Dania bardzo niskokaloryczne mogą w znaczący sposób pomóc podczas diety odchudzającej. Jednocześnie mogą być smaczne i różnorodne tak, by pozwalały na ciekawe zapełnienie całego jadłospisu.

Jakie produkty są niskokaloryczne? Pomysły na różne pory dnia

Jakie produkty są niskokaloryczne? Czy nie jest tak, że łatwo jest się nimi znudzić i przejeść? Okazuje się, że mamy tutaj całkiem sporą różnorodność, która pomaga w przygotowywaniu posiłków. Wystarczy odrobina kreatywności, aby wyczarować posiłki na śniadanie, obiad i kolację.

Jakie jedzenie jest niskokaloryczne?  Podstawowe kwestie

Jakie jedzenie jest niskokaloryczne? Jednym z błędów przy odchudzaniu bywa całkowite zrywanie z dotychczasowymi nawykami żywieniowymi. O wiele bardziej skutecznym podejściem bywa takie, które zakłada dobrą selekcję produktów przeznaczonych do spożycia przy jednoczesnym dbaniu o zrzucenie niepotrzebnych kilogramów. Wówczas świadomość niskokalorycznych pokarmów jest szczególnie ważna. Warto mieć tu na uwadze zarówno konkretne produkty, jak i gotowe dania.

Zobacz wideo Dorsz pod kruszonką

Jak zrobić zdrowe i niskokaloryczne śniadanie?

Jak zrobić zdrowe i niskokaloryczne śniadanie? Oczywiście pierwszy posiłek podczas dnia jest bardzo ważny i trzeba go skonstruować w taki sposób, byśmy mieli energię na aktywne działania w godzinach porannych i przedpołudniowych. Przydatne mogą być wtedy np. niskokaloryczne owoce i nabiał, który nie tuczy. Warto zwrócić uwagę choćby na (wartość kcal w 100 g produktu):

  • mleko o niskiej zawartości tłuszczu (1,5%) - 47 kcal;
  • jogurt naturalny (2%) - 60 kcal;
  • kefir (2%) - 60 kcal;
  • ser twarogowy chudy - 99 kcal;
  • jabłko - 35 kcal;
  • pomarańcze - 47 kcal;
  • malina - 43 kcal;
  • arbuz - 37 kcal.

Co ma mało kalorii, a można się tym najeść? Obiad

Co ma mało kalorii, a można się tym najeść? Obiad to kolejna pozycja w jadłospisie, której nie można potraktować bez zastanowienia. Dobrym połączeniem będzie tutaj staranna selekcja chudych mięs i warzyw. W szczególności można pomyśleć o:

  • świeżym ogórku - 14 kcal;
  • kapuście pekińskiej - 16 kcal;
  • pomidorze - 19 kcal;
  • pieczarkach - 21 kcal;
  • szpinaku - 22 kcal;
  • rukoli - 25 kcal;
  • bakłażanie - 26 kcal;
  • czerwonej papryce - 31 kcal;
  • piersi z indyka (pozbawionej skóry) - 84 kcal;
  • piersi z kurczaka (pozbawionej skóry) - 99 kcal.

Co na kolacje? Niskokaloryczne pomysły na koniec dnia

Co na kolację? W tym przypadku można skorzystać z szerokiej gamy dań zawierających ryby, niektórych produktów zbożowych i koniecznie włączyć w to jakiś zdrowy napój. Oczywiście warto pamiętać o tym, żeby nie objadać się bezpośrednio przed snem. Pod uwagę można brać choćby:

  • ryż brązowy - 110 kcal;
  • dorsza - 78 kcal;
  • halibuta - 90 kcal;
  • jogurt grecki - 59 kcal;
  • płatki owsiane - 60 kcal;
  • wodę;
  • herbatę bez cukru;
  • sok wielowarzywny;
  • wodę kokosową.

Zobacz też: Zapomnij o nudnych plackach ziemniaczanych! Kotlety z tego składnika to prawdziwe niebo w gębie

Więcej o: