Awokado to pyszny i pożywny owoc, który można wykorzystać w kuchni na kilka sposobów. Zrobisz z niego pyszne koktajle i sosy, ale także sprawdzi się jako dodatek do sałatki czy na kanapki. Ponadto awokado jest bogate w wiele składników odżywczych, m.in. w zdrowe tłuszcze, witaminy K, C, E, B, potas i kwas foliowy. Niestety owoc ten ma jeden duży minus - po przekrojeniu, trzeba go od razu zjeść, ponieważ szybko brązowieje i przestaje wyglądać tak apetycznie. Jest jednak pewien sposób, dzięki któremu zachowasz jego świeżość na dłużej.
Zainteresował Cię ten temat? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Po obraniu i przekrojeniu awokado najlepiej zjeść od razu. W przeciwnym razie już po kilku godzinach, mimo schowania do lodówki, owoc zmieni kolor i zrobi się szaro-brązowy. Choć nie oznacza to, że jest już zepsuty, to wygląda o wiele mniej apetycznie niż wcześniej. Dlaczego tak się dzieje? Powodem ciemnienia awokado jest reakcja z zawartym w powietrzu tlenem. Owoc się utlenia, podobne jak inne produkty spożywcze, np. jabłka czy ziemniaki. Choć w ich przypadku można spowolnić ten proces poprzez zanurzenie jedzenia w wodzie, to z awokado ta metoda niestety nie działa. Jest jednak inny sposób, który pomoże ci zachować świeżość owocu.
Do prawidłowego przechowywania awokado będziesz potrzebować tylko cytryny i folii spożywczej. Jeśli nie planujesz w najbliższym czasie skonsumować całego owocu, to przetnij go na pół i wyjmij z niego pestkę. Następnie posmaruj połówkę, której nie będziesz do razu jeść sokiem z cytryny i szczelnie zawiń ją w folię. Tak przygotowane awokado wystarczy schować do lodówki, a pozostanie świeże i zielone nawet przez kilka dni. Kolejnym problemem z tym owocem jest fakt, że w sklepach można dostać zwykle niedojrzałe produkty. Twarde awokado nie nadaje się do spożycia, a czasami nie mamy czasu na czekanie, aż dojrzeje. Jeśli chcesz przyśpieszyć ten proces, przechowuj owoc w zaciemnionym miejscu, np. w szufladzie lub papierowej torbie. Co ciekawe, o wiele szybciej dojrzeje w towarzystwie innych warzyw i owoców, np. pomidorów, jabłek i bananów. Wydzielają one enzymy, które przyspieszają proces dojrzewania i awokado będzie gotowe do spożycia już po dwóch dniach.