Olej z czarnuszki: charakterystyka
Olej z czarnuszki uzyskuje się z nasion czarnuszki siewnej, rośliny, która w naturze występuje przede wszystkim we Wschodniej Europie oraz w części Azji. Zbawienny wpływ wspomnianych nasion, a także samego oleju, był znany już w czasach starożytnych. W tym naturalnym produkcie można znaleźć wiele bardzo cennych składników, takich jak:
- kwas linolowy;
- kwas alfa linolenowy;
- kwas oleinowy;
- biotyna;
- witamina E;
- beta-karoten;
- wapń;
- cynk;
- potas;
- miedź;
- żelazo;
- sterole.
Olej z czarnuszki wyróżnia się dosyć specyficznym smakiem o nieco korzennym aromacie. Czasem może przywodzić na myśl pieprz. Ma gęstą konsystencję i dosyć głęboką barwę przypominającą nieco ciemny miód.
Zobacz wideo Olejek rycynowy ma wiele przydatnych zastosowań. Wybraliśmy 3 z nich
Olej z czarnuszki: zastosowanie
Jakie zastosowanie ma olej z czarnuszki? Można go wykorzystać chociażby w kuchni, jako dodatek do niektórych dań, sałatek, surówek oraz mięs. Jeśli jego smak wyda Ci się zbyt intensywny, możesz go złagodzić, dodając do potrawy miodu lub wybranego soku owocowego. Pamiętaj, by spożywać ten olej wyłącznie w wersji na zimno. Olej z czarnuszki znajdzie ponadto zastosowanie w kosmetyce. Możesz go używać na skórę, a także na włosy.
Olej z czarnuszki: na co pomaga?
Na co pomaga olej z czarnuszki? Możesz go stosować w wielu różnych przypadkach, w tym:
- przy problemach z układem oddechowym – może pomagać w przypadku duszności i kaszlu;
- przy obniżonej odporności – olej z czarnuszki wesprze Twój układ immunologiczny, a jeśli cierpisz na alergię, wyciszy Twoją odpowiedź autoimmunologiczną. To z kolei pozwoli poczuć się lepiej i zyskać swobodniejszy oddech;
- przy kłopotach z trawieniem – czarnuszka wpływa na proces trawienny, znacznie go usprawniając. Jednocześnie nie powoduje podrażnień błony śluzowej żołądka. Dzięki niej można złagodzić przebieg choroby refluksowej, a także odczuć ulgę przy występujących wrzodach żołądka;
- przy zbyt wysokim poziomie złego cholesterolu – olej z czarnuszki pomaga redukować niekorzystny cholesterol we krwi;
- przy nadciśnieniu – w minimalnym stopniu może obniżać ciśnienie tętnicze;
- w walce z wolnymi rodnikami;
- przy cukrzycy – olejek z czarnuszki może obniżać poziom insuliny mierzony na czczo, a długo stosowany, może też wpłynąć na zmniejszenie nasilenia insulinooporności;
- przy skłonnościach do trądziku – może wpłynąć na znaczne zmniejszenie się ilości pojawiających się zmian skórnych, dzięki swojemu działaniu przeciwbakteryjnemu i antyseptycznemu;
- przy innych problemach skórnych – olej z czarnuszki pomaga w jej sprawnej regeneracji;
- przy kłopotach z wrażliwą skórą głowy – łagodzi stany zapalne, a jednocześnie odżywa suche i matowe włosy. Można go stosować do olejowania włosów;
- przy chorobach górnych dróg oddechowych – dzięki niemu można wyraźnie skrócić czas trwania infekcji (olej z czarnuszki wpływa na lepszą pracę oskrzeli).
Z kolei unikać oleju z czarnuszki powinny kobiety karmiące piersią, ponieważ może on wpływać niekorzystnie na przebieg laktacji. Lepiej, jeśli nie będą go też stosować osoby ze stwierdzonym niedociśnieniem tętniczym.
Zobacz też: Olejek z tego drzewa poradzi sobie z przetłuszczającymi się włosami, łupieżem, grzybicą i trądzikiem