Staropolski żur na Wielkanoc gości w polskich domach od lat. Przygotowanie zupy jest banalnie proste, lecz według cenionego kucharza Roberta Makłowicza, bardzo łatwo można ją popsuć. Bez tego składnika danie ma być nędzne i straszne.
Żur to bez wątpienia obowiązkowe danie podczas Wielkanocy w Polsce. Pyszna zupa ma wielu fanów, którzy często wyczekują cały rok, by móc delektować się jej smakiem. Historia tego przysmaku sięga już czasów średniowiecza, kiedy to ludność próbowała wykorzystywać resztki pieczywa i mięs. Dziś zupa starannie przygotowana z niekiedy wyselekcjonowanych składników potrafi skraść serca największych niejadków. Przygotowanie żurku nie należy do trudnych, lecz wymaga cierpliwości i staranności. Na co zwracać uwagę podczas gotowania oraz jaki składniki według Roberta Makłowicza musi znaleźć się w zupie?
Kluczowym składnikiem, który sprawia, że żurek jest wręcz idealny w smaku, jest oczywiście zakwas. Można przygotować go samodzielnie w domu lub kupić gotowy w markecie. Co jednak oprócz zakwasu znajduje się w zupie?
Do tradycyjnego żurku używa się najczęściej takich składników jak biała kiełbasa, boczek, ziemniaki, cebula, liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Co ciekawe, kwestia ziemniaków jest sporna, ponieważ - jak się okazuje - w niektórych regionach w Polsce w ogóle się ich nie dodaje - jeśli lubisz te warzywa, nic nie stoi na przeszkodzie. Niektórzy dodają również ugotowane na twardo jajka oraz kwaśną śmietanę, by zupa była kremowa i gęsta. A na co decyduje się sam Robert Makłowicz? Ku zdziwieniu wielu, ikona polskiej kuchni do tradycyjnego żurku dodaje również czosnek. Według kucharza to składnik, bez którego danie wręcz nie może istnieć.
Ilość czosnku jest uzależniona od tego, jak mocno czosnkowy żur chcemy osiągnąć. Ja przyznam się szczerze, jeśli nie czuję intensywnego smaku czosnku w żurze, to taki żur mam za nic. To po prostu jest jakiś nędzny i straszny żureczek.
- powiedział Robert Makłowicz, cytuje portal Haps.pl. Jeśli więc w tym roku szykujesz się na samodzielne gotowanie żurku na święta, nie zapomnij dodać czosnku tak jak sam Makłowicz.