Żurek jest nieodłącznym elementem każdych świąt wielkanocnych, choć czasem zastępuje go barszcz biały. Podstawą do przygotowania tej smacznej zupy jest oczywiście zakwas. To właśnie on sprawia, że żurek nabiera charakterystycznego smaku i zapachu, a także gęstości. Gotowy zakwas można kupić w sklepie, ale jeśli chcesz zrobić go samodzielnie, to nadszedł ostatni moment. Lepiej się pośpiesz, póki do Wielkanocy zostało jeszcze kilka dni. Sprawdź, jak zrobić zakwas na żur.
Zainteresował Cię ten artykuł? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chcesz samodzielnie zrobić zakwas do żurku, to lepiej się pośpiesz. Przed wlaniem do zupy, powinien odstać kilka dni, by nabrać odpowiedniej konsystencji i sfermentować. Zakwas należy przygotować najpóźniej na 5-6 dni przed Wielkanocą, dlatego warto zacząć już dziś. Bazą do przygotowania zakwasu jest mąka żytnia. Co ważne, im wyższy typ mąki, tym aromat zupy będzie bardziej intensywny. Najlepiej wybrać typ 2000, czyli mąkę zawierającą 2 proc. substancji mineralnych. Do gotowania przyda się także:
Przygotowanie zakwasu zajmie ci tylko kilkanaście minut.
Do dużego słoika wsyp jedną szklankę mąki i stopniowo dolewaj wody. Całość mieszaj energicznie w taki sposób, aby nie powstały grudki. Czosnek należy obrać i zmiażdżyć ząbki nożem, a następnie wrzucić do słoika. Dodaj pozostałe składniki i zamieszaj. Jeśli chcesz przyśpieszyć fermentację, możesz dorzucić skórkę chleba razowego. Co ważne, słoika nie zamykamy. Zakwas potrzebuje do fermentacji powietrza, dlatego wystarczy przykryć otwór gazą lub pieluchą tetrową. Zwiąż ją gumką recepturką w taki sposób, aby nie spadła i odstaw w ciepłe miejsce, na przykład na górną półkę w kuchni. Pamiętaj, aby codziennie przynajmniej raz zmieszać zakwas. Zawsze używaj do tego czystej, drewnianej łyżki. Po około 5 dniach zakwas będzie gotowy. Możesz go wlać do zupy lub zakręcić i schować do lodówki na później. W ten sposób można go przechowywać przez około 2 tygodnie.