Chcesz zrobić zakwas na żurek? Jeszcze nie jest za późno. Pośpiesz się, a na Wielkanoc wyjdzie idealny

Jak przygotować zakwas na żurek? Czasu zostało już niewiele. Żeby zakwas dobrze sfermentował, potrzebuje trochę czasu, a Wielkanoc już za kilka dni, więc to ostatni dzwonek. Wyjaśniamy, jak zrobić szybki zakwas na żurek, by zdążyć przed świętami i żeby zachwycił gości.

Żurek jest nieodłącznym elementem każdych świąt wielkanocnych, choć czasem zastępuje go barszcz biały. Podstawą do przygotowania tej smacznej zupy jest oczywiście zakwas. To właśnie on sprawia, że żurek nabiera charakterystycznego smaku i zapachu, a także gęstości. Gotowy zakwas można kupić w sklepie, ale jeśli chcesz zrobić go samodzielnie, to nadszedł ostatni moment. Lepiej się pośpiesz, póki do Wielkanocy zostało jeszcze kilka dni. Sprawdź, jak zrobić zakwas na żur.

Zobacz wideo Przepis na idealny żurek

Zainteresował Cię ten artykuł? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na zakwas do żurku. To ostatni moment na gotowanie

Jeśli chcesz samodzielnie zrobić zakwas do żurku, to lepiej się pośpiesz. Przed wlaniem do zupy, powinien odstać kilka dni, by nabrać odpowiedniej konsystencji i sfermentować. Zakwas należy przygotować najpóźniej na 5-6 dni przed Wielkanocą, dlatego warto zacząć już dziś. Bazą do przygotowania zakwasu jest mąka żytnia. Co ważne, im wyższy typ mąki, tym aromat zupy będzie bardziej intensywny. Najlepiej wybrać typ 2000, czyli mąkę zawierającą 2 proc. substancji mineralnych. Do gotowania przyda się także:

  • 3 szklanki wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu czarnego

Przygotowanie zakwasu zajmie ci tylko kilkanaście minut.

Zakwas do żurku na ostatnią chwilę. Jak przyśpieszyć fermentację?

Do dużego słoika wsyp jedną szklankę mąki i stopniowo dolewaj wody. Całość mieszaj energicznie w taki sposób, aby nie powstały grudki. Czosnek należy obrać i zmiażdżyć ząbki nożem, a następnie wrzucić do słoika. Dodaj pozostałe składniki i zamieszaj. Jeśli chcesz przyśpieszyć fermentację, możesz dorzucić skórkę chleba razowego. Co ważne, słoika nie zamykamy. Zakwas potrzebuje do fermentacji powietrza, dlatego wystarczy przykryć otwór gazą lub pieluchą tetrową. Zwiąż ją gumką recepturką w taki sposób, aby nie spadła i odstaw w ciepłe miejsce, na przykład na górną półkę w kuchni. Pamiętaj, aby codziennie przynajmniej raz zmieszać zakwas. Zawsze używaj do tego czystej, drewnianej łyżki. Po około 5 dniach zakwas będzie gotowy. Możesz go wlać do zupy lub zakręcić i schować do lodówki na później. W ten sposób można go przechowywać przez około 2 tygodnie.

Więcej o: